Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 26

Stefos laiškas mamai. „Nutikimas su raudonu pieštuku buvo geriausia pamoka mano gyvenime“

Kviečiame dalyvauti 15min GYVENIMAS konkurse „Laiškas mamai“ ir išreikšti savo jausmus žmogui, kuris jus augino ir tebeaugina, vis suteikdamas naujų gyvenimo pamokų, nesvarbu, kiek jums metų bebūtų.
Spalvoti pieštukai
Spalvoti pieštukai / 123RF.com nuotr.

15min skaitytoja Stefa atsiuntė laišką mamai drauge su eilėraščiu.

Mamyte mano, kur dingai?

Dažnai sapne šaukiu ją vėl.

Deja , matau tik rūką.

Aš Motiną matau tik danguje.

Aš Motiną turiu tik kapuose.

Mamytė mane atvedė į šį pasaulį vėlyvą rudenį. Kai šaltas vėjas pūtė pro kampus, o man vis tiek buvo gera, mane juk šildė Motinos širdis.

Ir kaip bebūtų keista, aš ją išlydėjau saulėtą, žieduose skendinčią pavasario dieną. Ji tarsi didelis žiedas žydėjo tarp įvairiaspalvių gėlių. Jos lūpos tarsi šypsojosi. Ir aš supratau: „Vaikeli, nenusimink, aš tenai tavęs palauksiu.“

Ir aš žinau, jog mudvi dažnai viena apie kitą galvojame. Šeimoje augome trys dukterys; aš buvau mažoji, pagrandukė.

Gal kiek juokinga, bet tai yra tokia tiesa – kai man buvo penkeri, mano Mamytė tarė: „Stefa mane karšins.“

Šeima Mamos pasisakymą palaikė pokštu, o aš tai visai nesusigaudžiau tame reikale. Deja, šie Mamytės ištarti žodžiai buvo lemtingi. Mudvi nugyvenome kartu – nuo mano atėjimo į šį pasaulį iki jos išėjimo. Ji lydėjo mane visą gyvenimą: kai buvau maža, kai buvau paauglė, saugojo nuo visokiausių pavojų, o kai sukūriau šeimą, mes buvome kartu. Aš išgyvenau jos skausmus, o ji man padėjo susikurti savo pasaulėlį.

Mamytė mane saugojo nuo bet kokio blogio.

Kartą, grįždama iš mokyklos, ant šaligatvio radau pieštuką. Na, kaip nepasiimsi. Žinoma, pasiėmiau ir įsidėjau į kuprinę – pieštukų neturėjau per daug. Tai buvo apie 1959-uosius metus.

Vakarais Mamytė visuomet patikrindavo mano paruoštas pamokas, na, kaip nepastebės naujo pieštuko. Juk ji perka, ji žino, kiek ir ko yra. Matau, Mamytė sunerimo. Ganėtinai rimtu balsu manęs paklausė: „Iš kur tas pieštukas?“

Dabar tą įvykį pasakoju savo dukroms. Dar ir dabar jis degina man širdį.

Viską papasakojau, kaip buvo, nieko neslėpdama, kad grįždama namo radau ant šaligatvio pieštuką ir pasiėmiau. Mamytė paaiškino: „Vaikeli, ar tu supranti, kad kažkuris vaikas jį pametė, o gal net tavo klasiokas, gal grįžo atgal, ieškojo pieštuko ir nerado, nes tu jį pasiėmei, – Mamytė toliaus man aiškino gyvenimo tiesas. – Rytoj ryte, eidama į mokyklą, padėsi tą pieštuką toje pačioje vietoje, ir galbūt šis vaikas atras savo pieštuką.“

Aš taip ir padariau. Tą pieštuką paguldžiau toje pačioje vietoje, kaip ir buvau paėmusi, o širdelė mano daužėsi, kad tik niekas nepamatytų. Tuomet aš liksiu vagilė, labai liūdna buvo ta diena.

Dabar gal atrodo smulkmena, gal juokinga, o man tas atsitikimas išliko visam gyvenimui. Dabar tą įvykį pasakoju savo dukroms. Dar ir dabar jis degina man širdį.

Aš tik dabar suprantu, kaip saugojo Mamytė mane nuo pavojų, nuo klystkelių. O juk viskas prasideda nuo mažų dalykų, lyg ir nepastebimų. Ir, kas svarbiausia, ji manęs nebarė, tik išaiškino, „koks šį vakarą yra liūdnas tas vaikas, kuris pametė pieštuką, o gal ir nuo tėvelių gavo pylos, o tu ramiausiai pasiėmei, aiškiai žinodama, kad jis ne tavo“.

Tai buvo geriausia pamoka mano gyvenime. Taip gražiai išsakyti žodžiai, kurie suvirpino mano mažą širdelę.

Šiandien aš suprantu, kaip būdavo gera priglust prie Mamytės peties. Kaip būdavo gera ašaras nusišluostyt Mamos skara. Tik ji vienintelė suprato, paguodė, nepriekaištavo.

Šiandien savo Mamytę sveikinu su Motinos diena. Žiūriu į giedrą dangų, kaip tą išėjimo saulėtą dieną, be jokio debesėlio. Žiūriu į dangų ir tikiu, kad ji mane mato, kad mane seka ir padeda man gyventi.

Myliu Tave, Mamyte. Iki susitikimo.

Stefa


Dalyvaukite konkurse „Laiškas mamai“

Kviečiame dalyvauti 15min GYVENIMAS konkurse „Laiškas mamai“ ir išreikšti savo jausmus žmogui, kuris jus augino ir tebeaugina, vis suteikdamas naujų gyvenimo pamokų, nesvarbu, kiek jums metų bebūtų.

Rašykite apie mamos įsimintiniausią pamoką, tobulai su mama praleistą dieną. Ar gerai pažįstate savo mamą ir suprantate, kokius sprendimus jai teko priimti ir kodėl?

Kokia jūsų mama? Ką prisimenate iš vaikystės?

Atrinktus laiškus publikuosime 15min GYVENIMAS skiltyje. Laiškų lauksime adresu gyvenimas@15min.lt iki gegužės 6 dienos. Nurodykite savo vardą ir pavardę (portale skelbsime tik vardą).

Ypač lauksime laiškų, kurie būtų iliustruoti jūsų mamos ar jūsų visos šeimos nuotrauka. Padirbėkite nuoširdžiai, atsiųskite ilgą laišką (ne 3–5 eilutes), nes dovana – gana solidi.

Jautriausio ir nuoširdžiausio laiško autoriui padovanosime automatinį kraujospūdžio matuoklį „Microlife BPA6PC“.

Prizo steigėjų nuotr./Automatinis kraujospūdžio matuoklis „Microlife BPA6PC“
Prizo steigėjų nuotr./Automatinis kraujospūdžio matuoklis „Microlife BPA6PC“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai