Taigi pasidairykime, ką gardaus ir gražaus galime greitai ir per daug neišlaidaudamos pagaminti?
1. Raudonojo vyno druska
Nesudėtingai paruošiama, tačiau itin šventiškai atrodanti dovana. Reikės raudonojo vyno ir rupios jūros druskos. Kuo smulkesnė bus druska, tuo ryškesnė gausis jos spalva. Jei druska kiek stambesnė, rausvi jos kristalai papuoš maistą, ant kurio bus užberti. Smulkesni kristalai, ruošiant dovaną, greičiau išdžius, tad, jei skubate, rinkitės smulkesnę druską.
Jums reikės maždaug 720 ml raudonojo vyno ir pusantro puodelio (apie 360 ml) jūros druskos. Puode ant vidutinės ugnies užvirinkite vyną. Tada sumažinkite liepsną ir kaitinkite, kol skystis sutirštės iki sirupo konsistencijos ir vyno puode teliks vos du valgomieji šaukštai. Sumaišykite gautą mikstūrą su druska. Jei druska nesugers viso skysčio, įpilkite jos dar šiek tiek. Tada druską paskleiskite ant lygaus paviršiaus ir leiskite jai gerai išdžiūti. Dovanokite dailiuose stiklainėliuose, papuošę kalėdinėmis etiketėmis.
Idėja iš tinklaraščio www.twolovesstudio.com.2. Vanilinis cukrus
Dar lengviau paruošiama kvapni dovanėlė. Perpjaukite vanilės ankštį išilgai ir išimkite sėklas. Ankštį dar padalykite į dvi ar tris dalis. Tada tiesiog užpildykite stiklainėlį milteliniu cukrumi ir į vidų įkiškite vanilės ankšties gabalėlį. Tiks naudoti visur, kur naudojamas miltelinis cukrus. Suteiks papildomų skonio atspalvių karštam šokoladui ar net kavai, pagardins kepinius. Jei stiklainėlio turinys ištuštės, jį vėl bus galima papildyti. Tik nelaikykite ilgiau nei metus. Dovanokite smaližiams ar pyragų kepėjoms.
Idėja iš tinklaraščio www.bloglovin.com.
3. Pikantiškas aitriųjų paprikų džemas
Maisto smulkintuvu sutrinkite dvi ar tris aitriąsias paprikas. Ant mažos ugnies užkaiskite 600 ml sidro acto ir ištirpinkite jame kilogramą uogienėms skirto cukraus su pektinu. Nemaišykite. Kai cukrus ištirps, sudėkite aitriąsias paprikas ir užvirinkite. Pavirkite 10 min. ir atvėsinkite. Stingdama masė tirštės. Po kokių 40 min. supilstykite džemą į stiklainėlius. Jis tinkamas vartoti iki metų ir laikant tamsioje vietoje, o atidarę dėkite į šaldytuvą ir suvartokite per mėnesį. Tiks su įvairiais sūriais, tepti ant sumuštinių, su šalta mėsa ar sūriais sausainukais. Dovanokite aštrių ir pikantiškų patiekalų mėgėjams.
Idėja iš tinklaraščio www.bloglovin.com.
4. Gabalinis cukrus
Cukrus gabalėliais visada atrodo šventiškiau. Nesudėtinga jo pasigaminti ir namuose. Jums prireiks rudojo arba baltojo cukraus, vandens, dubens, šaukštelio ir ledukų arba saldainių formelių. Įpilkite į dubenį pusę puodelio (120 ml) cukraus. Po truputį šaukšteliu pilkite ant jo vandenį. Maišykite, kol cukrus virs į pastą panašia mase. Reikės truputį pasipraktikuoti, kol nutaikysite reikiamas proporcijas. Nepadauginkite vandens, nes cukrus ims tirpti. Gauta mase užpildykite turimas formeles maždaug iki pusės ir stipriai masę suspauskite. Palikite per naktį išdžiūti. Kitą dieną atsargiai išimkite gabaliukus iš formelių. Dovanokite kavos ir arbatos mėgėjams. Na, o jei patingėsite ruošti pačios, tiesiog gražiai įpakuokite parduotuvėje pirktą gabalinį cukrų.
Idėja iš tinklaraščio www.niftythriftythings.com.
5. Naminis kiaušinių likeris
Ar teko kada gaminti likerį namuose? Pabandykite! Jums reikės dviejų kiaušinių, vieno puodelio (~240 ml) miltelino cukraus, maždaug 400 ml plakamosios grietinėlės, 240 ml viskio, 2 arbat. š. vanilės miltelių, 2 arbat. š. nesaldžios kakavos miltelių ir 2 arbat. š. tirpiosios kavos granulių.
Pakaitinkite viskį ir ištirpinkite jame kakavą bei tirpiąją kavą. Išplakite kiaušinius iki kremo konsistencijos, tada supilkite į juos viskį, miltelinį cukrų. Išplakite grietinėlę iki gana standžios masės ir sumaišykite su turima mikstūra. Gausite maždaug 480 ml gėrimo. Viską supilkite į karštu vandeniu sterilizuotus butelius ir laikykite šaltai ne ilgiau kaip dvi savaites. Prieš patiekdamos suplakite.
Idėja iš tinklaraščio www.niftythriftythings.com.
6. Keksiukai stiklainėliuose
Keksiukai jau tapo gana įprasta dovana, tačiau kodėl nepabandžius pateikti jų kiek kitaip, t. y. dailiuose stiklainėliuose! Iškepkite įprastus keksiukus pagal mėgstamą savo receptą. Gyvumo ir šventiškumo jiems galite suteikti, pavyzdžiui, raudonais maisto dažais.
Perpjaukite keksiukus pusiau ir sudėkite į stiklainėlius. Sluoksniuokite su plakta grietinėle ir puoškite pabarstukais ar kitais įprastais keksiukų papuošimais. Šie skanėstai stiklainėliuose atrodys smagiai ir netikėtai.
Idėja iš tinklaraščio www.mycakies.com.
7. Naminis „Raffaello“ skonio kremas
Jei mėgstate kokosų skonio saldainius, šis receptas skirtas jums! Reikės 200 g sviesto, 200 g baltojo šokolado, arbatinio šaukštelio vanilės miltelių, 400 g saldinto sutirštinto pieno ir 70 g kokosų drožlių. Pakaitinkite puode ar keptuvėje sviestą, kol išsilydys. Suberkite į jį ir ištirpinkite baltąjį šokoladą. Tada sudėkite saldintą sutirštintą pieną, vanilę ir kokosų drožles ir gerai viską išmaišykite. Dar šiltą masę supilstykite į stiklainėlius. Jei norite, kad būtų dar panašiau į „Raffaello“ saldainius, įdėkite migdolų gabalėlių. Valgykite su naminėmis bandelėmis arba dovanokite balerinoms ir ne tik joms!
Idėja iš tinklaraščio www.niftythriftythings.com.
8. Kūrybingas pakavimas
Kad ir ką gaminsite, pirmąjį įspūdį vis tiek sudarys pakuotė. Taigi būkite kūrybingos! Pakavimo procesui galite pasisemti idėjų iš virtuvės, tarkime, dovanėlei papuošti rinkitės riešutus, cukruotą imbierą, kavos pupeles ar prieskonių šakeles.
Idėja iš tinklaraščio www.madewithloveby.me.
DAUGIAU VALGOMŲ IDĖJŲ RASITE STRAIPSNYJE „SKANIOS KALĖDŲ DOVANOS“.
Tekstas – Linos Tuskėnaitės