Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teigia, kad bananai padeda mesti rūkyti – ar tai gali būti tiesa?

Nors kai kurie žmonės naudoja bananus kaip pigų ir maistingą būdą mažinti potraukiui rūkyti, nėra daug tyrimų patvirtinančių ar paneigiančių tokį vaisiaus poveikį.
Metimas rūkyti
Metimas rūkyti / Shutterstock nuotr.

Yra daugybė priežasčių mesti rūkyti, o ir aprašyta nemažai būdų pasiekti šį tikslą. Nors tai skamba sunkiai įtikinimai, yra teigiančių, kad bananų valgymas gali būti viena iš strategijų, padedančių atsisveikinti su žalingu įpročiu.

Ar bananai gali padėti mesti rūkyti?

2020 m. buvo atliktas tyrimas, kuriame mesti rūkyti norintys dalyviai skatinti šį potraukį mažinti bananų valgymu. Tyrimo metu nustatyta, kad bananų valgymas kažkiek sumažino jų potraukį rūkyti. Tyrime taip pat minimi kiti burnos stimuliacijos metodai, pavyzdžiui, kramtomoji guma, rašo „Heathline“.

O dar 2017 m. atliktame tyrime taip pat nustatyta, kad bananų, obuolių ir pomidorų valgymas gali padėti pagerinti suprastėjusią plaučių funkciją, ypač tiems žmonėms, kurie kadaise rūkė ir metė šį įprotį. Tyrėjai minėjo šiuose vaisiuose esančius antioksidantus, kurie prisideda prie sveikos plaučių funkcijos.

Shutterstock nuotr./Rūkymas
Shutterstock nuotr./Rūkymas

Palaikyti gerą plaučių funkciją svarbu siekiant išvengti lėtinių plaučių ligų, dėl kurių pablogėja gyvenimo kokybė ir kurios gali būti net mirtinos.

Be to, bananai gali būti maistingas užkandis, o jų valgymas gali padėti atitraukti dėmesį nuo paties rūkymo, nes rankos ir burna būna užimti.

Galite pastebėti, kad nulupus ir suvalgius bananą sumažėja noras rūkyti. Kiti privalumai:

  • Jie yra subalansuotos, maistingos mitybos dalis, todėl valgant juos racione padaugėja maistingųjų medžiagų.
  • Juose yra vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, vitamino C, kuriuos nikotinas neleidžia jūsų organizmui įsisavinti.
  • Juose taip pat yra antioksidantų, kalio ir magnio, kurie prisideda prie jūsų organizmo gerovės.

Kiekviename jų yra apie 100 kalorijų ir nemažai skaidulinių medžiagų, tai padeda jaustis sotiems.

Ar bananai gali padėti pašalinti nikotiną iš organizmo?

Nėra tyrimų, kurie patvirtintų, kad bananai pašalina nikotiną iš organizmo.

Geriant vandenį, mankštinantis ir valgant antioksidantų turinčių maisto produktų, gali pagerėti organizmo medžiagų apykaita ir nikotinas greičiau pasišalinti iš organizmo. Nikotinas yra labai laki cheminė medžiaga ir paprastai organizmo sistemose neišsilaiko ilgiau nei dieną ar dvi.

Shutterstock nuotr./Bananai
Shutterstock nuotr./Bananai

Kokie yra geriausi užkandžiai norint mesti rūkyti?

Mesdami rūkyti galite rinktis ir kitus sveikus užkandžius. Jie stimuliuoja burnos ertmę ir stiprina bendrą jūsų sveikatą. Pateikiame keletą užkandžių idėjų, kai metate rūkyti:

Vaisiai ir daržovės gali papildyti jūsų organizmą vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis, kurių organizmas negalėjo pasisavinti, kai reguliariai rūkėte. Be to, vaisiuose ir daržovėse yra mažiau kalorijų nei daugelyje kitų užkandžių, o tai padeda reguliuoti svorį.

Baltymų turtingi maisto produktai, pavyzdžiui, neskaldyti kviečiai, liesa mėsa, žuvis, pieno produktai, pupelės ir riešutai, gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Rūkymas sutrikdo įprastą gliukozės kiekio kraujyje funkcionavimą, o šie maisto produktai gali padėti jį vėl sureguliuoti.

Kramtomosios gumos kramtymas arba mėtinių saldainių naudojimas taip pat gali padėti sumažinti potraukį rūkymui, nepridedant kalorijų prie kasdien suvartojamo maisto kiekio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas