Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 28

Specialistai atsakė, ką daryti, jeigu jūsų gėlyną ir daržą puola katės

Kad ir kaip mylėtumėte kates, greičiausiai nebūsite labai laimingi, jeigu jos iškapstys ką tik išdygusius daigelius ar įsirengs tualetą tarp jūsų puoselėjamų gėlyčių. Ar yra būdų, kaip galėtume gražiai susitarti su mūsų mylimomis augintinėmis?
Katė
Katė / 123RF.com nuotr.

Tinklaraštininkė, apželdinimo kursų organizatorė Lina Liubertaitė sako, kad padėti išvengti kačių antpuolio gali tam tikri mechaniniai barjerai, augalai su spygliais, pavyzdžiui, raugerškiai, tankiai formuojamos gudobelės ir pan. Svarbu, kad gyvatvorės būtų tankios nuo pat apačios – taip katės negalės praeiti.

„Visgi, nereikėtų tikėtis stebuklo, kadangi katės tokie gyvūnai, kurie vaikšto kada nori ir kur nori, bet tokios gyvatvorės gali kažkiek pagelbėti“, – sako L.Liubertaitė.

Ji priduria, kad katės skirtingai reaguoja ir į augalus. Pavyzdžiui, katžolės paprastai vilioja kates, o kai kurioms ta trauka panaši į valerijoną. Jos tada negali atsispirti – nuolat eina prie jų, įsitaiso ir išguli gėles. „Jeigu katei, kuri lankosi jūsų kieme, katžolės patinka, nieko nepadarysite, tiesiog rinkitės auginti kitus augalus. Bet jeigu jau auginate katžoles ir svarstote įsigyti katę, tai neskubėkite jų rauti, nes kai kurios katės katžolėms yra visiškai abejingos“, – pastebi Lina.

123RF.com nuotr./Katė
123RF.com nuotr./Katė

Agronomas ir apželdinimo specialistas Tautvydas Gurskas sako, jog dabar galima įsigyti įvairių priemonių, kurios gali atbaidyti tiek kates, tiek šunis.

„Parduotuvėse galite rasti specialių repelentų, kurie visiškai nekenkia nei augalams, nei augintiniams, tačiau juos padeda atbaidyti. Dar vienas variantas – įvairūs atbaidantys prietaisai, kurie gali būti ultragarsiniai, reaguojantys į judesį, mirksintys, leidžiantys garsus ir t. t.“, – sako agronomas.

Jis priduria, kad augintiniai (šunys ir katės) gali pakenkti augalams, juos iškapstyti, o jeigu šlapinasi ir tuštinasi ant jų, šie gali pradėti džiūti ir gelsti.

„Aš visada akcentuoju, kad pati pradžia – šeimininkai. Jie turi rūpintis savo augintiniais ir jų nepaleisti vienų. Pamatę, kad augintinis padarė savo reikalus, pavyzdžiui, ant žolės, atsineškite vandens ir tuo vandeniu viską nuplaukite. Taip pat galite prie gėlyno ar kitos augintinio mėgstamos vietos kampuose padėti akmenis ar kuolus – tada augintinis šlapinsis ne ant augalų, bet ant jų “, – pabrėžia T.Gurskas ir prideda, kad jeigu turite smėlio dėžę, jos taip pat nepamirškite uždengti – tai padės išvengti kačių draugijos.

Agronomas pabrėžia ir tai, kad katės nemėgsta visų duriančių augalų, pavyzdžiui, erškėtrožių, rožių, raugerškių ir kt.

Kas dar gali padėti?

Puslapyje countryliving.com aptariami keli būdai, kurie gali padėti išvengti kačių išdaigų. Nors tokiomis naminėmis priemonėmis tiki ne visi, tačiau pabandyti galite.

  • Teigiama, jog katės labai nemėgsta levandų, pipirmėčių ir cinamono kvapų, todėl galite kačių mėgstamas vietas papurkšti vandeniu sumaišytu su šiais kvapais.
  • Citrusinius vaisius (žaliąsias citrinas, citrinas, apelsinus) supjaustykite ir išdėliokite tose vietose, kur katės mėgsta lankytis. Galite išspausti sultis ir sumaišyti su vandeniu bei papurkšti norimas vietas.
  • Padėkite šakelių, šiurkščių lapų, smulkių, aštresnių akmenukų – manoma, kad katės nemėgsta vaikščioti aštresniais paviršiais. Juos stenkitės dėlioti ten, kur katės mėgsta raustis arba lysvėse, vazonuose.
  • Katės taip pat nemėgsta bananų kvapo, todėl dar vienas būdas neleisti joms kapstytis jūsų sode – smulkiai supjaustyti bananus ir išbarstyti juos aplink gėlynus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas