Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 18

V.Vikutauskas: švęskime šventes, tarsi jos būtų paskutinės. Juk „Lietuva – drąsi šalis“

Na va. Bent kažkuo pirmi pasaulyje – „New York Times“ rašo, kad mes pirmaujame pagal užsikrėtimų skaičių. Pagal mirčių skaičių esame 15 vietoje, tačiau dar nevėlu paimti pirmą. Dar truputėlį pasistenkime visi kartu, kaip tik artėja „gražiausios metų šventės“, ir tikslą tikrai pasieksime. Tikimybė paimti „pirmą vietą“ mums čia gerokai didesnė, nei krepšininkams laimėti medalį Eurolygoje, tai nepraleiskime tokio istorinio šanso.
Vikas Vikutauskas
Vikas Vikutauskas / Asmeninio albumo nuotr.

Ne tik pasistumdykime prekybcentrių eilėse ieškodami paskutinės minutės dovanėlių bei ingredientų šventinio stalo ėdalui, bet dar būtinai neklausykime rekomendacijų, spjaukime į ribojimus. Ieškokime šunkelių, kuriais galėtume iš didmiesčių pasiekti savo kaimuose gyvenančius gimines. Sėskime prie bendro stalo ir švęskime šventes taip, tarsi jos būtų paskutinės.

Kai kam jos tokios tikrai ir bus. Keliems tūkstančiams žmonių, kurie uždus atsisakius plaučiams, ar tiems, kurie nesulauks jiems būtinos medicininės pagalbos, nes sveikatos apsaugos sistema jau dabar yra perkrauta.

Gydytojams jau tenka rinktis, ką jungti prie plaučių ventiliavimo aparatų, nes nebeužtenka vietų ligoninėse. Jau dabar mirčių nuo širdies bei kraujagyslių ligų yra kelis kartus daugiau, nes kažkas per ribojimų nesilaikančius puspročius nesulaukia vis nukeliamo vizito pas gydytoją ar būtinos operacijos.

Na, o kai kurie liks neįgaliaisiais visam gyvenimui. Ne visi, aišku, dauguma šventinių užstalių bei kalėdinio shopingo pasiutligės dalyvių prasirgs lengvesne forma ir pasakos socialiniuose tinkluose, kad „nieko čia tokio – neikite skiepytis“.

Galima rekomenduoti filmą, alų, nupigintą sūrį, tačiau elgtis protingai negali rekomenduoti, nes „kai rekomenduojama, vadinasi, nėra privaloma, ir aš galiu elgtis, kaip man patogiau“.

Tas ir yra absurdiškiausia šioje situacijoje, kad mes visi esame tarpusavyje susiję, ir pusprotis, kuris su peršalimo simptomais eina į darbą, ar kuris atsisako dėvėti kaukę, arba važiuoja lankyti giminių, kur atveža užkratą močiutei, yra atsakingas ne vien už savo sveikatą. Jo idiotizmas pavojingas ne tik jam pačiam, jis pavojingas aplinkiniams ir labiausiai tiems, kurie patys jau yra per silpni apsisaugoti.

Ir pamirškite jau tas visas bauginančias nuotraukas bei pamokslus savo soc.tinklų burbuluose. Galite jau nusiimti tas visas socialines reklamas, tuos visus pagąsdinimus, pervargusių gydytojų kaukių nutrintais veidais nuotraukas su jautriais tekstais. Jie neveikia. Jie paprasčiausiai neveikia ir nedaro jokio poveikio niekam, nebent jums patiems įkris keletas „like‘ų“ nuo tokių pačių iš jūsų socialinio burbulo. Neveikia tie gąsdinimai ir raginimai.

Kaip ir neveikia žodis „rekomendacija“. Net jei ta rekomendacija gydytojo, kuris jau dvidešimt metų pulmonologas. Galima rekomenduoti filmą, alų iš apatinės lentynos, kokį nors nupigintą sūrį galima rekomenduoti, tačiau elgtis protingai negali rekomenduoti, nes „kai rekomenduojama, vadinasi, kad nėra privaloma, ir aš tada galiu elgtis, kaip man patogiau“ – sako mužikas komentaruose po įrašu apie naujausias rekomendacijas.

Ir mūsų „influenceriai“ su savo kelių šimtų tūkstančių auditorijomis jam antrina savo instagramo paskyrose. Lakuotasnukės vištos savo pavyzdžiu parodo, kad „kas nedraudžiama, tas yra leidžiama“. Net jei ir draudžiame, vis tiek „kai labai nori, tai gali“.

Būtent tada, kai reikia visuotinio susitelkimo svarbiausiu metu, tokioje krizėje, apie kurią rašys istorijos vadovėliuose – „O MES TAI VIS TIEK VAŽIUOSIME VISI DRAUGE ŠVĘSTI KALĖDŲ. PASIDARYSIME TESTUS PRIVAČIAI IR VAŽIUOSIME“. Like+share+follow.

Lakuotasnukės vištos iš instagramo savo pavyzdžiu parodo, kad „kas nedraudžiama, tas yra leidžiama“.

Pas mus rekomendacijos neveikia, veikia tik draudimai ir baudos. Mužiką veikia tik lazda, toks jau būdas. Ne valdžia kalta, kad mes dabar esame visiškoje duobėje, o iš tuos duobės šoksime tiesiai į kitą duobę. Ne per švelnūs ribojimai. O tai, kad mes nieko nesugebame, kai reikia kažką svarbaus padaryti visiems.

Galime tik pasididžiuoti kokiais nors praeities žygdarbiais, tarpukario pasiekimais, įkritusiais krepšinio kamuoliais, bet kai reikia kažką labai paprasto padaryti kiekvienam dėl bendro tikslo, tai mes nieko nesugebame.

Nesugebėjome kaukių nešioti, rankų plauti, susilaikyti nuo nereikalingų susibūrimų. Nesugebame net laikytis to kuklaus atstumo prie kasų (tam net linijos nupieštos, bet ir to nesugebame, reikia nuolat priminti, kad nesitrintų į tave alkūnėmis kokia labai gyventi skubanti rizikos grupės tetulė). Nesugebėsime atsisakyti kalėdinių pasibuvimų ir naujametinių pagėrimų. Lygiai taip pat nesugebėsime ir pasiskiepyti, kai pagaliau atveš vakciną. Vos TREČDALIS(!) sutiktų skiepytis.

Dabar esame pirmi pagal atvejų skaičių. Po to tikriausiai būsime pirmi pagal mirčių skaičių, kai baigsis „gražiausios metų šventės“. Tada galėsime būti pirmi pagal mažiausiai pasiskiepijusių skaičių, o galiausiai galėsime mušti rekordus pagal daugiausiai nutikusių COVID-19 bangų skaičių.

Su tuo ir sveikinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant