Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prasidėjusį pykinimą tėvai palaikė skrandžio uždegimu: dabar sūnus kitų metų gali ir neišgyventi

Praėjus vos dešimčiai dienų po pirmojo gimtadienio, Lucasui Garciai-Batallai buvo diagnozuota 3 laipsnio anaplastinė ependimoma – greitai augantis piktybinis smegenų auglys. Ši diagnozė buvo šokas jo tėvams Davidui ir Laurai, maniusiems, kad sūnui – tik skrandžio uždegimas, rašo „Daily Mail“.
Vaikas reanimacijoje.
Vaikas reanimacijoje. / 123RF.com nuotr.

Kaip pasakoja Lucaso tėtis Davidas, sūnui pirmieji simptomai pasireiškė prieš pat pirmąjį jo gimtadienį. „Jis neturėjo apetito, manėme, kad jam skrandžio uždegimas. Jis nenustojo vemti, buvo mieguistas. Viskas įvyko taip greitai – tai nebuvo lėtas progresas“, – teigia vyras.

Anot Davido, po kelių dienų gydytojai Lucasui atliko kompiuterinę tomografiją ir pamatė didžiulį auglį jo pakaušyje – „tokio dydžio kaip teniso kamuoliukas“.

„Man tai buvo labai tamsus momentas. Aš vis dar turiu galvoje vaizdą, kaip mano žmona laiko Lucasą, o jie mums sako, kad smegenyse jis turi auglį“, – tikina tėtis.

Berniukui diagnozavus 3 laipsnio anaplastinę ependimomą, jis buvo perkeltas į Karališkąją vaikų ir jaunimo ligoninę Edinburge, kur jam atlikta 10 valandų trukmės naviko pašalinimo operacija.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

„Pirmoji jo operacija buvo atlikta praėjus vos dviem dienoms po diagnozės nustatymo. Jiems pavyko viską pašalinti, tai buvo sėkminga operacija“, – sako Davidas.

Po to Lucasas 13 mėnesių buvo gydomas chemoterapija, tyrimai rodė, kad jis pasveiko. Visgi praėjus 3 mėnesiams nuo chemoterapijos pabaigos, 2020 m. rugsėjį, liga sugrįžo.

Mažyliui buvo atlikta dar viena operacija, po kurios skirta 2 mėnesių trukmės protonų pluošto terapija – radioterapijos rūšis. Nepaisant viso to, 2021 m. gruodį Lucasui auglys ir vėl atsinaujino.

„2022 m. kovą jam buvo atlikta paliatyvi operacija, siekiant pašalinti naviką, ir vėlgi, ji buvo sėkminga. Po to 2023 m. sausį jam buvo atlikta eksperimentinė gama peilio operacija – radioterapijos gydymo būdas. Tai pirmas kartas, kai kažkas panašaus, siekiant sustabdyti arba kuriam laikui atitolinti augimą, buvo atlikta keturmečiui“, – teigia berniuko tėtis.

Deja, 2023 m. birželį atliktas MRT tyrimas atskleidė, kad Lucasui auglys ir toliau didėja. Pasak Davido, jo sūnui nebeliko jokių gydymo galimybių. Šiuo metu didžiausias šeimos tikslas – suteikti vaikui geriausią įmanomą gyvenimą.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

„Šioje kelionėje svarbiausia išlaikyti jį gyvą, tačiau šalutiniai poveikiai yra tikrai nemenki. Lucasas nemato dešine akimi ir negirdi kairiąja ausimi. Stebuklas, kad jis gali eiti į mokyklą. Jis turi puikų humoro jausmą, tai neįtikėtina“, – atvirauja Davidas.

Tėtis baiminasi, kad auglys yra tik „uždelsto veikimo bomba“, o Lucasui gyventi gali būti likę vos metai. Vyras deda visas pastangas, jog sūnus turėtų „normalų gyvenimą“ ir mėgautųsi šia akimirka.

Ependimomos yra labiausiai paplitęs vaikų smegenų auglys, o vidutinis diagnozės amžius yra 5 metai, teigia organizacija „The Brain Tumour Charity“. Kasmet Jungtinėje Karalystėje ependimoma diagnozuojama apie 30 vaikų.

3 laipsnio ependimomos auga greitai, dažniausiai – užpakalinėse smegenyse, smegenų srityje, kuri kontroliuoja pusiausvyrą, judėjimą, kvėpavimą ir kraujospūdį. Šio auglio požymiai – pusiausvyros praradimas, nerangūs judesiai, galvos skausmai, pykinimas ir traukuliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas