Daugiau straipsnių

Trumpos ir šviesios naktys trukdo išsimiegoti? Interjero dizainerė pataria, kaip išsirinkti tinkamas užuolaidas

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Ankstyvi saulėtekiai džiugina akį, bet kartu sutrumpina laiką, kurį naktį skiriame poilsiui. O kokybiškas miegas būtinas mūsų psichologinei gerovei. Prieš užmiegant, ryški šviesa taip pat gali trukdyti užmigti, tačiau tai paprasta išspręsti, miegamajame pakabinus užuolaidas. IKEA interjero dizainerė pasakoja apie įvairias užuolaidų rūšis ir pataria, kaip išsirinkti tinkamas.

HILJA užuolaidos už 14,99 Eur

Gegužės viduryje bendrovė IKEA jau antrą kartą šiais metais sumažino kainas šimtams asortimento prekių. Daliai užuolaidų ir žaliuzių šiuo metu taip pat taikoma nauja žemesnė kaina.

„Jei norite, kad ryto saulė leistų ilgiau pamiegoti savaitgalio rytais, arba tiesiog ieškote stilingo būdo atskirti dalį kambario dėl privatumo – užuolaidos ir žaliuzės yra puikus sprendimas. Tačiau renkantis užuolaidas miegamajam, svetainei, virtuvei ar kitoms namų erdvėms, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kurioje pusėje jos bus pakabintos ir kokiu tikslu“, – sako IKEA Interjero dizaino skyriaus vadovė Morta Bučinskienė.

Kokias užuolaidas ar žaliuzes rinktis?

Pasak jos, skirtingi užuolaidų ir žaliuzių audiniai namuose gali sukurti vis kitą nuotaiką. Storo audinio užuolaidos puikiai izoliuoja šviesą ir triukšmą, todėl tinka kabinti svetainėje, kur norisi jaukumo ir privatumo. O plonesni audiniai suteikia erdvei lengvumo ir atpalaiduoja. Nuo audinio sudėties priklauso ir tai, kokiomis klostėmis užuolaidos kris ir kaip atrodys kambaryje. Pasirinkę skirtingų stilių užuolaidas arba derindami jas su žaliuzėmis, reguliuoti į kambarį patenkančios šviesos kiekį galėsite dar lanksčiau.

IKEA nuotr./Namų interjeras su Ikea
IKEA nuotr./Namų interjeras su Ikea
  • Plonos dieninės užuolaidos (pavyzdžiui, užuolaidos TERESIA už 9,99 Eur) praleidžia dienos šviesą, bet saugo nuo nepageidaujamų televizoriaus ar kompiuterio ekrano atspindžių. Puikus pasirinkimas, jei ant lango kabės keli užuolaidų sluoksniai.
  • Peršviečiamo audinio užuolaidos (pavyzdžiui, užuolaidos HILJA už 14,99 Eur) ir šviesą filtruojančios ritininės užuolaidos itin saulėtomis dienomis jaukiai pritemdo patalpą ir suteikia privatumo, nes iš lauko nieko nesimato.
  • Temdančiosios užuolaidos praverčia tada, kai norisi tamsos, tylos ir ramybės – žiūrint filmą ar kitaip leidžiant laiką namuose. Per storą audinį praeiviai nieko nematys nei dienos, nei nakties metu. Temdančiąsias užuolaidas namuose galima derinti su dieninėmis, taip pat – kitais tekstilės gaminiais. „Derinant įvairių storių užuolaidas, kambaryje atsiras daugiau gylio ir stiliaus. Be to, galėsite patys nuspręsti, kiek šviesos įsileisti į vidų: aklinai užtraukti langus tankaus audinio užuolaidomis ar mėgautis šviesa, sklindančia pro dienines“, – sako interjero dizainerė.
  • Galiausiai galima rinktis šviesos nepraleidžiančias užuolaidas (pavyzdžiui, užuolaidą BENGTA už 15 Eur), kurios idealiai tinka miegamajame, nes visiškai užtemdo kambarį. Uždengus langus šviesos nepraleidžiančiomis užuolaidomis, miego neblaškys nei mėnesiena, nei šviečiantys gatvės žibintai, o ir saulė nepažadins, jei to nenorėsite. Tankus audinys sušvelnins kambario akustiką, žiemą neleis į vidų patekti skersvėjams, o vasarą sulaikys kaitrą.
IKEA nuotr./BENGTA šviesai nepralaidžios užuolaidos už 15 Eur
IKEA nuotr./BENGTA šviesai nepralaidžios užuolaidos už 15 Eur

Panašų efektą padeda pasiekti ir šviesos nepraleidžiančios ritininės užuolaidos (pavyzdžiui, ritininė užuolaida FRIDANS, kurią galima įsigyti nuo 19,99 Eur). „Jas galima naudoti kartu su įprastomis dieninėmis užuolaidomis, kad šviesiu paros metu langas atrodytų jaukiau, o pakėlę ritininę užuolaidą, vis dar turėtumėte privatumo. Jei ieškote lengvai tvirtinamo sprendimo ir nenorite gręžti skylių sienose, įsigykite šviesos nepraleidžiančias plisuotas žaliuzes SCHOTTIS, kurios tekainuoja 7 Eur. Prireikus jas paprasta patrumpinti, kad tiktų įvairaus dydžio langams“, – pataria IKEA interjero dizainerė.

IKEA nuotr./FRIDANS šviesai nepralaidžios ritininės užuolaidos už 19,99
IKEA nuotr./FRIDANS šviesai nepralaidžios ritininės užuolaidos už 19,99

Apie ką dar būtina pagalvoti?

Interjero dizainerė pabrėžia, kad, renkantis užuolaidas, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į jų praktiškumą, bet ir į dizainą, kuris turės įtakos bendram kambario vaizdui: „Ilgos užuolaidos atrodo prabangiai, suteikia puošnumo ir vizualiai paaukština bei praplečia kambario erdvę. Tik tokiu atveju labai svarbu tiksliai išmatuoti langų aukštį, kad užuolaidos tiktų idealiai – jei bus per trumpos, nepasieksite norimo efekto, o jei per ilgos – gali atrodyti netvarkingai.“

Pasak specialistės, siekiant maksimalaus rezultato, reikia pasirūpinti ne tik pačiomis užuolaidomis, bet ir tinkamu jų įrengimu bei priežiūra. „Įsitikinkite, kad karnizai tvirtai laikosi ir yra teisingame aukštyje, o tam, kad užuolaidos neprarastų išvaizdos ir tarnautų ilgiau, reguliariai nupurtykite arba nusiurbkite dulkes ir skalbkite pagal instrukcijas“, – sako ji.

IKEA nuotr./SCHOTTIS plisuotos žaliuzės už 7 Eur
IKEA nuotr./SCHOTTIS plisuotos žaliuzės už 7 Eur

IKEA ir toliau mažina kainas

Vadovaudamasi vizija kurti gražesnį kasdienį gyvenimą daugeliui žmonių, gegužės viduryje bendrovė IKEA jau antrą kartą sumažino kainas šimtams asortimento prekių iš įvairių kategorijų: nuo sofų ir fotelių iki daiktų laikymo baldų ir interjero detalių. Pavyzdžiui, dantų šepetėlių indelis DRAGAN šiuo metu kainuoja 3,49 Eur (ankstesnė kaina – 4,99 Eur), veidrodis TRENSUM – 3,99 Eur (ankstesnė kaina – 6,99 Eur), vežimėlis RÅSKOG – 39,99 Eur (ankstesnė kaina – 49,99 Eur Eur), sieninis šviestuvas MÅNALG – 19,99 Eur (ankstesnė kaina – 29,99 Eur), kilimas TVERSTED – 89,99 Eur (ankstesnė kaina – 129 Eur).

Daugiau prekių už naują žemesnę kainą: https://www.ikea.lt/lt/nauja-zemesne-kaina