Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 15

Sraigių ūkyje – išskirtinė eglutė: sukurti jai panaudojo tai, ką paprastai išmeta

„Nežinau, ar ji vienintelė tokia pasaulyje, bet Lietuvoje tai tikrai,“ – sako sraigių augintoja iš Panevėžio rajono, Trakiškio Janina Krištaponienė. Artėjant gražiausioms metų šventėms jos dukra Sigita iš daugiau nei 2000 sraigių kiautų sukūrė 180 cm aukščio išskirtinę eglę. Pamatyti jos atvykę svečiai kviečiami ir patys susikurti suvenyrų, originalių žaisliukų iš sraigių kiautų.
Kalėdų eglė iš sraigių kiautų
Kalėdų eglė iš sraigių kiautų / „Janinos sraigių ūkio“ feisbuko ir 123RF.com nuotr./15min koliažas

Jau dešimtmetį sraiges auginanti Janinos šeima seniai ieškojo būdų, kur panaudoti gamybos procese atliekančius sraigių kiautus.

„Gražesnius aš paimdavau suvenyrams daryti, edukacijoms, kurias veda dukra Sigita. Į jas atvažiuoja šeimos, draugų kompanijos, grupės iš mokyklų – mokytojai ir vaikai sėdi, lipdo, paskui – kepa krosnyje kalėdines dekoracijas, žvakides, kuriose panaudoti ir sraigių kiautai,“ – pasakojo Janina, pridūrusi, kad vis dėlto dukros mintis sukurti iš kiautų Kalėdų eglutę buvo netikėta.

„Ji gyvena netoli, bet nebe kartu. Tai vieną kartą pasiėmė didelį maišą kiautų pas save, tada vėl kitą... Paskui klausia: „Mama, ar dar turi? Man reikia“. Svarsčiau, ką ji daro su tokiu kiekiu kiautų, bet net neįtariau (kad eglutę – 15min past.). Tai sužinojau, kai paskambino ir paprašė atvažiuoti su didesne mašina – mat, į paprastą automobilį 180 cm eglė netilpo,“ – juokėsi sraigių augintoja.

vieną kartą pasiėmė didelį maišą kiautų pas save, tada vėl kitą... Paskui klausia: „Mama, ar dar turi? Man reikia“. Svarsčiau, ką ji daro su tokiu kiekiu kiautų.

Nors toks dukros projektas buvo staigmena, išvydusi originalią Kalėdų eglę, moteris sako apsidžiaugusi.

„Atrodo tikrai įspūdingai. Nežinau, ar pasaulyje yra, bet Lietuvoje tai tikrai ne. Ir žmonės giria – kas pamato, išgirsta – maloniai nustemba,“ – dukros kompoziciją įvertino mama.

„Janinos sraigių ūkio“ feisbuko nuotr./Eglei panaudota 2200 kiautų
„Janinos sraigių ūkio“ feisbuko nuotr./Eglei panaudota 2200 kiautų

Panaudojo tuos kiautus, kurie būtų keliavę į atliekas

180 cm aukščio eglei buvo sunaudota 2200 sraigių kiautų. Karkasas pagamintas iš kartono, o tuomet apklijuotas sraigių kiautais.

Janina atkreipė dėmesį, kad turbūt pirmą kartą turėjo galimybę panaudoti ūkyje gausiai susikaupiančius ne tik gražius ir sveikus, bet ir paprastai pašaru arba atliekomis virstančius ne tokius išvaizdžius sraigių kiautus.

„Klijuojant tie negražumai nesimato, todėl tiko visokie kiautai. Mes paprastai edukacijoms ir savo kūrybai pasiliekame tik gražesnius – sveikus, įdomesnius kiautus. O visa kita virsta pašaru ar atliekomis,“ – teigia sraigių augintoja.

Apžiūrėti originalią Kalėdų eglę ji kviečia visus norinčius – ūkyje šiuo metu kaip tik vyksta įvairios edukacijos.

Ką darys su eglute pasibaigus šventėms, Janina sako dar negalvojusi: „Tikriausiai išsaugosim. Kas žino, gal taps mūsų ūkio Kalėdų simboliu?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas