Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 16

Visada tvarka: kaip be vargo palaikyti švarą namuose? Skirkite bent 30 minučių kasdien

Tvarka namuose patinka visiems, tačiau tvarkytis – tikrai ne kiekvienam. Sena taisyklė – kasdien skirdami bent pusvalandį namų priežiūrai, jūs tikrai galėsite džiaugtis tvarkingais namais kiekvieną dieną be didelio vargo. Tad nuo ko pradėti?
Ugdyti įpročius kartu su atžalomis galima neišeinant iš namų
Ugdyti įpročius kartu su atžalomis galima neišeinant iš namų / „Shutterstock“ nuotr.

Yra tokių darbų, kuriuos turite atlikti kasdien, kitus kas savaitę, o trečius ir kas mėnesį, kad švara būtų kasdienė palydovė. Svarbiausia susidėlioti prioritetus!

Pradėkime nuo to, ką patartina valyti kasdien. Kiekvienuose namuose yra tam tikrų daiktų ir vietų, kuriems skyrus kelias minutes laiko kasdien, vėliau džiaugsimės sutaupytu laiku ir mažesne ligų rizika.

Ką reikėtų valyti kasdien

Išplaukite indus iškart po valgio

Indai labai greitai užgriozdina visą virtuvės plautuvę ir pačią virtuvę. Todėl kaskart pavalgę ne tik nepalikite indų bet kur, o iškart išplaukite arba sudėkite į indaplovę. Taip indus ir lengviau iššveisite, nes nespės pridžiūti maisto likučiai, ir džiaugsitės tvarkingesne virtuve.

Kiekvieną rytą paklokite lovą

Lova – tai miegamojo centras ir jeigu ji yra paklota/nepaklota, tai veikia visą kambario atmosferą. Todėl pirmasis darbas, kurį turite padaryti kas rytą – pakloti lovą, kadangi jūs už tai tikrai padėkosite, kai grįšite po sunkios darbo dienos ir jus pasitiks tvarkingas miegamasis.

Šalin nuo virtuvės paviršių

Netvarka pritraukia netvarką. Todėl stenkitės neapkrauti virtuvės stalviršių ar stalo daiktais, kurie ilgainiui sukurs visišką chaosą. Švarus stalas ir stalviršiai mus nuteikia ramiai, kuria tvarkos pojūtį, tad patarimas paprastas – tegu kiekvienas daiktas virtuvėje turi savo vietą.

Virtuvės plautuvė

Greičiausiai sutiksite, kad jai reikia skirti laiko kasdien – maisto likučiai, kalkės ir kitos apnašos kaupiasi žaibiškai. O kadangi terpė drėgna, kauptis pelėsiui, grybeliams ir įvairioms bakterijoms sąlygos tiesiog idealios. Kasdien valydami kriauklę užkirsite kelią ir sunkiai nuvalomoms apnašoms – jos tiesiog nespės įsigerti. Taip pat prieš naktį galite kriauklę visiškai nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Tokiu būdu sumažinsite kalkėtų dėmių atsiradimą.

Vida Press nuotr./Virtuvės plautuvė
Vida Press nuotr./Virtuvės plautuvė

Jūsų telefonas

Telefonas mūsų rankose praleidžia daug valandų per dieną – ne tik skambiname, bet ir skaitome, naršome internete ar žiūrime filmus. Kadangi jį liečiame ne visada švariomis rankomis, ant jo rastume tikrai daug nešvarumų. Šiuo metu, kai dėl koronaviruso reikia laikytis kaip įmanoma daugiau higienos, ir telefoną galima valyti dažniau – kasdien.

Ką valyti reikėtų bent kartą per savaitę

Durų rankenos

Patariama durų, spintelių ir bet kokias kitas rankenėles valyti bent kartą per savaitę. Daugelį jų čiupinėjame ne vieną kartą per dieną, tačiau apie tai, kad jas vertėtų valyti, dažniausiai pamirštame. Stenkitės rankenėles valyti muiluotu vandeniu ir nusausinti.

Čiaupai vonioje ir virtuvėje

Prie jų liečiamės labai dažnai – dažniausiai iš pradžių nešvariomis rankomis, o vėliau – jau nuplautomis. Kaupiasi ne tik muilo, nešvarumo likučiai, bet lieka ir kalkių žymių. Bent kartą per savaitę nuvalydami čiaupus, tikrai sutaupysime laiko, kai reikės valyti įsisenėjusias dėmes. Nepamirškite, kad šita taisyklė galioja ir tualeto nuleidimo mygtukui.

Baldai

Ar tai būtų sofa, ar spintos, stenkitės kartą per savaitę nuvalyti dulkes nuo kietų paviršių, o minkštus baldus nusiurbkite, pasinaudokite drėgno valymo privalumais. O jeigu ant jūsų baldų yra nuimami apklotai – keiskite juos ir reguliariai skalbkite.

Patalynė

Įvairiausi užvalkalai, paklodės ir kita patalynė, kurią naudojate kasdien, turėtų būti keičiama kartą per savaitę. Skalbkite patalynę aukštoje temperatūroje ir vėliau išlyginkite. Greičiausiai teko girdėti, kad pataluose mielai dauginasi dulkių erkutės – užkirskite kelią joms palaikydami reguliarią švarą.

Pultelis

Televizoriaus pultelis kaip ir telefonas – dažnai naudojamas, liečiamas visų šeimos narių ir labai retai prisimenama, kad jį reikėtų nuvalyti. Galite tam pasitelkti drėgnas servetėles, kempinėlę, suvilgytą vandeniu. Svarbiausia nusausinkite ir šį darbą atlikite reguliariai.

Jungikliai

Daugiausiai dėmesio skirkite prieškambario jungikliams, kadangi šviesą įjungiame tik grįžę ir dažniausiai ne pačiomis švariausiomis rankomis. Jungiklius valykite muiluotu vandeniu ir nusausinkite.

Unitazas ir jo dangtis

Po juo ir ant jo kaupiasi nešvarumai ir bakterijos. Valykite reguliariai ir nebūtinai kartą per savaitę – atsižvelkite į poreikį.

Grindys

Iš tiesų grindis valyti ir siurbti reikia pagal poreikį, tačiau bent kartą per savaitę tam skirkite daugiau dėmesio, naudokite pasitelkite valomąsias priemones. Beje, tas pats galioja ir palangėms – nepamirškite reguliariai nubraukti susikaupusių dulkių.

Vida Press nuotr./Grindų priežiūra
Vida Press nuotr./Grindų priežiūra

Ką valyti kartą per mėnesį

Darbo stalas

Jeigu dulkes nuvalote bent kartą per savaitę, puiku, tačiau nepamirškite, kad palaikyti švarai ir tvarkai to negana. Reikia peržiūrėti stalčius, daiktus, kuriuos laikote ant stalo paviršiaus ir nepamiršti nuvalyti kompiuterio bei jo klaviatūros.

Įrankių dėklas

Valyti reikia ne tik tą, į kurį dedate ką tik išplautus įrankius, kad jie nuvarvėtų, bet tą dėklą, kuris yra stalčiuje su švariais ir sausais įrankiais. Ten patenka ir dulkių, drėgmės, kad ir kaip to norėtume išvengti. O visa tai puiki terpė pelėsiams ir nemaloniam kvapui.

Šaldytuvas, orkaitė ir kita buitinė technika

Kad ir kokia buitine technika besinaudotumėte, nuvalykite jos paviršių ir gerai išplaukite vidų – valykite ir kavos aparatą, mikrobangų krosnelę, virtuvinį kombainą ir daugelį kitų.

Dar daugiau dėmesio skirkite orkaitei bei šaldytuvui. Išvalykite jų vidų ir paviršių tam skirtomis priemonėmis ir gerai nusausinkite. Reguliariai atlikdami šiuos darbus džiaugsitės švara ir tvarka namuose be didelių pastangų.

123RF.com nuotr./Orkaitė
123RF.com nuotr./Orkaitė

Kiekvienam daiktui – savo vieta

Kiekvienas daiktas namuose turi turėti savo vietą, todėl laikykitės šios taisyklės visur ir visada. Taip ne tik sutaupysite laiko, bet ir žinosite, kur ką galite rasti. Pamatysite – laikydamiesi tokio įpročio, jūs pamiršite, ką reiškia paskubomis ieškoti vieno ar kito daikto ir rasti juos pačiose keisčiausiose ir netikėčiausiose vietose.

Neatidėliokite darbų, kuriuos galite padaryti per kelias minutes

Netvarką dažniausiai sukuriame atidėliodami vienus ar kitus darbus ir ilgainiui pamatome, kad sukūrėme tikrą chaosą, kuriam iškuopti prireiks itin daug laiko. Tad nuo ko pradėti? Turėkite taisyklę – jeigu darbą galite atlikti greitai, per kelias minutes, tuomet taip ir padarykite. Išneškite šiukšles, išplaukite puodą, padėkite televizoriaus pultelį į vietą, o nešvarius drabužius sudėkite į skalbyklę... Tai tik keli pavyzdžiai, kurie gali kaip reikiant palengvinti gyvenimą.

Iškart tvarkykite suverstas vietas

Netvarka atsiranda tuomet, kai pernelyg mažoje erdvėje susikaupia pernelyg daug daiktų – per daug skalbinių dėžėje, kosmetikos – spintelėje, drabužių – spintoje. Kad ir kur pamatytumėte per daug daiktų, stenkitės juos surūšiuoti, sudėti tvarkingai arba išmesti, jeigu jie jau jums nebetinka ir yra pernelyg susidėvėję. Kaupimas – antras netvarkos vardas.

Pamirškite atidėliojimą ir kasdien tvarkai skirkite bent 15-30 minučių, kurios gali sukurti išties jaukius ir tvarkingus namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas