Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 21

VDU Botanikos sodo sakuros: nuo kvepiančių frezijomis iki turinčių įspūdingus žiedus

Išgirsti žodį „vyšnios“ – ir burnoje pajunti jų skonį, užuodi kvapą. Tačiau XIX a. sakuroms, japoninėms vyšnioms, apsigyvenus europiečių soduose, skambėjo nepasitenkinimas: jos neveda maistui tinkamų, gardžių, didelių uogų! Vis dėlto grožis nugali pasaulį: nuostabūs žiedai pamažu pakerėjo Europą, Ameriką ir soduose, parkuose pradėtos sodinti sakuros. O kad jas saugiai atvežtų iš tolimosios Japonijos, jau 1830 m. laivais gabenant sakurų sodinukus buvo sugalvoti specialūs šiltnamiai.
Fotosesijos po sakuromis
Fotosesijos po sakuromis / VDU Botanikos sodo nuotr.

Japonijoje jau Edo laikotarpiu (XVII–XIX a.) buvo žinoma keli šimtai sakurų formų, rašoma VDU Botanikos sodo pranešime žiniasklaidai. Ne vieną šimtmetį Japonijoje leidžiami parduodamų sakurų katalogai: pavyzdžiui, 1822 m. kataloge aprašoma 224 veislės.

Sakurų veislės skirstomos į anksti ir vėlai žydinčias. Pagal vainiklapių skaičių skirstomos į 4 grupes; įspūdingiausios – vadinamosios „chrizanteminės“, kurios turi daugiau nei šimtą žiedlapių – šie gali būti garbanoti, išlankstyti, o jų skaičius svarbus veislės apibūdinimui.

Šiemet šimto metų jubiliejų švenčiančiame VDU Botanikos sode Kaune sakuros auginamos jau nuo seno ir kolekcija nuolat papildoma. Šiuo metu kolekcijoje – keliolika taksonų, tarp kurių – rūšys, veislės, formos.

Pirmoji sode pražysta hokaidinės vyšnios kurilinio varieteto (Prunus nipponica var. kurilensis) veislė „Ruby“.

VDU Botanikos sodo nuotr./„Prunus nipponica var. kurilensis „Ruby“ – kurilinė vyšnia
VDU Botanikos sodo nuotr./„Prunus nipponica var. kurilensis „Ruby“ – kurilinė vyšnia

O štai apie sode augančią seniausią ir įspūdingiausią Prunus serrulata var. spontanea – „kalnų vyšnią“ pirmasis rašė botanikas P.Sieboldas, kaip Prunus jamasakura. Beje, šis mokslininkas į Europą parvežė ir japonų botaniko M.Miyoshi piešinių albumą su sakuromis, kuris šiuo metu saugomas Nyderlanduose, Leideno muziejuje.

VDU Botanikos sodo nuotr./„Prunus serrulata var. spontanea“ – smailiadantė vyšnia
VDU Botanikos sodo nuotr./„Prunus serrulata var. spontanea“ – smailiadantė vyšnia

Kita VDU Botanikos sodą puošianti veislė „Ama-no-gawa“ patraukia frezijas primenančiu žiedų aromatu, o jos pavadinimas verčiamas kaip „dangaus upė“. Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose ši sakura paminima 1886 m., aptikta auganti prie Arakawa upės Tokijuje. Tik po kelių dešimtmečių, 1916 m., japonų botanikas M.Miyoshi aprašė ją kaip Prunus serrulata f. erecta, o E.H.Wilsonas – kaip P. lannesiana f. erecta. Ši sakura sode auginama nuo 2016 m., taigi praėjus šimtmečiui po jos aprašymo.

VDU Botanikos sodo nuotr./„Prunus nipponica var. kurilensis „Brillant“ – hokaidinės vyšnios kurilinis varietetas
VDU Botanikos sodo nuotr./„Prunus nipponica var. kurilensis „Brillant“ – hokaidinės vyšnios kurilinis varietetas

Smailiadantė vyšnia (Prunus serrulata) „Kanzan“ išsiskiria 23–28 žiedlapių žiedais. Šios sakuros vardas adaptuotas Hepburn‘o, o tikrasis rašybinis variantas – „Kwanzan“ Japonijoje paminėtas 1681 m. Įdomu tai, kad šios vyšnios veislė „Kiku-shidare-sakura“ savo žiedelyje gali turėti net 75–125 žiedlapius.

VDU Botanikos sodo nuotr./„Prunus serrulata f. albo-rosea“ – Smailiadantė vyšnia
VDU Botanikos sodo nuotr./„Prunus serrulata f. albo-rosea“ – Smailiadantė vyšnia

Kaip rodo VDU Botanikos sodo patirtis, visos šios vyšnios vienodai puikiai auga mūsų sąlygomis, jų priežiūra taip pat pernelyg nesiskiria. Tiesa, atkreipkite dėmesį į šių augalų genėjimą: tai nėra būtina kasmet, o jei labai reikia ir genimos sausos ar praretinamos ir patrumpinamos šakos, japonai rekomenduoja tai daryti pačioje žydėjimo pradžioje.

VDU Botanikos sodo nuotr./„Prunus incisa „Kojo-no-mai“ – ankstyvoji vyšnia
VDU Botanikos sodo nuotr./„Prunus incisa „Kojo-no-mai“ – ankstyvoji vyšnia

Tiesa, žydėjimo laikas gali labai skirtis – pirmosios sakuros pražysta dar balandžio viduryje, o paskutinės žiedus gali išskleisti tik gegužę.

Pasodinus jauną augalą, reikėtų laistyti maždaug 3 kartus per savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais