Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 22

Varpinių augalų priežiūra ir dauginimas: vaizdo pamokėlė su agronomu T.Gursku

Įvairūs varpiniai augalai vis labiau įsitvirtina mūsų soduose ir darželiuose. Jų priežiūra nesudėtinga, o vaizdas padeda sukurti natūralistinį ir išskirtinį apželdinimą. Dabar puikus metais ne tik pasirūpinti varpiniais augalais, bet ir jų pasidauginti – jie greit prigis, o jūs galėsite mėgautis nuostabiais vaizdais.
Miskantai
Miskantai / Shutterstock nuotr.

Agronomas T.Gurskas sako, jog vėlyvas pavasaris yra puikus metas dauginti įvairius varpinius augalus – miskantus, soruoles, lendrūnus ir visus kitus. „Galite net įsigytą iš augintojų varpinį augalą padalinti į kelias dalis ir pasisodinti – taip iškart turėsite daugiau augalų. Svarbu ir tai, kad varpiniai augalai jau pirmaisiais metais pasiekia jiems būdingą aukštį, sužydi ir net žiemą atrodo gražiai. Vėliau, žiemos pabaigoje, pavasario pradžioje jau galite augalus nukirpti, kadangi jų lapeliai gali pradėti kristi ir skraidyti po visą kiemą“, – pastebi specialistas.

Kirpti smilginius augalus agronomas pataria 15–20 cm aukštyje ir priduria, kad sudžiūvę stiebai padeda išlaikyti naujai ataugusius, kad šie neišvirstų nuo lietaus, vėjo ir palaikytų gražią formą.

„Dar svarbu miskantų netręšti, kadangi patręšti jie šoka į viršų, išauga labai dideli ir tampa neatsparūs lietui bei vėjui, o ir atrodo negražiai. Kai smilginių augalų kelmas išauga labai didelis, jį reikėtų iškasti, padalinti ir pasodinti iš naujo – taip padauginsite augalų ir galėsite juos susodinti skirtingose vietose. Augalų dalinimas padeda juos sustiprinti, o ir atrodo jie dekoratyviau. Sodinkite juos kas 50 cm – 1-1,2 m atsižvelgdami į savo poreikius“, – pataria specialistas.

Smilginiai augalai patrauklūs tuo, kad ne tik atrodo išskirtinai, sukuria dailų natūralistinį želdyno vaizdą, bet ir gali būti derinami su žydinčiomis gėlėmis – kemerais, verbenomis ir pan. Smilgos dar ir atrodo puikiai visą žiemą, tad tai tikrai puikus pasirinkimas jūsų sodui.

VIDEO: Tautvydas Gurskas daugina smilginius augalus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas