Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl vėžio moteris neteko pusės liežuvio: „Turėjau iš naujo mokytis kalbėti“

52-ejų Jennifer Alexander ant liežuvio turi tatuiruotę – nedidelę žvaigždę. Tiesa, šis piešinėlis anksčiau puošė visai kitą moters kūno dalį. Prieš kelerius metus dėl vėžio pašalinus dalį amerikietės liežuvio, rekonstruotas jis buvo audiniais iš kairės rankos, kur pacientė ir buvo pasidariusi tatuiruotę, rašo „The New York Post“.
Uždengta burna
Uždengta burna / Shutterstock nuotr.

Pirmos stadijos liežuvio vėžio diagnozę Jennifer pirmą kartą išgirdo būdama 37-erių. Prieš tai daugiau nei dešimtmetį ji sirgo leukoplakija – skausminga balta dėme ant liežuvio, kurią sukėlė žmogaus papilomos virusas (ŽPV).

2009 m. rugpjūtį moteriai burnoje atsirado mėlynės dydžio auglys. Nors iš pradžių Jennifer į tai nekreipė dėmesio, paraginta giminaičių ji nuskubėjo pas odontologą. Ligoninėje jai buvo atlikta biopsija, kuri patvirtino pirmos stadijos liežuvio vėžį.

Dėl ankstyvo gydytojų įsikišimo vienintelis gydymas, kurio Jennifer prireikė, buvo operacija, siekiant pašalinti kuo daugiau naviko. Nepaisant to, vėžys vėliau grįžo du kartus – 2017-ųjų spalį ir 2019-ųjų spalį.

„Naviko jie nepašalindavo pakankamai – vis likdavo ta viena bloga ląstelė, kuri vėl ir vėl daugindavosi. Nusprendžiau viską daryti kitaip – pašalinti sau pusę liežuvio, o vėliau jį rekonstruoti“, – pasakoja Jennifer.

„Man buvo pasakyta, kad po to numesiu labai daug svorio, nes negalėsiu valgyti. Bet aš to nebijojau – jaučiau, kad man ir taip reikėtų numesti šiek tiek svorio“, – priduria ji.

2020 m. kovo mėn. gydytojai amerikietei atliko liežuvio atstatymo operaciją. Šiam tikslui chirurgas gabalėlį mėsos paėmė iš moters kairės rankos, tos vietos, kur buvo žvaigždės tatuiruotė (Jennifer yra dešiniarankė).

Po operacijos pacientės gyvenimas pasikeitė kardinaliai. Jennifer prarado 60 proc. savo skonio receptorių, turėjo iš naujo mokytis kalbėti, dainuoti ir valgyti.

„Tris mėnesius nevalgiau ir nekalbėjau. Lankiau kalbos terapiją, kad išmokčiau vėl kalbėti. Turėjau iškišti liežuvį ir mankštinti jį burnoje. Dirbau su mitybos specialistu, kad praplėsčiau savo racioną –nenorėjau vamzdelio, todėl gėriau vien baltymų kokteilius. Man teko iš naujo treniruoti žandikaulį, kad galėčiau vėl kramtyti“, – aiškina Jennifer, po operacijos numetusi maždaug 32 kilogramus.

Nepaisant viso to, moteris džiaugiasi galėjusi susigrąžinti savo gyvenimą. Ji perspėja kitus atidžiai rūpintis savo sveikata ir kreiptis į medikus vos pajutus, jog kažkas yra negerai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?