Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skubantiems apdrausti būstą – keli svarbūs patarimai

Pastarosiomis dienomis lietuvių susidomėjimas būsto draudimu išaugo keletą kartų, rodo draudimo portalo Draudimas.lt statistika. Tačiau draudimo užklausų analizė rodo, kad nemaža dalis gyventojų ne iki galo supranta draudimo esmę, todėl renkasi netinkamas sąlygas, o atsitikus nelaimingam įvykiui gali būti nuvilti. Portalo Draudimas.lt grupės vadovė Donata Norkuvienė įvardina keletą aspektų, į kuriuos patartina atsižvelgti sudarant draudimo sutartis.
Saugūs namai
Saugūs namai / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Draudimas būstas

D.Norkuvienė teigia, kad jei būstui nuostolius sukelia kaimynai arba kiti tretieji asmenys, jie yra atsakingi už žalos atlyginimą, tačiau neretai toks atlyginimas gali užtrukti labai ilgai ir kainuoti daug nervų, o kaimynui neturint lėšų žalai kompensuoti, nuostoliai gali likti neatlyginti. Turint draudimą žalos atlyginimu pasirūpina draudimo įmonė. Draudimo ekspertas atkreipia dėmesį, kad norint tinkamai apdrausti būstą ir turtą reikia apsvarstyti keletą svarbių aspektų.

„Verta draustis tiek namų turto, tiek pastatų, kitaip tariant, sienų draudimu – įvykus nelaimei būtų atlyginami nuostoliai tiek už apdraustame būste esančius daiktus, tiek už pastato atkūrimą – atstatymą ir remontą“, – pasakoja portalo Draudimas.lt atstovė.

Ekspertė teigia, kad į sutartį svarbu įtraukti ir civilinės atsakomybės draudimą: „Tuomet įvykus įvykiui jūsų valdomame turte būtų atlyginta žala, padaryta kaimynų ar kitų trečiųjų asmenų turtui, sveikatai arba gyvybei.“

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad savo situaciją svarbu įvertinti individualiai ir esant poreikiui padidinti draudimo sumą: pvz., jei gyvenate virš prabangiai įrengto buto ar viršutiniame aukšte ir juos apliesite dėl trūkusio vamzdžio, tikėtina, kad remonto sąmata bus labai didelė. Tačiau civilinės atsakomybės draudimas reikalingas ir apatiniuose ar viduriniuose aukštuose gyvenantiems būsto savininkams – skirtingai nei vanduo, ugnis kyla į viršų, o gaisro atveju padaroma žala yra gerokai didesnė nei apliejimo.

„Svarbu pasirinkti tinkamą draudimo variantą, kad būtų dengiama kuo daugiau nuostolių.

Draudžiant būstą minimaliu variantu, jis apsaugo tik nuo pagrindinių rizikų, tokių kaip ugnis ar gamtinės jėgos, ir paprastai rekomenduojamas tik nebaigtai statybai, – aiškina draudimo ekspertė. – O pasirinkus plačiausią apsaugą gyventojų turtas apdraudžiamas vadinamu „visų rizikų“ draudimu, t. y., nuo bet kokių staiga įvykusių turto sugadinimo, sunaikinimo ar praradimo įvykių.“

Svarbu pasirinkti tinkamą draudimo variantą, kad būtų dengiama kuo daugiau nuostolių.

Draudimo portalo atstovė akcentuoja, kad taip pat svarbu pasirūpinti tinkama draudimo suma, kuri atitiktų kiekvieno gyventojo turimo turto vertę ir įvykus nelaimei jos pakaktų nuostoliams atlyginti. Draudimo suma vidaus turtui turėtų būti pakankama visiškai atstatyti baldų, įrengimų, buitinės technikos, kitų namų apyvokos daiktų vertę. Svarbu nepamiršti ir infliacijos įtakos, pvz., jeigu būstas buvo įrengtas prieš 5 metus už 15 tūkst. Eur, tai šių dienų kainomis nusipirkti identiškus baldus ir įrangą gali kainuoti jau 20 tūkst. Eur.

„Svarbu reguliariai peržiūrėti savo būsto draudimo sutartį, kad ji atitiktų naujausias rinkos tendencijas ir draudikų taisykles, o esant poreikiui patartina koreguoti savo sutartį. Reikia atkreipti dėmesį į nusidėvėjimo sąlygas, pagalbos namuose paslaugą ir jos panaudojimą, taip pat – išskaitos (franšizės ) dydį, apdraustų rizikų sąrašą“, – reziumuoja D.Norkuvienė.

Norint sutaupyti bei rasti palankiausias ir labiausiai poreikius atitinkančias draudimo sąlygas, verta palyginti kelis pasiūlymus – skirtingų draudimo bendrovių turto draudimo sąlygos ir kainos dažnai gali ženkliai skirtis. Tą nesunkiai galite padaryti tokiose svetainėse kaip www.draudimas.lt, kur skirtingi pasiūlymai pateikiami vienoje vietoje, o esant poreikiui visuomet galima pasikonsultuoti su objektyviu draudimo specialistu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas