Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 24

Impresionistinis rožynas: kokius augalus rinktis ir kaip juos tarpusavyje derinti?

Daugeliui rožių augintojų jau lyg ir įprasta derinti prie šių gėlių karalienių ažūrinius stalelius, pergoles ir pavėsines, bet ką įsileisti į gėlyną, kad rožės suskambėtų netikėtomis impresionistinėmis natomis?
Svajonių gėlynas
Kaip susikurti svajonių rožyną / J.Petronio nuotr.
Temos: 2 Gėlės Rožė

Nuo seniausių laikų rožių bičiulėmis vadinamos raganės ir smulkiažiedžiai vijokliai.

Jie nepaprastai dailiai sodo kopetėlėmis ir pavėsinėmis aukštyn kopia, apkabina tvoreles, vartelius ir sukuria vieningo gėlyno įspūdį.

J.Kalinsko nuotr./Kaip susikurti svajonių rožyną
J.Kalinsko nuotr./Kaip susikurti svajonių rožyną

Tiesa, prieš poruojant raganes ir rožes verta pasidomėti šių galimybėmis peržiemoti, taip pat verčiau jas auginti pietinėse ir vakarinėse pusėse.

Medelynų ekspertai, žinodami jūsų poreikį, nesunkiai patars ir parinks Lietuvoje žiemojančias veisles.

Išsirinkus rožes, raganes ir kitus vijoklinius augalus, gražu bus, jei pasvarstysite, kas tiktų pavėsinėje rožių pusėje.

Ten vilties turi tokie augalai, kaip melsvės, alūnės, irisai, lubinai, snapučiai, nes, pavyzdžiui, levandoms, ramunėlėms ir mėtoms jau reikės saulės šviesos ir šilumos.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mėtos
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mėtos

Lietuvos platumose, gėlynus formuojančių specialistų tikinimu, jau kelerius metus pastebima tendencija pasikviesti į gėlynus ir prieskoninių, vaistinių augalų: nepaprastai gražiai dera ten raudonėlių, šalavijų ir čiobrelių kilimai.

Labai gaiviai ir romantiškai akį traukia rožynuose įkurdintos ir sirpstančios žemuogės. Jų giminei davus visišką laisvę, jos sukuria gražiausią, prie rožyno derančią, kompoziciją.

G.Navickaitės nuotr./Ką įkurdinti rožyne?
G.Navickaitės nuotr./Ką įkurdinti rožyne?

Norintiems fėjų sodelio įspūdžio, žemuoges verčiausia sodinti šalia baltų ir rožinių spalvų rožių kerų. Šalia galima rikiuoti ir įvairiaspalvius pentinius, gojinius šalavijus, pūstataurius.

Augalus reikėtų sodinti skirtingų dydžių, ne proporcingai vienodomis lysvėmis, tuomet ir šešėlio, ir gyvybės bus.

Ne vienerius metus Lietuvoje jau auginamos ir visterijos. Žinoma, su ja prireikia kantrybės, bet svyrantys, kvapnūs, drugelius ir bites viliojantys jos žiedai tampa geriausiu atpildu jas sodinantiems.

Kristinos Kanišauskaitės – Šaltmerės nuotr./Klaipėdietės Ž.Želnienės sode auga kininė visterija
Kristinos Kanišauskaitės – Šaltmerės nuotr./Klaipėdietės Ž.Želnienės sode auga kininė visterija

Bet kurią gėlino pavėsinę papuoš aktinidijos, citrinvyčiai, gervuogės, vynuogės. Bus ne tik žiedų, bet ir uogų, taigi turėsite kuo pavaišinti užsukusius bičiulius.

Siekiant gražaus estetinio vaizdo rožyne, verta sodinti skirtingų aukščių augalus, na, o blogiausia, ką galima su jais padaryti, yra susodinti sklypo pakraščiuose, per vidurį nutiesus trinkelių kilimą.

E.Tamošiūno nuotr./Rožynas
E.Tamošiūno nuotr./Rožynas

Dar viena klaidų, kurią įvardija gėlynus formuojantys ekspertai, yra tai, kad auginama tai, kas šiuo metu gražu masėms. O jei paklaustumėte savęs, kas gražiausia jums? Gal suskambėtų visai kitos, autentiškesnės gėlyno natos?

Harmoningai ir natūraliai atrodys želdinai, paliekantys vietos jūsų fantazijai ir vaizduotei.

Asmeninio arch.nuotr./Žemuogynas
Asmeninio arch.nuotr./Žemuogynas

Gal kažkur bus verta pritaisyti tilindžiuojančius, vėjui grojant, varpelius, o gal jūsų rožės ir šalia augantys bijūnai bus pamaloninti kasdien žvelgdami į šalia įkurdintą veidrodį?

Šalia gėlyno visuomet verta palikti vietos ir pledukui ar kitam užtiesalui. Įsivaizduokite save ten skaitantį žemuogėms nokstant ir rožėms žydint.

Impresionistinis rožynas su žemuogių pievele – tebūnie šios vasaros šūkis. Laiko dar turime.

Nuostabius rožynus su meile puoselėjanti Inga Šidliauskienė sako senovinių rožių nei purškianti, nei tręšianti, tik pagerina gruntą sodindama. Pasak jos, labai svarbu pasirinkti tinkamą veislę mūsų klimatui ir kontekste kuriamam sodui. Pasodintas rožes reikia laiku ir tinkamai nugenėti, o paskui – nepamiršti jomis gėrėtis ir džiaugtis.

Asmeninio arch. nuotr./Ingos Šidliauskienės rožynas
Asmeninio arch. nuotr./Ingos Šidliauskienės rožynas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas