Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 25

Tinklaraštininkė – apie klaidas tvarkant kapus: nepamirškite, Vėlinės – ne gimtadienis

Kapų priežiūra artėjant Vėlinėms įgauna vis didesnį pagreitį. Specialistai pastebi, kad tendencijos pastaruoju metu vis keičiasi – anksčiau vyravo augalai, o dabar vis dažniau pamatysime įvairiomis plokštėmis užklotą kapą.
Kapinės
Kapinės / 123RF.com nuotr.

Tačiau tai nereiškia, kad įvairios gėlės išeina iš mados. Kadangi tvarumas kapų priežiūroje ir puošyboje vis aktualesnis, su tinklaraštininke, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatore Lina Liubertaite kalbamės apie tai, kokias klaidas darome tvarkydami kapus ir puošdami juos per Vėlines bei kas padės priartėti prie subtilių sprendimų šioje srityje.

Asmeninio archyvo nuotr. /Tinklaraštininkė Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Tinklaraštininkė Lina Liubertaitė

Lina sako, kad turbūt didžiausia klaida, kurią daro žmonės, yra ta, kad jie neatsižvelgia į tai, kad kapai yra gamtos dalis.

„Kapinėse vis dažniau galime pamatyti vis daugiau vientiso betono, plastiko, sintetinių audinių, kurie nesuyra. Visa tai kapus atitolina nuo gamtos, o juk jeigu pažvelgtume į žemėlapį, pamatytume, kad kapinės užima išties daug ploto geografiškai. Tad, mano nuomone, tvarumas ir priartėjimas prie gamtos nėra nuomonė ar mada, – manau, kad to nepaisymas yra didelė klaida. Jeigu atsižvelgtume ir į žmogaus gyvenimo ciklą, manau, kad daugelį sprendimų tvarkydami kapus priimtume kitaip“, – kalba L.Liubertaitė.

123RF.com nuotr./Kapų tvarkymas
123RF.com nuotr./Kapų tvarkymas

– Kokie sprendimai tvarkant kapus labiausiai priartina prie gamtos?

– Įvairūs akmenukai, mulčias, skaldelė, netgi žvirgždas, atsijos, smėlis, kuris anksčiau buvo dažnai pasitelkiamas kapuose, yra puikus pasirinkimas. Na, o renkantis augalus verta atsižvelgti, kurie tinka augti pavėsyje, o kurie geriau vešės saulėje.

Beje, dar viena klaida, kurią dažnai matau – kapavietėje nėra sukuriamas harmoningas vaizdas. Tačiau tai normalu, kadangi daugelis žmonių neturi įgūdžių ir žinių, kaip sutvarkyti kapus – mūsų to niekas nemokė, būtent todėl aš esu parengusi ir kursą šia tema. Harmonija ir atsiranda įgudus. Juk kapavietė yra labai maža, todėl ir sprendimai turi būti atitinkami. Patarčiau tvarkyti kapą santūriai, privengti daug ir ryškių spalvų. Puiku, kai paminklas, skaldelė, augalai yra tų pačių vyraujančių tonų – tai padės išlaikyti tvarkingą ir harmoningą vaizdą.

– Daugelis gali pasakyti, kad neturi laiko prižiūrėti kapų ir būtent dėl to renkasi juos uždengti įvairiomis plokštėmis.

– Net ir tokiu atveju galima surasti gamtai artimą sprendimą, pavyzdžiui, dėti vandeniui laidžią specialią plėvelę ir ant jos užberti akmenėlių, skaldos, pušų žievių mulčio. Žinoma, sluoksnis turėtų būti storas, kad žolės neprasikaltų, tačiau toks pasirinkimas gali tarnauti ir kelerius metus. Beje, net ir uždengus kapą plokštėmis, vis tiek jam reikės skirti laiko ir priežiūros – nuvalyti spyglius, lapus ar nuo lietaus likusius nešvarumus.

– Kokias klaidas puošiant kapus pastebite per Vėlines?

– Turbūt didžiausia klaida ta, kad lankantys kapus artimieji nesusitaria tarpusavyje ir kiekvienas jų atneša skirtingų spalvų gėlių puokštes. Pavyzdžiui, vienos gėlės gali būti violetinės, kitos – oranžinės, trečios – geltonos, tad harmonijos nebus. O jeigu dar ant kapų prisodinta įvairiaspalvių augalų? Atrodys, kad kažkieno gimtadienis, o ne Vėlinės. Mano patarimas – apriboti spalvų skaičių ir susitarti su artimaisiais, kokių spalvų gėles ir puokštes nešite. Jeigu nepavyksta susitarti, tuomet rinkitės subtilius ir paprastus papuošimus, o su balta spalva tikrai niekada neprašausite.

Dar vienas mano pastebėjimas – nerekomenduočiau nešti daug mažų žvakelių plastikinėse pakuotėse. Geriau jau rinkitės vieną didelę žvakę, kadangi vėliau juk viskas atsiduria sąvartynuose. Dar geriau, jeigu ant kapavietės yra paruošta vieta žvakėms, pavyzdžiui, su stikliniu gaubtu, kur galima įstatyti paprastą žvakę ir taip išvengti neperdirbamo plastiko ir stiklų. Taip pat galite rinktis tokias žvakes, kurioms reikia pakeisti tik įdėklą – tai taip pat tvaresnis pasirinkimas.

O jeigu dar ant kapų prisodinta įvairiaspalvių augalų? Atrodys, kad kažkieno gimtadienis, o ne Vėlinės.

Tad jeigu planuojate sutvarkyti kapus po Vėlinių, geriau pamerkti gyvų gėlių negu nešti puokštę, sukurtą iš įvairių medžiagų, kadangi tokias bus galima išmesti į žaliąsias atliekas. Nėra būtinos įmantrios žvakidės ir puokštės, prisiminkime tai, kas paprasta ir subtilu. Be to, išvengsite plastiko ir būsite tvarūs.

Galite išmėginti floristų sukurtus darbus tiek iš šviežių gėlių, tiek iš džiovintų augalų, kurie gali atrodyti įspūdingai ir tarnauti ilgus metus. Be to, tokius natūralius papuošimus galite pasidaryti ir patys.

VIDEO: Puokštė kapams - nemokamai ir be plastiko / Pasidaryk pats

Na, o paprasčiausia, visgi, auginti daugiamečius augalus, tuomet neprireiks ir papildomų didelių pastangų.

– Jeigu kalbėtume apie gėles plačiau – chrizantemas ant kapų galime pamatyti kasmet – kodėl būtent jos dažniausiai laikomos kapų gėlėmis?

– Skirtingiems žmonėms skirtingi augalai asocijuojasi su kapų gėlėmis, pavyzdžiui, vieniems tai chrizantemos, o kitiems – našlaitės, kadagiai, buksmedžiai ar tujos. Beje, chrizantemos dėl savo įvairovės, spalvų dažnai pasitelkiamos ir įvairioms rudeninėms puokštėms ar kitam rudens dekorui.

Jeigu kalbėtume apie kapų puošybą, nesutikčiau, kad chrizantemos yra geriausias pasirinkimas. Anaiptol – tai yra trumpalaikė puošmena, kadangi pirmosios rimtos šalnos kaipmat pakanda chrizantemų žiedus, jie nurunda, ir mes to grožio paprasčiausiai nebeturime bei sugaištame laiką tvarkydami nušalusius žiedus.

Anaiptol – tai yra trumpalaikė puošmena, nes pirmosios rimtos šalnos kaipmat pakanda chrizantemų žiedus.

Rinkitės astrus, kurie pražys kiekvieną rudenį arba rudenines, sausų gėlių puokštes, papuošimus, kurie akis džiugins žymiai ilgiau nei chrizantemos.

– O kaip reikėtų vertinti dirbtines gėles? Jos irgi gana dažnas pasirinkimas.

– Jeigu tokios gėlės yra iš perdirbamo plastiko ir vėliau jas galėsime rūšiuoti, sprendimas yra geras, kadangi tokia puošmena tarnavo ne vienerius metus. Tačiau jeigu nusipirkome puokštelę su dirbtinėmis gėlėmis ir iškart po Visų Šventųjų ir Vėlinių dienos išmesime, mes tiesiog švaistome.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas