Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kapinių specialistas: šie paminklai reikalaus mažiausiai priežiūros

Renkantis paminklą svarbu ne tik estetiniai aspektai, bet ir medžiagų kokybė, patvarumas bei tinkama priežiūra. Kapų paminklai yra svarbus simbolis, padedantis išsaugoti artimųjų atminimą ir pagerbti jų gyvenimą.
Kapai Keturiasdešimties Totorių kaimo totorių kapinėse
Kapai Keturiasdešimties Totorių kaimo totorių kapinėse / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tačiau kaip tinkamai pasirinkti ir prižiūrėti kapų paminklą, kad jis išliktų gražus ir tarnautų ilgus metus?

Populiarėja kapaviečių dengimas granito plokštėmis

Pasak laidojimo namų „Akmeka“ atstovo, vienas iš pagrindinių veiksnių renkantis paminklą yra jo medžiaga. Lietuvoje populiariausi yra granito ir marmuro paminklai.

„Granitas yra viena iš patvariausių medžiagų, kuri yra atspari aplinkos poveikiui, nereikalauja daug priežiūros ir ilgai išlaiko estetinį vaizdą. Granitinės plokštės populiarios dėl galimybės rinktis iš įvairių spalvų, tekstūrų, todėl kiekvienas gali rasti tinkamiausią variantą.

Laidojimo namų Akmeka nuotr./Paminklai
Laidojimo namų Akmeka nuotr./Paminklai

Marmuras, nors ir prabangus bei estetiškai patrauklus, yra mažiau atsparus oro sąlygoms ir reikalauja daugiau priežiūros“, – teigia pašnekovas.

Renkantis paminklo dizainą, galima rinktis klasikinius, minimalistinius ar net šiuolaikiškus dizainus, pritaikytus kiekvieno skoniui. „Svarbu, kad paminklas ne tik derėtų prie kapavietės aplinkos, būtų patvarus, lengvai prižiūrimas, bet ir atitiktų šeimos lūkesčius.

Taip pat, pastebime, kad žmonės vis daugiau dėmesio teikia ir kapų aksesuarams. Populiarėja, granitinės žvakidės ir vazos, kurios yra ypatingai ilgaamžės bei nereikalauja dažnos priežiūros, todėl yra puikus pasirinkimas norint išlaikyti tvarkingą ir pagarbų kapo vaizdą ilgus metus“, – pataria specialistas.

Specialistas atkreipia dėmesį ir į tai, kad prie kapų dažnai įrengiami ir suoliukai, kurie suteikia galimybę artimiesiems ramiai prisėsti ir pabūti su savo prisiminimais.

Granitiniai suoliukai yra populiarus pasirinkimas dėl savo ilgaamžiškumo ir lengvos priežiūros. Taip pat dažnai renkamasi sulankstomus suoliukus, kurie yra praktiški ir funkcionalūs, juos galima lengvai perkelti ar prireikus sulankstyti ir laikyti kitur. Pasirinkimas priklauso nuo kapavietės aplinkos, pageidaujamos išvaizdos ir komforto poreikių.

Kaip pasirinkti paminklą, kuris atspindėtų mirusiojo asmenybę

Paminklas turėtų atspindėti mirusiojo asmenybę, vertybes. Galima rinktis tradicinį kryžių, širdį ar kitus religinius simbolius, kurie turi ypatingą reikšmę šeimai. Kitas variantas – užsakyti individualų paminklą su specialiais užrašais, citatomis ar net graviruotais vaizdais.

„Paminklinis akmuo be jame esančio užrašo – deja, yra tik paprastas akmuo. Tad labai svarbu pagalvoti ir apie atitinkamus žodžius, užrašus ant paminklo“, – teigia atstovas.

Priežiūros patarimai ilgaamžiškumui užtikrinti

Pasirinkus tinkamą paminklą, svarbu užtikrinti, kad jis tarnautų kuo ilgiau. Paminklo priežiūra priklauso nuo medžiagos, iš kurios jis pagamintas.

„Granitiniai paminklai reikalauja mažai priežiūros, juos pakanka retkarčiais nuplauti vandeniu. Rekomenduoju naudoti minkštą šluostę ar kempinę, kad nebūtų subraižytas akmuo.

Marmuriniai paminklai reikalauja daugiau dėmesio – jie gali būti jautresni aplinkos poveikiui, todėl reikėtų vengti agresyvių valymo priemonių, valyti vandeniu ir švelniu muilu.

Jeigu ant antkapio užtiško vaško, atšildykite jį karštu vandeniu ir atsargiai nugramdykite“, – patarimais dalijasi specialistas.

Be to, svarbu atkreipti dėmesį į paminklo tvirtinimą ir stabilumą. Jei pastebite kokių nors problemų, geriausia kreiptis į specialistus, kurie gali atlikti reikiamus taisymus ar atnaujinimus.

Kai karstas yra palaidojamas kape, laikui bėgant žemė virš jo gali nusėsti, sukeldama paviršiaus nelygumus ir įdubas.

Tai natūralus procesas, nes žemė aplink karstą sutankėja ir nusėda. Tokiu atveju, reikia atidžiai stebėti kapą ir, esant poreikiui, jį papildomai sutvarkyti – užpilti žemių, pakelti paviršių arba atlikti betonavimo darbus.

Žmonės kapus tvarko įvairiais būdais, siekdami išlaikyti jų tvarkingumą ir pagerbti mirusiųjų atminimą. Vieni renkasi paprastą skaldos dangą, kuri yra praktiška, lengvai prižiūrima ir ekonomiška.

Tam, kad kad skaldoje neaugtų žolė, svarbu tinkamai paruošti kapavietės pagrindą.

Prieš pilant skaldą, dažnai yra klojama speciali geotekstilės plėvelė, kuri neleidžia piktžolėms prasiskverbti į paviršių, tačiau leidžia vandeniui pratekėti ir taip išlaiko skaldą švarią ir tvarkingą.

Kiekvienas kapų tvarkymo būdas turi savo privalumų, ir pasirinkimas dažnai priklauso nuo asmeninių pageidavimų, biudžeto ir estetinių poreikių.

Specialistai padės išsaugoti artimojo atminimą

Galiausiai, „Akmeka“ atstovas, pabrėžia, kad renkantis paminklą, svarbu pasikonsultuoti su specialistais, nes jie gali ne tik padėti išsirinkti tinkamą medžiagą ir dizainą, bet ir patarti dėl priežiūros bei padėti įgyvendinti individualius projektus.

Be to, specialistai gali suteikti informacijos apie kapavietės taisykles, reglamentus ir kitus aspektus, kurie gali turėti įtakos jūsų pasirinkimui.

„Paminklas nėra tik akmens gabalas – tai atminimo simbolis, todėl verta investuoti į kokybę ir priežiūrą,“ – sako specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas