Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 04 24

Vaismedžiai ir vaiskrūmiai: kiek ir kokių jų auginti savo šeimos sode?

Praleidžiant vis daugiau laiko namie, didžiausiu malonumu tampa ne tik poilsis terasoje, bet ir galimybė nusiskinti savo užsiaugintą derlių. Vaikams tai ne ką mažiau įdomi pramoga, nes jų išsirinktas, pasodintas ir prižiūrėtas vaismedis užaugina ekologišką vaisių, kurį norisi pačiam nusiskinti ir suvalgyti. Tai tampa svarbu, nes suaugusio žmogaus organizmui per metus rekomenduojama suvalgyti iki 100 kg vaisių ir uogų, kad visi organizmo poreikiai būtų patenkinti.
Obelis
Obelis / 123RF.com nuotr.

Kiek ir kokių vaismedžių / vaiskrūmių auginti savo šeimos sode? Kaip nuspręsti, ką iš jų pasirinkti, kas sklype augs, o kas ne? Į šiuos ir kitus klausimus atsako bei pataria „Tado ūkio“ medelyno kraštovaizdžio specialistė Kristina Cvilikienė.

Kaip nuspręsti, ką auginti?

Ne veltui sakoma, kiek žmonių, tiek skirtingų skonių. Rekomenduoju atkeipti dėmesį į tai, ką mėgstate pirkti parduotuvėje: braškes, šilauoges, avietes, obuolius, kriaušes, slyvas, o gal labiau krypstate prie egzotikos – persikų, nektarinų, abrikosų? Dar geriau, jei pirkdami atkreipiate dėmesį ir į veisles, tada tereikės pasidaryti sąrašą ir įsigyti medelių.

Taip pat prieš pirkdami sodinukus pasidomėkite, kokių augimo sąlygų jiems reikia. Jei pas jus užmirkstanti dirva, reikės atsisakyti vyšnių arba susitvarkyti drenažo sistemą. Jei pas jus rūgštus dirvožemis, reikės kalkinti arba galėsite auginti tik šilauoges ir kitus rūgščiamėgius augalus (rododendrus, spanguoles). Jei pas jus vėjuota, nerekomenduojama auginti egzotinių vaismedžių (persikų, abrikosų, nektarinų) arba tada reikės įrengti vėjo barjerus, uždangas.

Kiek vaismedžių pakaktų 4 asmenų šeimai? Pasakyti tikslų skaičių yra sunku, nes tai priklauso ne tik nuo jūsų poreikių, bet ir nuo sklypo dydžio.

Prieš pirkdami sodinukus pasidomėkite, kokių augimo sąlygų jiems reikia.

Lietuviškame sode labai populiaru auginti obelis, kriaušes, slyvas, trešnes, vyšnias, abrikosus, serbentus, agrastus, avietes, šilauoges. Kas turi daugiau vietos, išbando ir retesnius augalus: šilkmedžius, aktinidijas, medlievas, šermukšnius, gervuoges, abrikosus, persikus, nektarinus. Kiekvienas vaismedis ar vaiskrūmis turi įvairovę veislių, kurios skiriasi ne tik skoniu, spalva, bet ir derėjimo laiku, augumu ar net atsparumu ligoms.

Taigi, kai žinote, ką jūsų šeima mėgsta ir kokiems vaismedžiams ar vaiskrūmiams palanku augti jūsų sklype, galima pasakyti, ir kiek sodinukų gali prireikti 4 asmenų šeimai.

Lietuviškas sodas neapsieina be obelų

Turbūt nėra tokios lietuviškos sodybos, kurios sode nebūtų bent vienos obels. Tos obelys dažniausiai būna didelės, plačiais vainikais, su daug smulkių obuolių. Dabartiniuose soduose galime sutikti ne tik vidutinio augumo ar nykštukinių obelų, bet ir koloninių. Pasirinkimą dažniausiai lemia sklypo dydis ir norimo derliaus kiekis.

Iš patirties galima pasakyti, kad šeimai tikrai užtenka vidutinio augumo 4 obelų (1 vasarinė, 2 rudeninės, 1 žieminė). Iš tokio kiekio obelų sodinukų jau po kelerių metų turėsite ne tik vasariniam ar rudeniniam pavalgymui obuolių, bet ir laikymui per žiemą.

„Tado ūkio“ nuotr./Koloninė obelis
„Tado ūkio“ nuotr./Koloninė obelis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas