Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 27

12 metų Lietuvoje gyvenanti baltarusė Natallia: „Nenoriu grįžti į Baltarusiją ar keliauti kitur“

Prieš 12 metų iš Baltarusijos į Lietuvą gyventi atvykusi Natallia Alekseevna čia viską turėjo pradėti nuo nulio. Nemokėdama lietuvių kalbos mergina atkakliai bandė rasti mėgstamą darbą ir integruotis tarp vietinių gyventojų. Šiandien Natallia ramia širdimi jau gali pasakyti, kad Lietuva yra jos namai: mergina sklandžiai kalba lietuviškai, turi mėgstamą darbą ir siekia gauti pilietybę. „Dabar jaučiuosi laiminga“, – šypsodamasi sako ji.
Natallia Alekseevna
Natallia Alekseevna / Asmeninio albumo nuotr.

Į Lietuvą atvyko prieš 12 metų

Baltarusijoje užaugusi Natallia, baigusi mokyklą, priėmė sprendimą, kad nori kraustytis svetur. Pagrindinė priežastis buvo ta, jog mažame miestelyje, kuriame gyveno, nebuvo galimybių imtis, ko ji norėtų.

„Tiesa, man dar reikėjo išsiaiškinti, ką būtent noriu daryti, – šypteli N.Alekseevna. – Mano mama sutiko vyrą lietuvį, su kuriuo ėmė kurti gyvenimą Norvegijoje. Jie pasiūlė važiuoti kartu arba bandyti įsikurti Lietuvoje. Pasirinkau antrą variantą, nes norėjau gyventi viena.“

Asmeninio albumo nuotr./Natallia Alekseevna
Asmeninio albumo nuotr./Natallia Alekseevna

Taip Natallia, būdama 18-os, atsidūrė Lietuvoje, kur jai gyvenimas paruošė nemažai išbandymų. Nemokėdama lietuvių kalbos, mergina turėjo kuo greičiau įsilieti į vietinių žmonių kasdienybę tam, kad pritaptų.

„Supratau, kad, jeigu noriu čia gyventi, turiu kaip nors integruotis. Tam reikėjo vaikščioti visur, kur tik galiu: į kiekvieną konferenciją, renginį, klubą. Tai padėjo susipažinti su žmonėmis, suprasti, kaip jie gyvena, kaip su jais kalbėtis, pastebėti, ar jie tave priima ar ne. Apie porą metų, o gal net šiek tiek daugiau, buvo labai sunku.

Kurį laiką su žmonėmis bendravau angliškai – mačiau, kad lietuviai be problemų gali su manimi bendrauti šia kalba. Tačiau, kai čia gyveni 4 ar daugiau metų, jiems ima kilti klausimų, kodėl dar nekalbi lietuviškai. Tai nėra blogai, toks mąstymas normalus – jeigu žmogus gyvena kitoje šalyje, jis turi išmokti kalbą“, – pasakoja N.Alekseevna.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas