Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Statybininkai alpinistai: kokius darbus atlieka aukštalipiai ir kodėl apie juos turi žinoti daugiabučių gyventojai?

Jei jūsų senas daugiabutis žiemą yra kiaurai pučiamas, gali būti, jog vėjai švilpauja tarpblokiniuose sujungimuose, siūlėse. Greičiausiai ten kadaise būta pakulų, o dabar – kiaurymė, kurioje kondensuojasi drėgmė ir veisiasi pelėsis. Tokias problemas išsprendžia bei pašalina žmonės, kurie laipioja daugiabučių sienomis, bet tai – ne „žmogus-voras“.
Statybininkai alpinistai
Statybininkai alpinistai / Atstovų nuotr.

Pramoninio alpinizmo principu dirbančios UAB „Golanas“ vadovas Darijuš Surkont patikslino, kad tarpblokinių siūlių sandarinimas ir pastatų dažymas specialiais dažais iš dalies prilygsta renovacijai, kuriai apmokėti neprireiks paskolų.

„Mes visoje Lietuvoje atliekame aukštuminius darbus. Tai reiškia tarpblokinių siūlių remontą, apšiltinimą, hidroizoliaciją, plokštumų dažymą bei kitus darbus aukštyje“, – trumpai pristato bendrovės „Golanas“ vadovas D.Surkont.

Siūlių remontas ir dažymas specialiais dažais, anot specialisto, yra tokia namo renovacija, po kurios žiemą butuose bus šilčiau, drėgmė ir šaltis negadins namo konstrukcijų, tačiau darbų kaina tikrai nedraskys kišenės ir neskandins paskolose.

Atstovų nuotr./Pastatas prieš aukštalipių darbus
Atstovų nuotr./Pastatas prieš aukštalipių darbus

Iš kur bute vėjas?

D.Surkont ir jo komandos nariai nėra kalnų alpinizmo entuziastai, tačiau jau daugelį metų užsiima pramoniniu alpinizmu. Virvės ir laipiojimo įranga jiems yra kasdienis dalykas. Kybant ore dar reikia atlikti ir statybinius darbus.

Pavyzdžiui, įmonė ką tik sostinės devynaukščiame name užpildė tarpblokines siūles poliuretano putomis, jas nugruntavo ir padengė hidroizoliacija. Taip pat specialiais dažais nudažė visą pastatą. Šie dažai apsaugo namo plokštes nuo drėgmės, tačiau leidžia pastatui „kvėpuoti“.

Svarbu ir tai, kad bendrovė visus darbus atliko savo lėšomis, o namo gyventojai šiuos kaštus padengs per metus, dalimis įtraukę sumą prie įprastų mokesčių. Tarp įmonės ir namo bendrijos sudaroma sutartis be jokių papildomų finansinių tarpininkų.

Atstovų nuotr./Pastatas po aukštalipių darbų
Atstovų nuotr./Pastatas po aukštalipių darbų

„Mes viską suprantame ir prisitaikome. Visi mes skaičiuojame ir pasirenkame. Jei žmonėms pilna namo renovacija yra per brangi, jei jie nenori dešimt ar dvidešimt metų mokėti paskolą – renkasi mus. Po atliktų darbų jaučiamas ne tik šiluminis efektas. Nudažytas namas ir daug estetiškiau atrodo“, – pasakoja bendrovės vadovas.

Iš kur tarp blokų atsiranda ertmės? Specialistai primena, kad sovietinės statybos daugiabučiai dažnai buvo statomi iš blokų. Jų sujungimo vietose dažniausiai buvo klojamos pakulos, kurios per laiką tiesiog išdūlėjo.

Dėl to kartais stipresnis vėjas butuose yra pastebimai jaučiamas – net kedena užuolaidas. Apie šiltą žiemą ir pigesnį šildymą tuomet galima pamiršti. Tiesa, modernūs namai dabar taip pat statomi iš blokų, tačiau čia apie šiltinimą jau pagalvota iš anksto.

Reikia turėti omenyje, kad šildymo sezonu, kuomet lauke minusinė temperatūra, o butuose šildoma, minėtuose neapšiltintuose blokų sujungimuose ima kondensuotis drėgmė. Ten susidaro puiki terpė apsigyventi pelėsiui. Čia problemos nesibaigia – kai drėgmė geriasi į plokštes, šaltis jas palengva ardo ir pelėsis apsigyvena butų viduje.

Tokiais atvejais tarpblokinių siūlių šiltinimas ir pastato dažymas specialiais dažais – greita ir pigi išeitis. Specialistai atlieka darbus ant virvių, todėl nemažai sutaupoma – nereikia pastolių. Įprastai visi reikiami darbai daugiabučiui atliekami per dvi savaites. „Jei daug lyja, tuomet sekasi kiek lėčiau. Daugiausia – iki mėnesio“, – tvirtina pašnekovas.

Atstovų nuotr./Statybininkai alpinistai-aukštalipiai
Atstovų nuotr./Statybininkai alpinistai-aukštalipiai

Uždažo „voratinklius“

D.Surkont atskirai atkreipia dėmesį į pastatų dažymą specialiais dažais su termokeraminiu užpildu. Šie dažai ne tik atšviežina pastato išorę, bet atlieka svarbią šiltinimo misiją. Jie sudaro apsauginį sluoksnį, kuris yra atsparus drėgmei, tačiau pralaidus orui.

Daugiabučių siūlių remontas ir fasadų dažymas skirtingais spalvinių variantų spektrais su termokeraminiais dažais gali būti lyginamas su daline namo renovacija. Taip mūsų miestuose galima atnaujinti sovietinius daugiabučius, kurie pilnos renovacijos atsisako dėl per didelių kaštų.

Šie darbai suteikia pastatui ne tik estetinę išvaizdą, bet ir sumažina šiluminius nuostolius. Termokeraminiai dažai praleidžia vandens garus, neleidžia susidaryti pelėsiui, atsparūs ugniai, mechaniniams pažeidimams bei pasižymi aukštomis termoizoliacinėmis savybėmis.

Tokiu būdu pasiekiamas labai aukštas šiluminis efektas. Turime ilgaamžį, tvirtą, ekologišką, laidų garams namo fasadą. Pastatai dengti termokeraminiais dažais sutaupo net 20-35 % šilumos.

Atstovų nuotr./Statybininkai alpinistai-aukštalipiai
Atstovų nuotr./Statybininkai alpinistai-aukštalipiai

Ar teko kada ant daugiabučių sienų matyti kokiu nors skiediniu išpieštus „voratinklius“? Žmonės, pastebėję įtrūkimus gelžbetonio plokštėse, nusprendžia jas taip užklijuoti, užtepti.

Bėda tame, jog neestetiškai atrodo ir tokiu būdu įmanoma paslėpti tik tuos įtrūkimus, kurie matomi plika akimi. Nuolat drėgmės, šalčio ir karščio kamuojama plokštė neabejotinai turi galybę plika akimi nematomų įtrūkimų.

Minėtieji dažai su termokeraminiu užpildu paslepia ir uždaro visus įtrūkimus. Bendrovė ne kartą tikrino savo darbų rezultatus su termovizoriumi. Tai aparatas, rodantis šilumos nutekėjimą, o tuo pačiu ir jos praradimą. Rezultatai – džiuginantys.

Žinoma, toks daugiabučio remontas negali būti lyginamas su pilna renovacija, tačiau rezultatai puikūs, o finansinė išraiška skiriasi dešimtimis kartų.

„Jei kalbėtume vaizdžiai, kaip jums labiau patiktų žiemą lauke stovėti? Šlapiam ar sausam? Sausas pastatas ilgiau tarnauja, negadina gyvenimo pelėsiu, labiau išlaiko šilumą. Džiugina ne tik termovizoriaus parodymai, bet ir gyventojų atsiliepimai, liudijimai. Jei šildymas išlieka įprastas, bute temperatūra vidutiniškai būna 4-5 laipsniais aukštesnė nei ankstesniais metais. Tikėtina, kad kai kurie daugiabučiai tiesiog sumažino šildymą ir taip sutaupė nemažai pinigų“, – konstatuoja bendrovės vadovas.

Atstovų nuotr./Statybininkai alpinistai-aukštalipiai
Atstovų nuotr./Statybininkai alpinistai-aukštalipiai

Apie estetiką kalbama ne šiaip sau. Aukštalipiai dažniausiai kartu su kitais būtinais darbais remontuoja ir balkonus. Pastarieji senos statybos butuose dažnai atrodo nekaip, atraminės plokštės aptrupėjusios. Po tinkavimo ir dažymo vaizdas būna žymiai geresnis. Tuo pačiu sustabdomas irimo procesas apsaugant balkono plokštes nuo drėgmės.

Toks pramoninis statybinis alpinizmas yra sezoninis darbas – nuo kovo iki lapkričio. O ką aukštalipiai veikia žiemą?

„Ilsimės. Tiesa, lapkritį ir gruodį turime labai įtemptą laikotarpį. Prieš Kalėdas daugybė įmonių nori pasipuošti, pakeisti aukštai esančias iškabas, o gruodį – tiesiog miesto eglių puošimo maratonas. Taigi, iki didžiųjų metų švenčių dar nemažai laipiojame ir dirbame nuo bokštelio. Vėliau – šioks toks atokvėpis“, – atskleidė aukštalipis ir bendrovės vadovas D.Surkont.

Daugiau informacijos rasite paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito