Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 04

Vonia ar dušas? Tik nesivadovaukite stereotipais

Vyrauja nuomonė, kad voniai pirmenybę pirmiausia esą teikia moterys, nes dauguma jų mėgsta pasilepinti ilgomis vandens procedūromis. O štai vyrai labiau vertina dušą, nes yra aktyvūs, veiklūs ir neturi nei laiko kelias valandas mirkti vonioje... Visa tai – pasenę ir banalūs stereotipai.
„Carmen“ (gamintojas – „Roca“)
„Carmen“ (gamintojas – „Roca“)

Idealiuoju atveju namuose turėtų atsirasti vietos ir voniai ir dušo zonai, nes tiek vonia, tiek dušas turi savų pliusų, minusų ir... galimybių. Vis dėlto dažniausiai tenka priimti nelengvą sprendimą ir pasirinkti arba vonią, arba dušą. Kita vertus, jei vonios kambarys nėra didelis, kelių kvadratinių metrų dušo zona automatiškai atrodo vienintelis tinkamas sprendimas... Kalbinti vonios kambario ekspertai įvardina, dėl kokių priežasčių verta rinktis vonią ar dušą, ir pateikia rekomendacijas, į ką reiktų atkreipti dėmesį prieš priimant šį sprendimą.

Yra žmonių, kurie vonią tiesiog mėgsta

Ko gero, labiau stereotipai, o ne faktais paremti nuomonė, kad moterys labiau mėgsta vonią, o vyrai dušą. Galbūt atlikus tokį tyrimą išties paaiškėtų, kad daugiau vonios gerbėjų tarp moterų, tačiau greičiausiai yra tam tikra kategorija žmonių, kurie tiesiog mėgsta laiką leisti vonioje – neskubant pailsėti, atgauti jėgas, turi susikūrę savų poilsio ir atsipalaidavimo ritualų. Žmonės apsisprendžia rinktis vonią ir dėl kitų priežasčių. Pasirodo, kad tarp populiariausių patenka vaikai ir gyvūnai. Santechnikos ekspertai sako atkreipę dėmesį, kad didžioji dalis šeimų, auginančių vaikus rinkdamiesi tarp vonios ir dušo dažnai pirmenybę teikia voniai. Ko gero, dauguma tėvų patvirtintų, kad jų vaikams patinka turkštis vonioje, o maudyti vaikus vonioje ir patogiau, ir saugiau. Gyvūnų mylėtojams taip pat patogiau prausti savo augintinius vonioje. Tik tokiu atveju renkantis vonią reiktų atkreipti dėmesį į jos medžiagiškumą – atspariausios įvairiems subraižymams ir paviršių pažeidimams yra plieninės, o ne akrilinės ar akmens masės.

„Val“ (dizainas – Konstantino Grciciaus, gamintojas – „Laufen“)
„Val“ (dizainas – Konstantino Grciciaus, gamintojas – „Laufen“)

Ekspertai pabrėžia, kad pasirinkimas kalbant apie vonių išmatavimus, formas, medžiagiškumą, stilių yra milžiniškas. Štai pastaruoju metu namų interjere itin madingas modernios klasikos stilius, ir ne vienas pasaulinio garso santechninės įrangos gamintojas turi ką pasiūlyti šio stiliaus gerbėjams. Tarkim, prieš porą metų ispanų kompanija „Roca“ pristatė kompleksinę vonios kambario kolekciją „Carmen“, kurią inspiravo 1946 metų kultinis šios kompanijos vintažinio stiliaus praustuvas „Carmen“. 2018 metais pasirodė Nyderlandų dizaino žvaigždės Marcelio Wanderso sukurta moderni klasikinio stiliaus vonios kambario kolekcija „New Classic“ šveicarų santechninės įrangos milžinei „Laufen“. Į abiejų serijų asortimentą įtrauktos šiuo metu itin madingos pastatomos vonios, tačiau „Carmen“ gaminamos iš ketaus, tuo tarpu „New Classic“ vonių gamybai naudojama patentuota inovatyvi kompozitinė medžiaga „Sentec“. Iš šios kompozitinės medžiagos „Laufen“ gamina ir tikrą šiuolaikinio dizaino šedevrą – 130 cm skersmens apvalią vonią jau kultinei tapusiai „Laufen“ vonios kambario kolekcijai „Val“, kurios autorius – pasaulinio garso dizaino žvaigždė Konstantinas Grcicius.

„Val“ (dizainas – Konstantino Grciciaus, gamintojas – „Laufen“)
„Val“ (dizainas – Konstantino Grciciaus, gamintojas – „Laufen“)

Dar viena aktuali tema – hidromasažinės vonios. Ar jos vis dar populiarios? Kalbinti specialistai pataria rimtai apsvarstyti, ar hidromasažinė vonia turėtų būti prioritetas įsirenginėjant vonios kambarį. Nors idėja turėti SPA centrą namuose skamba išties viliojančiai, prieš apsisprendžiant rekomenduojama įverti ir kitus svarbius aspektus: sudėtingesnę tokių vonių priežiūrą, sunaudojamo vandens kiekį ir naudojimosi dažnumą, nes tokios vonios priskiriamos premium klasei Be to, reikia nepamiršti, kad įvairių masažinių funkcijų turi ir šiuolaikinės dušo sistemos.

Nauja tendencija – erdvios dušo zonos

Vienas labiausiai paplitusių stereotipų apie dušo zoną – vonios kambaryje jos įrengiamos, kai trūksta vietos. Tačiau vis daugiau vartotojų sau užduoda klausimą, ar ankštoje dušo zonoje įmanoma patogiai ir komfortiškai praustis? Kam įsirenginėti ankštą dušo zoną, kurioje nėra kur apsisukti? Tad viena įdomiausių pastarųjų metų vonios kambario tendencijų – net jei erdvės pakanka, joje įrengiama dušo zona.

Dušo padėklas „Terran“ (gamintojas – „Roca“)
Dušo padėklas „Terran“ (gamintojas – „Roca“)

Kita erdvesnių dušo zonų augančio populiarumo priežastis – senstanti visuomenė ir jos poreikiai. Europos Komisijos paskelbta Europos Sąjungos ir atskirų valstybių narių sveikatos sistemos apžvalgos duomenys rodo, kad nuo 2007-ųjų vidutinė statistinio europiečio gyvenimo trukmė ilgėja ir 2017-ais metais pasiekė 80,6 metų. Bendra gyvenimo trukmė auga ir Lietuvoje, o demografinė situacija Lietuvoje prastėja. Higienos institutas prognozuoja, kad 2030 metais beveik trečdalį Lietuvos gyventojų sudarys 60 ir vyresni žmonės, o visuomenė toliau sens – 2060 metais beveik 37 procentai Lietuvos gyventojai priklausys šiai amžiaus grupei. Ką ši statistika turi bendro su vonios kambariu? Jauni žmonės, įsirenginėjantys pirmuosius namus galbūt gal ir negalvoja, ar jiems praustis vonioje bus patogu po kelių dešimtmečių, tačiau brandaus amžiaus sulaukusiems žmonėms sunkiau įlipti į vonią, jiems dažnai reikia daugiau erdvės apsisukti sėdint neįgaliojo vežimėlyje, todėl geresnė išeitis – erdvios dušo zonos įsirengimas.

Dušo padėklų atgimimas

Kaip vienas didžiausių dušo zonos minusų dažnai minima sudėtingesnė priežiūra, kalkių, pelėsio atsiradimas. Ekspertai sako, kad tai vėlgi priklauso nuo pasirinkimo – jei dušo zonoje paklotos keraminės plytelės ar mozaika, cemento siūles reikės valyti dažniau ir kruopščiau. Tad vonios kambario specialistai rekomenduoja rinktis dušo padėklą, kurio ir montavimas, ir priežiūra yra žymiai paprastesni. Vis dėl to ar pasirinkus dušo padėklą įmanoma įsirengti erdvią dušo zoną?

Dušo padėklas „Indura“ (gamintojas – „Laufen“)
Dušo padėklas „Indura“ (gamintojas – „Laufen“)

Žinomiausi santechninės įrangos gamintojai siūlo dušo padėklus iš skirtingų medžiagų, didelių ir nestandartinių išmatavimų. Šiuo metu labiausiai paplitę dušo padėklai iš plieno, inovatyvių kompozitinių medžiagų, unikalios sudėties keramikos. Žinomiausios kompanijos dušo padėklų gamybai naudoja savo laboratorijose sukurtas unikalios sudėties patentuotas kompozitines medžiagas – „Roca“ dušo padėklus gamina iš patentuotos kompozitinės medžiagos „Stonex“, „Laufen“ – iš „Marbond“. „Roca“ dušo padėklų „Cratos“ gamybai naudoja naują unikalią keramiką „Senceramic“. Kompozitinės medžiagos pasižymi šiltumu, spalvų įvairove, o vienas didžiausių privalumų – dušo padėklų dydis ir nestandartiniai išmatavimai, kurie gali svyruoti nuo 100 x 70 cm iki 180 x 80 cm dydžio. „Laufen Solution“ dušo padėklų matmenys gali būti net 215 x 100 cm.

Dažniausiai kritikai akcentuoja dar vieną tariamą dušo padėklų minusą – slidumą. Tačiau tai – vėl tam tikri stereotipai. Vokiečių kompanijos „Kaldewei“ plieninių dušo padėklų paviršius per visą plotį vientisai padengiamas specialia vos matoma neslidžia medžiaga „SecurePlus“ ROCA dušo padėklai „Cratos“ iš unikalios keramikos „Senceramic“ taip pat pasižymi neslidžia tekstūruota glazūra, kuri degimo metu „susiraukšlėja“, suformuoja dekoratyvią tekstūrą, kuri faktiškai panaikina riziką paslysti. Tad privalumų kaip ir minusų turi ir vonia, ir dušo zona. Tad renkantis vonią ar dušą svarbiausia neprisirišti prie išankstinių stereotipų, ypač kai pasirinkimo galimybės tikrai didelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus