Putino uogos
Rugpjūčio pabaigoje, rugsėjo pradžioje nurausta putinai. Uogose gausu vitaminų C, P, kurie stiprina kraujagysles, tonizuoja, gerina širdies, smegenų veiklą, įveikia kraujagyslių spazmus, kai kamuoja migrena, gerina kraujotaką. Taip pat putino uogos, tikinama, gražina odą, pašalina dėmes ant veido, stiprina imunitetą, padeda nuo galvos skausmo. Tiesa, skinkite su vaiskočiais, kad uogos nesusitrintų. Uogas galite džiovinti, gaminti antpilus, trinti ir pan.
Avietės – nuo peršalimo
Jose yra vitaminų C, A, E ir B grupės, kalio, kalcio, cinko, magnio bei fosforo. Uogose esančios organinės rūgštys skatina virškinimą, naikina žalingus žarnyno ir skrandžio mikroorganizmus.
Avietėse nemažai salicilo rūgšties (natūralaus aspirino pakaitalo), todėl šias uogas tinka valgyti sergant peršalimo ligomis, kai kamuoja uždegimai. Avietės rekomenduojamos ir nusilpus organizmui, sergant mažakraujyste ar avitaminoze, sutrikus širdies ritmui. Ypač vertingos miško avietės.
Avietės taip pat pasižymi karštį malšinančiu, skysčius varančiu poveikiu, saugo širdį, mažina sąnarių, raumenų skausmus. Avietes galite džiovinti, virti uogienes, trinti. Štai lapai (nuoviras, arbata) yra puiki priemonė nuo nervinių išsekimų, puikiai saugo vidaus organus streso metu.
Taip pat skaitykite: Norite plokščio pilvo? Stebuklingo gėrimo receptas
Šaltalankiai – širdies sveikatai
Šaltalankių uogos – natūralus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Jose ypač daug vitamino C (100 g – apie 500 mg, t. y. visa dienos norma). Taip pat gausu karoteno, cholino, nikelio, mangano, geležies, fosforo, folio rūgšties, flavanoidų, vitaminų B1 ir B2, P, E ir K.
Šaltalankių aliejus mažina skausmą, gydo žaizdas, slopina uždegimus ir skatina gleivinės bei odos gijimą.
Šaltalankiai yra puikus antioksidantas: saugo nuo laisvųjų radikalų, stabdo senėjimą (turi medžiagų, suteikiančių odai elastingumo, neleidžiančių formuotis raukšlėms), taip pat skatina atsinaujinti ląsteles, stiprina organizmo atsparumą. Tad rudenį šaltalankiai yra nepakeičiama profilaktinė ir gydymo priemonė nuo peršalimo ligų.
Šaltalankių aliejus mažina skausmą, gydo žaizdas, slopina uždegimus ir skatina gleivinės bei odos gijimą. Galima vartoti sergant skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, angina, sloga (aliejumi tepkite nosies gleivinę arba jo lašinkite), esant dantenų ar burnos gleivinės uždegimui. Kraujuojančias dantenas tepkite aliejumi arba skalaukite šaltalankių sultimis. Šaltalankių aliejumi galima tepti nudegusią arba nušalusią odą, lūpas, taip pat profilaktiškai, nuo nušalimo.
Aronijos – nuo padidėjusio kraujospūdžio
Aronijose taip pat gausu vitaminų, todėl šios uogos tinka kasos, aterosklerozės, nutukimo profilaktikai ir gydymui. Tikinama, kad aronijos netgi greitina medžiagų apykaitą, taigi, nevenkite šių uogų nusiraškyti ir pasiruošti žiemai.
Aronijų uogas patariama valgyti ir tada, kai kamuoja aukštas kraujospūdis, mat jos stiprina kraujagyslių sieneles, gerina būklę, kai sergama venų varikoze, cukriniu diabetu ir pan. Beje, šios uogos mažina cukraus kiekį kraujyje. Jų valgykite po 50–100 g tris kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.
SVARBU! Putinus patariama rinkti tik po pirmųjų šalnų, nes pašalę vaisiai saldesni, ne tokie kartūs. Šaltalankių uogos gali išsilaikyti ant šakų visą žiemą, tačiau geriausias laikas jas rinkti – vėlyvas ruduo. Po pirmųjų šalnų uogos būna saldžiai rūgščios, lengviau atsiskiria nuo šakelių.
Taip pat spalio pabaigoje patariama rinkti spanguoles. Pasak specialistų botanikų, šiuo metu jos pačios sultingiausios ir kokybiškiausios. Tiesa, šviežias spanguoles nusipirkti turguje galėsite visos žiemos metu, nes dėl jose esančios benzenkarboksirūgšties uogos net pusę metų atrodo lyg ką tik nuskintos!