Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Neįtikėtina rūkymo pasekmė: ilgamečiam rūkaliui gerklėje pradėjo augti plaukai

Pavojai sveikatai, kuriuos sukelia rūkymas, visiems mums yra puikiai žinomi. Tarp jų – vėžys, širdies ligos, insultas, plaučių ligos, diabetas bei pagreitėjęs odos senėjimas. Visgi kartais neigiamos rūkymo pasekmės išsižioti priverčia net ir gydytojus. Štai vienam austrui nuo rūkymo gerklėje net pradėjo augti plaukai, rašo „The New York Post“.
Rijimo funkcijos sutrikimas
Gerklė / 123RF.com nuotr.

Šis neįtikėtinas atvejis neseniai aprašytas moksliniame žurnale „American Journal of Case Reports“. Neįvardytas 52 metų vyras pas gydytojus pirmą kartą kreipėsi dar 2007 m., praėjus maždaug 17 metų po to, kai pradėjo rūkyti. Jis skundėsi užkimusiu balsu, pasunkėjusiu kvėpavimu ir lėtiniu kosuliu.

Bronchoskopijos metu gydytojai austro gerklėje surado uždegimą ir kelis plaukelius toje vietoje, kuri anksčiau buvo operuota. Vyrui buvo diagnozuotas endotrachėjinis plaukuotumas, arba plaukų augimas gerklėje.

Kuomet vyriškiui buvo 10 metų, jis vos nenuskendo. Kad stabilizuotų kvėpavimą, gydytojai jam atliko tracheotomiją – įpjovė kaklą ir gerklės sienelę, padarydami angą, pro kurią patenka oras. Vėliau žaizda buvo uždaryta, naudojant paciento odą ir ausies kremzlę.

Kuomet po daugelio metų austras į specialistus kreipėsi dėl kosulio, plaukų augimas buvo aptiktas aplink šio transplantato vietą.

123RF.com nuotr./Kosulys
123RF.com nuotr./Kosulys

Gydytojai sugebėjo pašalinti plaukelius juos ištraukdami. Visgi ši procedūra vyrui palengvėjimą suteikė ne visam laikui – plaukai ataugo. Pacientas net 14 metų kasmet sugrįždavo į ligoninę, skųsdamasis tais pačiais simptomais.

Įprastai vyro gerklėje gydytojai aptikdavo nuo šešių iki devynių 5 cm ilgio plaukelių. Kai kurie iš jų prasiskverbdavo pro jo gerklas ir įaugdavo į burną. Be plaukų pašalinimo, vyras buvo gydomas antibiotikais, mat plaukeliai būdavo padengti bakterijomis.

Problema pacientui visam laikui išspręsta buvo tik 2022 metais, kai jis nustojo rūkyti, o gydytojai galėjo atlikti endoskopinę argono plazmos koaguliaciją – išdeginti šaknį, iš kurios augo plaukai. Po metų ši procedūra buvo pakartota. Taip pilnai užkirstas kelias plaukeliams sugrįžti.

Endotrachėjinis plaukuotumas medicininėje praktikoje sutinkamas išties retai. Savo ataskaitoje gydytojai pažymėjo, kad toks atvejis jiems buvo tik antrasis. Atsižvelgiant į tokį šios būklės retumą, dėl tikslios plaukuotumo priežasties kyla diskusijų.

123RF.com nuotr./Rūkymas
123RF.com nuotr./Rūkymas

Šiuo atveju gydytojų komanda mano, kad plaukai vyro gerklėje ėmė augti dėl rūkymo. Jis sukelia gerklės audinių uždegimą, dėl kurio kamieninės ląstelės gali virsti plaukų folikulais ir taip paskatinti plaukų augimą.

„Šie duomenys galėtų patvirtinti mūsų hipotezę, kad šiuo atveju rūkymo įpročiai galėjo sukelti ir paskatinti endotrachėjinį plaukų augimą, – rašė gydytojai. – Žinoma, šios prielaidos negalima įrodyti, nes tokių atvejų pasitaiko retai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius