Toliau auga net ir nuskinti
Natūraliam augimui ir pusiausvyros išlaikymui augalams būtina tiek saulės šviesa, tiek ir tamsa. Taip vyksta ciklai gamtoje. Ją aušra pažadina ryte, vėliau saulė visu pajėgumu šviečia visą dieną, o vakare pasislepia už horizonto, „įjungdama“ poilsio režimą kiekvienam gyvam organizmui.
Būtent toks natūralus ciklas gamina daržovių, vaisių bei uogų, kuriuos auginame ir valgome, vitaminus. Besikartodamas kasdien, šias gamtos gėrybes jis nuolatos pripildo maistine verte bei sveikatai naudingomis medžiagomis. Tačiau netgi, pavyzdžiui, nuskintiems pomidorams vis dar reikia natūralios dienos šviesos. Šiose daržovėse tebevyksta cheminiai ir biologiniai procesai – ne veltui nuskinti pomidorai arba išlieka švieži ir sėkmingai noksta toliau, arba staiga suvysta. Todėl saulės šviesa yra labai svarbi augalams.
Tai įrodė ir JAV Raiso bei Kalifornijos universitetų mokslininkų atlikti tyrimai. Šie eksperimentai buvo atliekami su darže nuskintais salotų lapais. Jie buvo ir toliau apšviečiami laikantis natūralaus gamtos ciklo. Gaudami šviesos, lapai tapo labiau atsparesni kenkėjams už tuos, kurie nuskinti sudėti į tamsų šaldytuvą.
Būtent taip ir atrodo dauguma šių įrenginių. Šviesos į juos patenka tik atidarius dureles, tačiau naujoviški Beko šaldytuvai sukurti visiškai kitaip. Jie pagaminti su „HarvestFresh“ technologija, kuri imituoja natūralų saulės ciklą įrenginio viduje. Tam skirtas specialus šaldytuvo stalčius daržovėms, vaisiams ir uogoms, saugantis jų šviežumą.
Pritaikius naujovišką „HarvestFresh“ technologiją, Beko šaldytuvuose užtikrinamas specialus minėtų produktų apšvietimas. Taip natūralus paros ciklas imituojamas 24 valandas, o šiems procesams naudojama 3 spalvų pažangi apšvietimo sistema.
Vitamino C padaugėja trečdaliu
„HarvestFresh“ technologija veikia itin novatoriškai. Pirmiausia, specialus produktų stalčius ryte apšviečiamas mėlyna spalva. Ji nurodo pabudimo laiką ir fotosintezės pradžią auštant. Dieną mėlyną apšvietimą keičia žalias. Tai stipriausių saulės spindulių, kuriuos ji išspinduliuoja vidudienį, imitacija. Vakare šaldytuve įjungiama raudona šviesa. Ji palaiko fotosintezę iki sutemų, paruošdama produktus nakčiai – poilsio laikui. Taip stalčiuje tampa visiškai tamsu – iki kito pabudimo.
Toks procesas gali pasirodyti šiek tiek keistas ir kelti nuostabą – kaip daržovės, vaisiai ir uogos šaldytuve gyvena tarsi savo atskirą gyvenimą? Tačiau, gerai pagalvojus, viskas būtent taip ir yra. Agurkus, morkas ar salotas galime suvokti taip pat, kaip ir makaronus arba rūkyto kumpio gaminius. Pastaruosius, nusipirkę parduotuvėje, sudedame į šaldytuvą, spintelę ir laikome tiek laiko, kiek norime. Tik daržovės bei vaisiai yra biologiškai aktyvūs produktai, teikiantys mums vitaminus, mineralus, būtinas naudingąsias medžiagas. Todėl kuo natūraliau jie keliauja iš sodo bei daržo iki mūsų stalo, tuo daugiau maistinės vertės išsaugo.
Taip minėtas pomidoras, iš vietos ūkininko patekęs tiesiai į tamsų šaldytuvą, savo naudingąsias savybes netrunka prarasti. Tačiau tyrimai rodo: daržovių, kurioms suteikiamas natūralus ryto-vidudienio-sutemų-nakties apšvietimo ciklas, maistinė vertė išauga. Netgi vitamino C kiekis tokiame pomidore per 5 dienas nuo įdėjimo į pažangų šaldytuvą pradžios padidėja 30 proc.
Natūralumas – didžiulė vertybė
Minėti faktai daugumai vartotojų gali pasirodyti išties stebinantys ir priversti permąstyti savo mitybą ar produktų laikymo būdus. Tai natūralu: mokslininkai bei inžinieriai stengiasi kuo labiau priartėti prie gamtos netgi gamindami šaldytuvus. Juolab, kad pastaruoju metu vis labiau vertiname viską, kas tvaru, ekologiška bei šviežia. Ne veltui ir natūralus maistas, kurį valgome, yra mūsų sveikatos, energijos bei geros nuotaikos šaltinis.
Ši stiprybė būtent ir kyla iš daržovių, vaisių bei uogų. Tačiau šiandien Beko šaldytuvuose įdiegta „HarvestFresh“ technologija siūlo dar daugiau. Ji rūpinasi, kad šias gėrybes kasdien valgytume tik šviežias, prisotintas vitaminų. Tai – Beko garantija.
Nors šaldytų ir konservuotų daržovių technologijos tobulėja itin sparčiai, gaminant šiuos produktus prarandama iki 50 proc. jų maistinės vertės. Kartu dėl apdorojimui naudojamo karščio ar staigių temperatūros kritimų sumažėja ir natūralių vitaminų kiekis. Tačiau būtent jis organizmo įsisavinimas geriausiai bei negali būti pakeistas niekuo kitu.
Tai patvirtina ir sveikos mitybos specialistai. Pasak jų, daržoves bei vaisius privalome valgyti kasdien, šiais produktais papildyti kiekvieną patiekalą, ypač tada, kai prasideda derliaus sezonas. Todėl Beko šaldytuvuose įdiegta „HarvestFresh“ technologija leidžia pirkti daržoves, vaisius ir uogos net savaitei į priekį, taip labiau tausojant maistą, aplinką, finansus. Tačiau, svarbiausia, ši naujovė užtikrina, kad produktai visą šį laiką išliks švieži, kasdien džiugindami savo vitaminų gausa.
Tai įrodė ir JAV Raiso bei Kalifornijos universitetų mokslininkų atlikti tyrimai. Šie eksperimentai buvo atliekami su darže nuskintais salotų lapais. Jie buvo ir toliau apšviečiami laikantis natūralaus gamtos ciklo. Gaudami šviesos, lapai tapo labiau atsparesni kenkėjams už tuos, kurie nuskinti sudėti į tamsų šaldytuvą.