2013 08 09

Vasaros skoniai: ruošiame gardų džemą

Šiltajam sezonui persiritus į antrąją pusę, prasideda didysis konservavimo, rauginimo, marinavimo ir uogienių virimo sezonas. Šis laiko tarpsnis – tai lyg mėginimas uždaryti svajingą vasarą į dailų stiklainėlį, kad net darganotą rudenį ar gūdžiausiomis žiemos dienomis, atidarę dangtelį ir pakabinę šaukštelį gardaus džemo, mintimis nusikeltume ten, į pasiilgtas saulėtas dienas.
Slyvų džemas
Slyvų džemas / Fotolia nuotr.

Tradicinių džemų receptų tikriausiai ne viena šeimininkė yra paveldėjusi iš savo mamos, senelės ar prosenelės. Geriausieji, surašyti ant nublukusių popieriaus lapų, pažymėti uogų antspaudais, pereina iš rankų į rankas. Verdami kasmet, jie užpildo rūsio, sandėliuko ar virtuvės lentynas, o savaitgalio rytais, ant stalo patiekus stirtą purių blynų, šie džemai kabinami tiesiog šaukštais.

Tobuli, šiek tiek nostalgiški, prisiminimus žadinantys skoniai niekad nepabosta, priešingai – jie tampa mūsų gyvenimo dalimi, kurios tikrai nenorime atsisakyti. Tačiau jei džemui ir uogienėms skirtose lentynose turite dar šiek tiek laisvos vietos, siūlome jums pasiruošti keletą stiklainėlių naujų, galbūt dar niekada neragautų įdomių džemų.

► Slyvų džemas su šokoladu tikrai patiks visiems šokoladomanams. Sodriai tamsios spalvos, intensyvaus šokolado skonio, maloniai saldžiarūgštis – toks slyvų džemas idealiai tiks ne tik ant skrudintos baltos duonos riekelių, bet ir su šviežiu baltu varškės sūriu. Skanumėlis!

Slyvų džemas su šokoladu
Receptas: Slyvų džemas su šokoladu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 49
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 1.00 kg (be kauliukų)
Cukrus: 800.00 g
Medus: 80.00 g
Citrinos: 2.00 vnt. (sultys)
Kaip gaminti
  1. Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Sukrėskite į prikaistuvį ir užpilkite cukrumi. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus pradės tirpti, o slyvos išskirs skystį. Padidinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 30 min., kol gausite vientisą masę. Retkarčiais pamaišykite ją ir stebėkite, kad nepridegtų.
  2. Sudėkite medų ir supilkite citrinų sultis. Gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol masė taps tiršta, džemo konsistencijos.
  3. Nuimkite prikaistuvį su džemu nuo ugnies. Suberkite vanilinį cukrų ir mažais gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą. Maišykite, kol šis ištirps.
  4. Supilstykite paruoštą džemą į stiklainėlius. Atvėsinkite ir uždenkite dangteliais. Laikykite džemą šaldytuve.

Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: ruošiame gardų džemą“

Suskleisti

► Na, o morkų džemas – tai improvizacija morkų pyrago tema. Paragavę šaukštelį šio džemo, suprasite, kad visi šie prieskoniai ir nuostabūs kvapai yra ne mažesnis gėris nei gabalėlis puraus morkų pyrago. Tepkite jį ant minkšto biskvitinio pyrago, baltos duonos ar pagardinkite sviestinio kekso riekeles.

Morkų džemas
Receptas: Morkų džemas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 24
Receptas
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Cukrus: 400.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė ir sultys)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nedidelio apelsino sultys)
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt.
Gvazdikėliai: 3.00 vnt.
Muskatas: 5.00 g (maltas)
Cinamonas: 5.00 g (maltas)
Vanduo: 450.00 ml
Kaip gaminti
  1. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite. Sudėkite į dubenį, užpilkite cukrumi. Išspauskite citrinos ir apelsino sultis, sutarkuokite citrinos žievelę. Viską gerai sumaišykite. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite per naktį.
  2. Perdėkite morkų mišinį į prikaistuvį. Sudėkite cinamonų lazdeles, gvazdikėlius, maltą muskatą ir cinamoną. Užpilkite vandeniu ir maišykite. Virkite apie 30–40 min. ant vidutinio stiprumo ugnies, kartais pamaišydamos, kol masė taps džemo konsistencijos.
  3. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite džemą. Išimkite cinamonų lazdeles ir gvazdikėlius. Džemą supilstykite į stiklainėlius, uždenkite sandariais dangteliais. Laikykite šaldytuve.  

Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: ruošiame gardų džemą“

Suskleisti

Tekstas ir receptai Astos Černės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų