Kaip rašoma portale Lovefood, štai kokius produktus dera laikyti vėsiai, t. y., šaldytuve.
Datulės
Galbūt nustebsite sužinoję, kad datules geriausia laikyti šaldytuve, nepaisant to, kad kiti džiovinti vaisiai puikiai „jaučiasi“ ir spintelėje. Taip yra todėl, kad datulės nėra tokios dehidratuotos kaip kiti džiovinti vaisiai, pavyzdžiui, spanguolės ar abrikosai. Kadangi jose vis dar yra šiek tiek drėgmės, norint išsaugoti jų skonį, geriausia jas laikyti vėsiai sandariame inde. Jei džiovintus vaisius laikysite ne šaldytuve, jie palaipsniui taps dar sausesni ir praras savo skonį.
Garstyčios
Nesvarbu, kokias garstyčias naudotumėte savo patiekalams gardinti, jas laikyti galima dvejopai. Tikinama, kad nieko nenutiks, jeigu jas laikysite sandėliuke. Vis dėlto, jei atidarytus garstyčių stiklainius laikysite šaldytuve, pagerinsite jų kokybę. Vėsesnė temperatūra padės išsaugoti gražią spalvą, be to, garstyčios ilgiau išlaikys savo skonį ir aštrumą.
Džemas ir uogienės
Neabejotinai šiuos produktus geriausia laikyti šaldytuve. Tai padeda išvengti spalvos, konsistencijos pokyčių ir net skonio praradimo, o svarbiausia – neleidžia veistis pelėsiui. Dar vienas patarimas: kad išvengtumėte bakterinio užteršimo, niekada nemerkite maisto tiesiai į uogienės stiklainį.
Obuoliai
Vienas iš nedaugelio vaisių, kuriems šaldytuvas yra naudingas, yra obuoliai. Taip yra todėl, kad obuoliai išskiria etileno dujas, kurios pagreitina šalia esančių vaisių ir daržovių nokimą. Jei obuoliai laikomi šaldytuve, etileno gamyba sulėtėja, todėl jie (ir kiti produktai) ilgiau išsilaiko. Tik įsitikinkite, kad obuolių nelaikote kartu su kitais vaisiais ar daržovėmis, ir uždenkite juos drėgnu popieriniu rankšluosčiu arba laikykite plastikiniame maišelyje su skylutėmis. Beje, cnet.com rašoma, kad šaldytuve gerai „jaučiasi“ ir citrinos, apelsinai, žaliosios citrinos bei vynuogės.
Pilno grūdo miltai
Viso grūdo miltus (pavyzdžiui, speltos, miežių ir grikių) labai naudinga laikyti šaldytuve. Viso grūdo miltai, kaip atskleidžia pavadinimas, gaminami iš viso grūdo, įskaitant lukštą, todėl miltuose išlieka skaidulų, vitaminų ir kitų sveikatai naudingų medžiagų, būdingų kiekvienam grūdui. Vėsesnė temperatūra paprasčiausiai padeda išsaugoti viso grūdo miltų skonį, kvapą ir kokybę.
Riešutai
Dauguma mūsų sandėliuke laiko visą rinkinį riešutų ir džiovintų vaisių, skirtų sveikiems užkandžiams, kepimui ir maisto gaminimui. Tačiau iš tikrųjų juos reikėtų laikyti šaldytuve. Riešutuose yra daug aliejaus, todėl šiltoje aplinkoje (pavyzdžiui, sandėliuke vasarą) jie gali daug greičiau sugesti. Sandėliuke jie bus tinkami laikyti apie mėnesį, bet jei laikote ilgiau, laikykite sandariame inde ir šaldytuve.