„Žiežmarių gėlių“ agronomė Audronė Žebrauskienė pataria nebijoti išmėginti auginti įvairių salotų rūšių. „Populiariausios Lietuvoje yra Batavijos tipo sėjamosios salotos, kurios lietuviams įprasčiausios ir kurias jie sėja bei skanauja dažniausiai. Taip pat lapinės salotos gali būti ažuolialapės – jų ir jau minėtų Batavijos tipo salotų skoniai skiriasi“, – sako specialistė.
Dažnai žmonės žiūri skeptiškai, tačiau išmėginti auginti tikrai verta ir gūžines – ledkalnio, romanines, sviestines.
„Kiekvienos salotos išsiskiria vis kitokiu, ypatingu skoniu: gali būti saldesnės, traškesnės, sultingesnės. Pavyzdžiui, dažnai žmonės bijo, kad sviestinės salotos gali būti karčios, tačiau jos kaip tik labai švelnaus ir malonaus skonio.
Vienos iš ypatingesnių salotų, kurios pamažu populiarėja, tai kininis kopūstas, dar vadinamas Pak-choi. Jo nereikėtų painioti su Pekino kopūstu“, – pastebi A.Žebrauskienė.
Didžiausia, pasak specialistės, klaida, kurią daro visi auginantys salotas, yra tai, kad priberiama labai daug sėklų į vieną vietą, todėl salotos išauga labai susigrūdusios: „Tokiu atveju salotas galima išpikuoti ir išsodinti atskirais daigeliais arba galite iškart sėti salotas 20–25 cm viena nuo kitos. Tada salotos bus didelės, tvirtos ir gražios. Salotos apskritai yra atsparios šalnoms, šalčiui, todėl galite drąsiai jas sėti į dirvą ir laukti derliaus“, – sako A.Žebrauskienė.
Mėgstantiems gūžines salotas derliaus teks palaukti – gūžinės salotos auga ilgiau nei lapinės: „Lapinės užauga per 35–40 dienų, o gūžinės – apie 50 ir daugiau. Verta žinoti, kad dar nesubrendusios, gūžės nesuformavusios salotos būna labai karčios“, – teigia agronomė.
Ji sako, kad jeigu jums salotos apskritai atrodo per karčios, palaikykite jas 15–20 minučių citrinų sultimis parūgštintame vandenyje.
Lietuviai mėgsta salotas, nors ir sunkiai pasiduoda naujovėms, tačiau pamėginę ima intensyviai auginti ir skanauti.
Dar daugiau apie įvairias salotų rūšis, ypatybes ir auginimo sąlygas – vaizdo įrašuose:
TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip auginti avietes ir sulaukti gero derliaus. Pataria specialistas