Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 03

Virtuvės valymo priemonėse – daug nešvarumų: patarė, kaip tinkamai jas išvalyti

Iš mano virtuvės kriauklės sklido labai specifinis aštrus kvapas. Sekdama jį kaip šuo, aptikau šaltinį – ryškiai rausvą indų šluostę, pripildytą surūgusio pieno ir sudžiūvusių kavos pupelių derinio.
Indų plovimas
Indų plovimas / 123RF.com nuotr.

Šis nemalonų kvapą skleidžiantis daiktas buvo greitai išmestas į šiukšlių dėžę, rašoma „The Guardian“. Tai tikrai vienintelė vieta, kur jam verta būti, ar ne?

Pasirodo, ne. Kaip sako profesionali organizatorė ir knygos „Švarūs namai“ autorė Kat Springer, viską galima išvalyti. Ne tik galima, bet ir reikėtų – dėl savo sveikatos ir finansų.

123RF.com nuotr./Kad langai žvilgėtų, nebūtina naudoti agresyves chemines valymo priemones
123RF.com nuotr./Kad langai žvilgėtų, nebūtina naudoti agresyves chemines valymo priemones

Avondalio universiteto slaugos profesorius Brettas Mitchellas aiškina, kad valymo įranga gali būti užteršta patogeniniais mikroorganizmais, pavyzdžiui, bakterijomis ir virusais, nes dažnai ją liečiame.

Reguliarus valymas taip pat padės prietaisui ar įrankiui ilgiau tarnauti ir efektyviau veikti. Be to, taip yra daug ekologiškiau nei kaskart keisti daiktus.

Taigi, kada turėtume valymo priemonę valyti ir kaip tai daryti?

Dulkių siurbliai iš tiesų yra itin nešvarūs

Ironiška, bet dulkių siurblys dažnai gali būti pats nešvariausias prietaisas namuose, sako Chrisas Barnesas, kuris vadovauja buitinių prietaisų bandymams. Valydami dulkių siurblį pagal gamintojo nurodymus, ne tik užtikrinsite, kad jis išliktų švarus, bet ir padėsite jam veikti efektyviau.

Norėdami išvalyti dulkių siurblį, pirmiausia perskaitykite prietaiso instrukciją, kurioje rasite konkrečių patarimų. Paprastai po kiekvieno naudojimo Ch.Barnesas siūlo nuimti dulkių siurblio ritininį šepetį, jei įmanoma, ir nukirpti aplink jį susipainiojusius plaukus ar siūlus.

123RF.com nuotr./Dulkių siurblys
123RF.com nuotr./Dulkių siurblys

Kitus valymo darbus reikia atlikti tik kartais, įskaitant valymo galvutės nuvalymą minkšta šluoste, visų plaunamų filtrų išplovimą ir dulkių dėžės išvalymą. Užsirašykite, kada reikia keisti vienkartinius filtrus, ir prireikus juos pakeiskite.

Dulkių siurbliuose su maišeliais Ch.Barnesas siūlo juos keisti, kai būna užpildyti maždaug dviem trečdaliais – jei bus pilnesni, siurblys prasčiau veiks.

Virtuvės priemonėms reikia naudoti karštą vandenį

Naudojant virtuvės valymo priemones, pavyzdžiui, kempinėles, šluostes, rankšluosčius ar pirštines, svarbiausia užtikrinti gerą higieną.

„Valymo priemonės, pavyzdžiui, kempinėlės, surenka daug purvo ir nešvarumų – juk toks jų darbas, – sako Ch.Barnesas. – Nešvari virtuvės kempinėlė gali paskleisti daug bakterijų ant virtuvės paviršių, o galiausiai šie mikrobai tikriausiai pateks į jūsų maistą. Mažai tikėtina, kad dėl jų susirgsite, tačiau rizika yra.“

Štai kodėl K.Springer siūlo kempines ir šluostes valyti po kiekvieno naudojimo. Kaip tai padaryti?

„Kruopščiai išplaukite karštu vandeniu ir palikite visiškai išdžiūti. Geriausia būtų džiovinti saulės šviesoje, kad papildomai dezinfekuotumėte“, – aiškina ji.

B.Mitchellas priduria, kad taip pat galima sudrėkinti kempinę ir minutę ją palaikyti mikrobangų krosnelėje. Akivaizdi išimtis – kempinė su plienu.

„Kita išeitis – įdėti kempines ir šluostes į skalbimo maišelį bei išskalbti skalbyklėje“, – siūlo jis.

Profesionalus valytojas Renee Doveris sako, kad skalbimo mašina taip pat puikiai tinka guminėms pirštinėms ir virtuviniams rankšluosčiams. Pastaruosius reikėtų skalbti kas dvi ar tris dienas, priklausomai nuo to, kam jie naudojami.

123RF.com nuotr./Moteris plauna indus
123RF.com nuotr./Moteris plauna indus

Išmesti priemonę reikėtų tada, kai ši buvo naudojama šluostant, pavyzdžiui, skysčius iš mėsos, kraują ar naminių gyvūnų išmatas.

Kad indaplovė gerai veiktų, K.Springer siūlo ją valyti kas savaitę, o kartą per mėnesį atlikti giluminį valymą. Konkrečias instrukcijas rasite prietaiso vadove, tačiau yra keli bendriniai patarimai.

„Ant viršutinio indaplovės stovo pastatykite ąsotį, pripildytą puodeliu acto – tai padės pašalinti įrenginyje ir vamzdžiuose esančius riebalus bei kalkes. Norėdami pašalinti nemalonų kvapą, ant dugno pabarstykite puodelį sodos. Įjunkite indaplovę ekonominiu režimu naudodami karščiausią temperatūrą. Galiausiai šluoste nuvalykite visus vidinius nešvarumus“, – pataria ji.

Norint išvalyti nuodugniau, gali tekti panaudoti seną dantų šepetėlį ir popierinių rankšluosčių, kad pašalintumėte nešvarumus nuo indaplovės durelių pagrindo bei kitų sunkiau pasiekiamų vietų.

Šepečiai ir šluotos: panaudojus verta nuplauti

Dažnai pamirštam tualeto šepečiui reikia reguliarios priežiūros.

„Esu mačiusi supuvusių tualeto šepečių, – sako K.Springer. – Nevalant ten laikosi bakterijos, pradeda smirdėti ir keičia spalvą – jūs juk nenorite tokiu šepečiu valyti tualeto.“

123RF.com nuotr./Vonios kambarys
123RF.com nuotr./Vonios kambarys

Tualeto šepetį reikia pakeisti tada, kai jis yra tokios būklės, kad nebegalima išvalyti.

Anot jos, šios problemos galima išvengti, jei iškart po naudojimo šepetį apšlakstysite actu arba antibakteriniu valikliu. Po to jam reikia leisti išdžiūti.

Kaip ir tualeto šepečiai, šluotos turėtų būti valomos po kiekvieno naudojimo.

„Jei jos ypač purvinos, pravers šiek tiek ploviklio. Jeigu šluotos buvo naudojamos užterštiems paviršiams valyti, taip pat naudokite šiek tiek dezinfekavimo priemonių“, – siūlo Ch.Barnesas, pridurdamas, kad prieš naudojant šluota turi būti išdžiūvusi.

Šluotas taip pat galima išsiurbti dulkių siurbliu.

Jei jos ypač purvinos, pravers šiek tiek ploviklio.

123RF.com nuotr./Vyras plauna grindis
123RF.com nuotr./Vyras plauna grindis

Svarbu laiku keisti oro kondicionierių filtrą

Labai svarbu, kad oro kokybę užtikrinantys prietaisai būtų švarūs – tai ypač aktualu alergiškiems ar astma sergantiems žmonėms.

Pasirodo, oro kondicionieriuose didžiausią reikšmę turi filtrai. Reguliarus jų keitimas arba valymas yra labai svarbus tam, kad šie prietaisai veiktų ir jūsų namuose būtų geresnė oro kokybė. Tai dar svarbiau drėgnu oru, nes gali atsirasti pelėsis.

Norint išvalyti tokią įrangą, geriausia perskaityti ir vadovautis gamintojo rekomendacijomis konkrečiam įrenginiui, nes jos labai skiriasi, sako B.Mitchellas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas