Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į ligoninę vienmetė paguldyta dėl tinstančios galvos: radinys kaukolėje net gydytojams įvarė siaubą

Vienerių metų mergaitė su greitai tinstančia galva mirė praėjus vos kelioms dienoms po to, kai gydytojai jos kaukolėje atrado vaisių, kuris kadaise buvo jos sesuo dvynė, rašo dienraštis „The Sun“.
Operacija
Operacija / 123RF.com nuotr.

Mažylė į ligoninę buvo paguldyta dėl augančios kaukolės ir negalėjimo atsisėsti ar atsistoti. Jai taip pat vėlavo motoriniai įgūdžiai ir kalbos raida – mergaitė galėjo pasakyti tik „mama“.

Tyrimai atskleidė, jog mažylei simptomus sukėlė jos smegenyse augantis vaisius, turintis stuburą, organus ir pirštus. Neurochirurgai šį embrioną iš kaukolės pašalino. Vis dėlto mažylė mirė – jos smegenų pažeidimai buvo per dideli.

Mergaitės neįtikėtinai reta būklė žinoma kaip „vaisius vaisiuje“ arba parazitinis vaisius, pasireiškiantis maždaug vienam iš 500 000 gimimų. Tai reta vystymosi anomalija, kai apsigimęs vaisius randamas kito dvynio kūne, dažniausiai – pilvo srityje. Medicinos literatūra tokių atvejų aprašiusi mažiau nei 200-us.

123RF.com nuotr./Dvynukai
123RF.com nuotr./Dvynukai

Kaip rašoma žurnale „American Journal of Case Reports“, „vaisius vaisiuje“ būklė medikams vis dar yra paslaptis. Galimos jos priežastys susijusios su aplinkos tarša, genetika, žema temperatūra, pesticidų poveikiu ankstyvojo nėštumo metu ir kitais veiksniais.

Ši būklė dažniausiai pastebima tik vėlesniuose nėštumo etapuose, todėl ankstyva diagnozė yra sudėtinga. Vienmetės atveju, kad vaisius turi galvos anomalijų, gydytojai aptiko, kuomet mama mergaitės laukėsi jau 33 savaitę.

Po 4 savaičių motinai atliktas cezario pjūvis. Jau tada gydytojai pastebėjo, kad mergaitės galva buvo neįprastai didelė, palyginti su to paties amžiaus vaikų.

Kai 1-erių sulaukusi mažylė buvo paguldyta į ligoninę, jos ūgis buvo apie 70 cm, o galvos apimtis – 56,6 cm. Ji negalėjo sėdėti ar vaikščioti, „tik šiek tiek pakelti galvą“. Jai taip pat pasireiškė šlapimo nelaikymas ir prasti motoriniai įgūdžiai rankose.

123RF.com nuotr./Vaikas reanimacijoje.
123RF.com nuotr./Vaikas reanimacijoje.

Gydytojai mergaitei atliko kaukolės kompiuterinę tomografiją. Ji atskleidė „minkštųjų audinių, galūnių tipo kaulo ir mišraus kaulinio audinio šešėlius“. Buvo nuspręsta, kad vaikui bus atlikta kraniotomija.

„Pašalinome nesubrendusį embrioną su matomu verniksu ir organais, tokiais kaip burna, akys, galva, plaukai, kūnas, dilbis, rankos ir pėdos“, – rašo atvejo ataskaitos autoriai.

Embrionas buvo 18 cm ilgio, turėjo netaisyklingai susiformavusias galūnes, taip pat ilgus kaulus ir stuburą.

Deja, bet po operacijos mergaitė liko be sąmonės ir patyrė traukulių. Ji mirė praėjus 12 dienų nuo procedūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus