Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 05 15

T.Gurskas apie aplinkos apželdinimo ypatumus: iš ko susideda kaina ir kas padės sutaupyti

Nors pavasaris neskuba įsibėgėti, apželdinimo darbai vyksta visu pajėgumu. Agronomas Tautvydas Gurskas sako, kad apželdinimas prasideda nuo projekto, kuris, norint sukurti dailią ir išmanią bei patogią naudotis namų aplinką, vaidina pagrindinį vaidmenį. Nuo ko viskas prasideda?
T.Gurskas atsako, ką turime žinoti apie apželdinimą
T.Gurskas atsako, ką turime žinoti apie apželdinimą / 123RF ir Eriko Ovčarenko nuotr.

Ar patikėti aplinkos apželdinimą specialistams, o gal šio darbo imtis patiems? „Žinoma, kad galime sklypą apželdinti ir patys, ypač, jeigu turime tam polinkį, pažįstame augalus. Tačiau jeigu niekada gyvenime nečiupinėjote augalų ir apželdinimas jums – nauja ir netyrinėta sritis, rekomenduočiau kreiptis į specialistus“, – sako T.Gurskas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tautvydas Gurskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tautvydas Gurskas

Pradėti reikia nuo plano

Specialistas sako, kad net ir patys galime pasibraižyti apželdinimo planą, susižymėti zonas, pavyzdžiui, kur paradinė pusė, kur įėjimo, kur poilsio zonos ir kokius augalus norime auginti.

„Jeigu patikite plano sudarymą specialistams, tuomet šį darbą jie atlieka gerai apžiūrėję ir ištyrinėję sklypą bei įvertinę, ką matote pro namų langus, kokie vaizdai atsiveria iš skirtingų sklypo kampų. Visada atsižvelgiama į šeimos norus, poreikius, pageidavimus, pomėgius ir net tokius dalykus kaip sveikata, pavyzdžiui, alergiją augalams ir kitiems dalykams, specialiuosius poreikius, kas svarbu formuojant aplinką, parenkant augalus.

Išsiklausinėjame, ar reikia daržo, vaismedžių, vaiskrūmių, ar svarbu tik grožis. Aiškinamės, koks stilius namie, nes tai turi atsispindėti ir aplinkoje, ar reikės pirties, baseino, vaikų žaidimo aikštelės. Pavyzdžiui, savo kieme sėdėdami matote kaimyno terasą. Vadinasi, problemines vietas galima apželdinti augalais taip, kad būtų sukurtas privatumas, o gražiausias kiemo vietas kaip tik paryškinti“, – sako agronomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas