Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 08

Tauragė keičia mąstymą ir rodo pavyzdį – išgelbėti nuo kirtimo dideli medžiai persodinami mieste

Miestai neretai sprendžia dilemą – rekonstruojant gatves, aikštes, viešąsias erdves reikia pašalinti medžius, o po to sodinti jaunus medelius, tačiau, kol jie užaugs teks laukti dešimtmetį. Yra ir kitas sprendimas – persodinti didelius medžius ir iš karto džiaugtis jų teikiamu pavėsiu. Pavyzdį rodo Tauragės rajono savivaldybė – projektuojant naują aplinkkelį, iš miško iškeltos pušys persodintos mieste.
Didelių medžių sodinimas
Didelių medžių sodinimas / UAB „Projektų pasaulis“ arch. nuotr.
Temos: 1 Medis

Tauragės savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Rakauskienė pasakoja apie pradedamą įgyvendinti didelės apimties objektą – naujo aplinkkelio tiesimą: „Toje vietoje pagal projektą buvo numatyta pašalinti daug medžių, tačiau visame pasaulyje vis labiau akcentuojama, kad reikia išsaugoti arba plėsti žaliąją infrastruktūrą. Ir mes svarstėme, kaip išsaugoti medžius? Lietuvoje jau dirba įmonės, kurios turi praktikos šioje srityje ir gali sėkmingai perkelti medžius į kitą vietą.“ Medžių persodinimo darbus Tauragėje atliko UAB „Projektų pasaulis“.

Išsaugo žaliąją infrastruktūrą ir užtikrina darnų vystymąsi

Pasak G.Rakauskienės, gerų pavyzdžių tikrai yra, medžių prigijimas siekia per 90 proc. „Nusprendėme išgelbėti medžius, nes projektuodami miesto viešąsias erdves – gatves ar automobilių stovėjimo aikšteles, galvojame kaip sukurti žaliąją infrastruktūrą ir užtikrinti darnų vystymąsi“, – sako direktorė.

Rekonstruojant miesto gatves ir pašalinus senus medžius, dažniausiai sodinami maži medeliai, tačiau reikia laukti dešimtmetį, kol jie užauga. G.Rakauskienės teigimu, reikia pagelbėti miestui, kad atviros vietos neliktų saulėkaitoje, todėl racionaliau iš karto sodinti didesnius medžius: „Tokia buvo pradinė mintis, kuri formavosi, vystėsi ir šiandien matome rezultatus. Tai pirmasis mūsų projektas, planuojame iškelti 31 medį: 30 pušų iš miško teritorijos, kur projektuojamas aplinkkelis, ir 1 medį iš miesto centro – tiesiog ne vietoje užaugusį beržą.“

UAB „Projektų pasaulis“ arch. nuotr./Didelių medžių sodinimas
UAB „Projektų pasaulis“ arch. nuotr./Didelių medžių sodinimas

Atgabenkime miško medžius į miestą

Tauragės savivaldybės administracijos direktorė tikisi, kad medžiai prigis, žaliuos ir suteiks pavėsį gyventojams. Persodinimui pasirinktos pušys todėl, kad šis medis absorbuoja nemažai CO2 emisijos. Svarbu ir tai, kad pušies šaknys auga į gylį, o ne į šonus ir negadina trinkelių bei kitos miesto infrastruktūros. „Kai pušims pakanka vietos ir erdvės, jos puikiai veši, gražiai atrodo“, – tvirtina G.Rakauskienė.

Šis projektas skelbia šūkį: „Atgabenkime miško medžius į miestą“. Pasak direktorės, tai atitinka ir savivaldos nuostatą: patrauklią žaliąją infrastruktūrą atkelti arčiau žmonių gyvenamosios vietos. Juk miestiečiams patinka vaikščioti po parkus, mišką, tačiau kiekvieną dieną ten nesilanko. „Norime gyventojams suteikti daugiau galimybių džiaugtis medžiais, jų teikiamu pavėsiu, grynu oru. Juk mūsų klimatas drastiškai šyla ir tai nėra tolima ateitis, pokyčius matome jau šiandien“, – teigia G.Rakauskienė.

Kiekvienas turime prisidėti prie gamtos išsaugojimo, kad išsaugotume pasaulį ateinančioms kartoms. Keičiasi ir projektuotojų požiūris – naujai tiesiami keliai neturi pakenkti žaliajai infrastruktūrai. „Visiems reikia keisti mąstymą. Žinoma, tai neįvyks iš karto, bet pirmuosius rezultatus jau matome“, – sako direktorė.

UAB „Projektų pasaulis“ arch. nuotr./Didelių medžių sodinimas
UAB „Projektų pasaulis“ arch. nuotr./Didelių medžių sodinimas

Tauragė sieks tapti neutralaus poveikio klimatui miestu

3–4 metrų aukščio pušys, kurių amžius apie 7–10 metų, iš miško perkeltos į kelias Tauragės miesto zonas. Pirmieji medžiai pasodinti šalia vaikų žaidimų aikštelės iš pietų pusės, kur vasarą kepindavo saulė ir vaikus atvedę tėvai negalėdavo ilgai išbūti. „Dabar medžiai sudarys pavėsį, bus patraukli žaidimų vieta vaikams ir poilsio zona tėvams“, – džiaugiasi G.Rakauskienė.

Mes per maži pakeisti pasaulį, bet dideli parodyti pavyzdį

Kiti medžiai pasodinti tarp važiuojamosios dalies ir automobilių stovėjimo aikštelės prie gyvenamųjų namų, kad sugertų CO2 emisiją ir dulkes, pagerintų žmonių gerbūvį.

„Mes per maži pakeisti pasaulį, bet dideli parodyti pavyzdį“, – teigia G.Rakauskienė ir pagrįstai didžiuodamasi primena, kad Europos Komisija išrinko 100 miestų, dalyvausiančių ES misijoje „Iki 2030 m. pažangieji neutralaus poveikio klimatui miestai“, tarp kurių pateko Vilnius ir Tauragė.

Dideli medžiai sėkmingai prigyja

UAB „Projektų pasaulis“ direktorius Paulius Kalunda pasakoja, kad medžius persodina jau trečią sezoną, Iš jų prigyja 99 proc. „Persodinome per 4000 medelių, jau ir suskaičiuoti sunku. Pirmaisiais metais suteikiame garantiją, taip pat juos galime ir prižiūrėti, jeigu tokios paslaugos užsakovas pageidauja“.

Po persodinimo svarbu trys dalykai: laistyti, sutvirtinti ir tręšti – šaknų stimuliatoriais ar kitomis trąšomis.

Speciali medžių persodinimo mašina iškasa duobę, kurios skersmuo 2 metrai, o gylys 1,4 metro. Rekomenduojama persodinti 8–15 metų amžiaus medžius, kurių aukštis siekia 3–5 metrus. Jei medelis didesnis, yra rizika, kad transportuojant gali nukentėti šakos, gali sunkiau prigyti.

P.Kalunda kitais metais planuoja įsigyti technikos, kuri galės perkelti dar didesnius medžius, sodinamus į 3 m., skersmens ir 1,6 m. gylio duobes.

Medžių persodinimo sezonas prasideda pavasarį nuo kovo ir trunka iki birželio pradžios, o rudenį - nuo rugpjūčio antros pusės iki lapkričio pabaigos. „Jei tuo laikotarpiu privažiuoti sunku, galima persodinti ir vasarą. Tuomet medelį reikia labiau prižiūrėti, daugiau laistyti, saugoti, kad nepultų kenkėjai ir ligos“, – pabrėžia P.Kalunda.

Dažniausiai įmonei tenka persodinti spygliuočius, rečiau užsisako perkelti berželius ar ąžuoliukus.

Rodo pavyzdį kaip tausoti aplinką

P.Kalunda pasakoja, kad klientai yra labai patenkinti, nes persodintas didelis medis iš karto suteikia gražų vaizdą, pavėsį, nereikia laukti, kol jis užaugs: „Vieni užsakovai džiaugėsi, kad net grybai pradėjo augti po pernai persodintais medžiais – grybiena persikėlė kartu su gruntu.“

Iškastus medelius galima pervežti ir pasodinti už 30–50 kilometrų. „Važiuojame lėtai, kad medelio šakų nepažeistume. Medelį sodinti reikėtų iš karto, kad šaknys neapdžiūtų, tačiau buvo ir toks atvejis, kai sugedo mašina penktadienį, teko transportuoti medį ant tralo ir pasodinti tik sekmadienį – jis puikiai prigijo ir jau metai laiko auga“, – tikina P.Kalunda.

UAB „Projektų pasaulis“ pasodino dideles eglutes Krekenavoje ir Panevėžyje – vieną jų dovanojo privatus asmuo. „Tai puikus aplinką tausojantis sprendimas – medis auga, kasmet vis gražesnis, aukštesnis, prieš Kalėdas papuošiamas, nereikia kirsti eglės miške, o po švenčių išmesti“, – teigia P.Kalunda.

Pasak direktoriaus, privatus verslas, valstybinės įmonės ir privatūs asmenys jau pradeda kitaip mąstyti, nori išsaugoti žaliąją aplinką, neskuba kirsti medžių, ieško galimybių juos persodinti. Tai aktualu tiesiant kelius, formuojant automobilių stovėjimo aikšteles, tvarkant aplinką prie gyvenamųjų namų statybvietės ar pramoninių objektų. „Tauragės savivaldybė parodė puikų pavyzdį, kaip reikia saugoti žaliąją aplinką“, – teigia įmonės vadovas P.Kalunda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas