Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 13

Vasariškos duonos užkandėlės

Su duona galima pasigaminti riebų, sunkiai virškinamą sumuštinį arba… lengvą gardžią užkandėlę. Vasarai rekomenduojame pastarąjį variantą.
Lengvos vasariškos duonos užkandėlės
Lengvos vasariškos duonos užkandėlės / Fotolia nuotr.

Dabar dažniausiai duoną perkame tik parduotuvėse, visai užmiršdamos, kaip mūsų senolės ją kepdavo ant ližės krosnyse... Juoda duonelė – tikras gardėsis mums, išaugusioms rugių krašte. Nieko keista, kad emigravę lietuviai su didžiuliu ilgesiu ir nostalgija prisimena juodos duonos skonį ir kvapą – tokios nė su žiburiu nerasi svečiose šalyse! O juk kiekvienoje šalyje vyrauja savo duonos tradicijos: nuvažiuokite į Italiją, kur savo kvapnumu vilioja čiabata ir fokačija, Prancūziją, garsėjančią pailgais prancūziškais batonais (baguette), ir suprasite, kad duonos skonių įvairovė tiesiog pribloškiama. O kiek daug skanių patiekalų galima iš jų paruošti! Taigi, siūlome kelis itin greitus, kvapius, gardžius receptus – juk duona visame pasaulyje gardinamos salotos, sriubos, gaminami ir nuostabūs desertai.

► Italijoje duona – tai virtuvės pasididžiavimas, be kurios neapsieina nei viena diena, nei vieni pusryčiai ar vakarienė. Traški plutelė, minkštas porėtas duonelės vidus, o jeigu dar pagardinta alyvuogėmis, šviežiais bazilikais, rozmarinais... Nenuostabu, kad čiabata labai populiari visame pasaulyje, o nuo receptų įvairovės gali apsisukti galva. Čiabata kepama iš kvietinių miltų ir mielių, kai kur ingredientais tampa alyvuogių aliejaus, druska ir netgi pienas. Tokia duonelė su pienu vadinasi čiabata al latte.

Brusketa su pomidorais ir bazilikais
Receptas: Brusketa su pomidorais ir bazilikais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 58
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (1 čiabatos duonelė)
Pomidorai: 12.00 vnt. (vyšniniai)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį, švieži)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį, švieži)
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį, švieži)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, malti)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite čiabatos duonelę 2 cm storio riekelėmis. Vyšninius pomidoriukus padalinkite į keturias dalis.
  2. Duonos riekeles apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apkepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Įtrinkite jas česnakų skiltelėmis.
  3. Likusias česnakų skilteles susmulkinkite, sumaišykite su vyšniniais pomidoriukais, šviežiais kapotais prieskoniais ir uždėkite ant skrudintų čiabatos riekelių. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais ir dar kelioms minutėlėms pašaukite į orkaitę. Tai puikus užkandis tiek vakarėliams, tiek kasdienai.
Suskleisti

► Klasikinis prancūziškas batonas būna apie 5-6 centimetrų skersmens ilgio ir 65 cm pločio. Jis kepamas iš kvietinių miltų, mielių, druskos. Ir, kaip visi žinome, išsiskiria gardutėliu skoniu. Prancūziški batonai idealiai tinka mažiems sumuštinukams, skanauti su paštetu ar sūriu, pusryčiams prancūzai gardžiuojasi sviestu ar uogiene užteptomis batono riekutėmis. Taigi, variacijų, kur panaudoti juos – galybės. Tiesa, gardžiausi ką tik iškepti, švieži prancūziški batonai – ilgiau pastovėję jie kaipmat praranda savo skonio ypatybes.

Panzannela salotos su paprika
Receptas: „Panzannela“ salotos su paprika
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 16
Receptas
Ingredientai
Batonas: 1.00 vnt. (prancūziškas)
Paprikos: 2.00 vnt. (raudonos saldžiosios)
Agurkai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 4.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite batoną riekelėmis ir 5 minutėms pašaukite į 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Po to įtrinkite riekutes keliomis skiltelėmis česnako, supjaustykite kubeliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir dar kartelį paskudrinkite orkaitėje iki kol skrebučiai taps traškūs.
  2. Supjaustykite agurkus, paprikas, svogūną, pomidorus, susmulkinkite česnakus, pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Nepamirškite pagardinti salotų druska ir pipirais.
  3. Patiekite su česnakiniais skrebučiais. Skanaus!

P. S. Šių salotų variacijų daugybė, tad galite įtraukti ir kaparėlius, mėgstamas salotos, bazilikus, alyvuoges, mocarelos sūrį, ančiuvius, padažui naudojamas vyno actas, alyvuogių aliejus, Dižono garstyčios ir pan.

Suskleisti

► Mes, lietuviai, ne išimtis – balta duona taip pat puikuojasi ant mūsų stalo. O iš juos paruošti paprastą, bet labai gardų desertą visai paprasta. Siūlome išbandyti gaivų duonos pyragą su obuoliais, beje, juos keisti galite bet kokiais mėgstamais vaisias, tarkime, bananais, uogomis – braškėmis, žemuogėmis, mėlynėmis ir pan.

Duonos pyragas su obuoliais
Receptas: Duonos pyragas su obuoliais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 21
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (baltos duonos kepalas)
Sviestas: 1.00 valg. š. (saldžios grietinėlės sviestas)
Pienas: 200.00 ml
Cukrus: 5.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Obuoliai: 7.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite duoną riekelėmis, pašalinkite pluteles. Sudėkite ją į puodą, supilkite karštą pieną ir sviestą. Taip pavirinkite kelias minutes, kol duona suskystės.
  2. Gautą masę permaišykite ir sudėkite į ją su cukrumi išplaktus kiaušinius bei cinamoną.
  3. Pusę gautos tešlos supilkite į riebalais pateptą skardą ir sudėkite ant viršaus pjaustytus obuolius, kuriuos padenkite likusia tešlos dalimi.
  4. Kepkite 30 minučių 200 laipsnių temperatūroje. Skanaus!  
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai