Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 17

Tango ir Lika ieško namų: šuneliai pusmetį prašėsi žmonių pagalbos, bet visi juos vijo ir mėtė akmenimis

Nevarėnų apylinkėmis (Telšių r.) daugiau kaip pusmetį klaidžiojo du šuneliai: vienas – pasiremdamas tik viena priekine letena, kitas – aklas. Kaip pasakojo gyvūnų prieglaudos „Telšių uodegėlė“ šunų skyriaus vadovė Roberta, šie šuneliai pusmetį prašėsi žmonių pagalbos, tačiau „visi juos vijo ir mėtė akmenimis“. Pagydyti, šiuo metu savanorių globojami dvejų metų Lika ir trejų Tango vis dar ieško namų.
Tango ir Lika
Tango ir Lika / Asmeninio archyvo nuotr.

Abiem reikėjo gydymo

„Vasarą visai atsitiktinai, per savanorių pažįstamus, sužinojome, kad Nevarėnų apylinkėmis daugiau kaip pusmetį vaikšto du šuneliai. Vienas eina pasiremdamas viena priekine letena, o kita yra akla. Abu laikėsi atstumo nuo žmonių. Visi juos vijo ir mėtė akmenimis. Vienoje sodyboje jie rado grūdų, tad kasdien ateidavo čia slapta jų ėsti.

Paprašėme juos maitinti savo duotu maistu ir nebevyti lauk. Šuneliai vos per keletą dienų nebebijojo žmogaus, tad atvykome ir abu pagavome“, – pasakojo gyvūnų prieglaudos darbuotoja Roberta.

Lika ir Tango visada būdavo abu kartu, dalijosi maistu, labai jaudinosi vienas dėl kito.

Pasak jos, kalytei Likai buvo stiprus akių uždegimas, dėl to jos akys pabalo ir ji apako. Kaip sakė pašnekovė, tai – ne tik aklumas, bet ir fizinis skausmas. Tango abi priekinės letenos buvo lūžusios, viena jų – kreivai sugijusi, kita – nebegyva.

„Pradėjome gydymą. Likai buvo duodami vieni, kiti vaistai, po truputį uždegimas slopo, bet žala padaryta visam laikui – viena akimi ji mato, kita – ne, baltumas apmažėjo, bet vis dar ryškiai matyti, – dalijosi Roberta.

– Tango buvo atlikta pirmoji operacija – atstatyta netaisyklingai sugijusi kojytė, įstatytas metalas. Po operacijos jis ėmė vaikščioti pasiremdamas negyvąja koja, ji užpūliavo, įsimetė sepsis, audiniai ėmė irti. Vėl skubiai reikėjo veterinaro. Tango uždegimą įveikė, po kelių mėnesių, sugijus letenoms, jam buvo atlikta negyvos kojos amputacija.

Taigi šiandien Tango yra trikojis šuniukas, tačiau sveikas ir fiziškai puikiai prisitaikęs.“

Priminė Boni ir Klaidą

Robertos teigimu, iš pat pradžių šunelių ryšys priminė Boni ir Klaidą, kurie buvo neišskiriami ir vienas kitam padėjo iki paskutinių savo dienų.

„Lika ir Tango visada būdavo abu kartu, dalijosi maistu, labai jaudinosi vienas dėl kito, jei kurį nors paimdavome apžiūrai“, – sakė pašnekovė.

Tačiau ilgainiui, gyvendami kartu, pasak Robertos, jie ėmė nebepasidalyti maistu, Tango reikėjo nuolatinės priežiūros, Likai – stiprios socializacijos, nes sunkiai pasitikėjo naujais žmonėmis. Juodu iškeliavo į skirtingų savanorių namus, kuriuose kol kas ir gyvena.

„Tango yra be galo pozityvus šuo, jis žmonėse įžvelgia gėrį, yra tvarkingas namuose, sudraugauja su kitais gyvūnais, vaikais. Patyręs tiek daug blogio ir negandų, jis nepaliauja spinduliuoti džiaugsmu.

Likutė – kiek atsargesnė, prisibijo svetimų žmonių, jai reikia laiko priprasti. Matyti, kad ji labai stipriai nukentėjusi nuo žmonių, tačiau, kai įpranta, yra labai prieraiši, meili, atsiduoda šeimininkui visu 100 procentų“, – šunelių savybes nupasakojo gyvūnų prieglaudos darbuotoja.

Tango yra be galo pozityvus šuo. Likutė, kai įpranta prie žmonių, yra labai prieraiši, meili.

Tango ir Lika ieško nuolatinių namų. Pasak Robertos, juodu galima priglausti ir kartu, ir atskirai, svarbiausia, kad tie namai būtų tinkama vieta jiems gyventi, o šeimininkai – geri ir mylintys gyvūnus.

„Šitie šuneliai parodė, kokie jie gali būti vieningi vienas dėl kito, kaip jie prisitaikė prie vienas kito negalių, parodė ir žmonių pūlinį, kai gyvūnai visą pusmetį prašėsi pagalbos, bet visi juos tik atstūmė. Mes labai džiaugiamės, kad jie abu gavo šansą naujam gyvenimui, ir labai tikimės, kad atsiras norinčių juos auginti“, – sakė pašnekovė.

Norintys suteikti šiems šuneliams namus, kreipkitės į gyvūnų prieglaudą „Telšių uodegėlė“: žinute „Facebooko“ paskyroje arba tel.: +370 675 05 615.

Naujienų portalas 15min 2021-aisiais rems ir globos 24 nevyriausybines organizacijas ir gerumo iniciatyvas, kurios kasdieniais darbais prisideda prie taip reikalingų pokyčių mūsų šalyje. Su jomis susipažinti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant