Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

17-metės Godos atvirukai verčia susimąstyti apie karo žiaurumus: išsiuntė V.Putinui ir J.Bidenui

Rankinėmis granatomis puošiama eglutė, už galvos susiėmęs Kalėdų Senis, matydamas į namo kaminą įsirėžusią raketą, šeima, apsupusi šventinį medį, kuris vaizduojamas kaip atominis sprogimas. Tokie simboliai ir užrašas „Stop War, 202free“ nugulė 17-metės Godos Veličkaitės pieštose atvirutėse, kuriomis ji siekia atkreipti pasaulio žmonių, tarp jų – ir šalių lyderių, dėmesį – susimąstyti apie karo žiaurumus ir siekti, kad 2023-iaisiais jis baigtųsi.
Goda Veličkaitė, jos kurtas atvirukas, kurį išsiuntė V.Putinui ir J.Bidenui
Goda Veličkaitė, jos kurtas atvirukas, kurį išsiuntė V.Putinui ir J.Bidenui / „Scanpix“/„Zumapress“, AP/„Scanpix“ ir asmeninio archyvo nuotr.

Norėjo prisidėti, tad pasitelkė kūrybą

„Aš pasibaisėjusi, kaip XXI a. dar gali vykti karai ir žmonės žudyti vieni kitus. Sukūriau kalėdinių-naujametinių atvirukų seriją ir juos siunčiu elektroninėmis priemonėmis visiems pasaulio žmonėms (daugiausia iš Rusijos), šalių lyderiams (nusiunčiau Vladimirui Putinui), žiniasklaidos įmonėms, ir tikiuosi, kad bent taip priversiu žmones susimąstyti apie karo baisumus“, – redakcijai atsiųstame laiške rašė G.Veličkaitė.

Asmeninio archyvo nuotr./Godos Veličkaitės pieštas atvirukas
Asmeninio archyvo nuotr./Godos Veličkaitės pieštas atvirukas

Kauno Jėzuitų gimnazijos abiturientė pasidalijo, kad šių metų vasario pabaigoje prasidėjęs Rusijos karas prieš Ukrainą sukrėtė ją ir jos šeimą.

„Mane sukrėtė karas Ukrainoje. Buvo labai netikėta ir absurdiška, kad dabar gali vykti tokie dalykai. Nuo pat karo pradžios mano šeima bandė kuo galėdami prisidėti. Kadangi esu nepilnametė, neturiu daug galimybių prisidėti finansiškai, tad kilo mintis, kad galbūt galėčiau prisidėti savo gebėjimais.

Šventinis laikotarpis – džiaugsmo, bet taip pat ir susikaupimo. Pasirodė, kad ir reikėtų susikaupti ties tais dalykais, kurie vyksta aplink mus. Manau, kad ten, kur vyksta karas, žmonėms reikia daugiausia palaikymo, o mums – juos prisiminti. Sudėjusi visas šias mintis nusprendžiau, kad reikėtų sukurti atvirukų seriją“, – 15min GYVENIMUI pasakojo Goda.

Svarbiausia mintis – nepamiršti, kad vyksta karas

Idėja sukurti šventinius atvirukus, primenančius, jog dabar – ne tik džiugus etapas, bet ir niekur nedingęs karas, kad ne visi turi galimybę puošti eglutę, sėsti prie stalo su šeima, galiausiai – ne visi šventes gali sutikti savo namuose, merginai gimė praėjusios savaitės pabaigoje:

„Tas įkvėpimas atėjo taip staiga, tad iškart sėdau ir ėmiau piešti. Per savaitgalį tų atvirukų ir pripiešiau.“

Godos piešti atvirukai – juodai balti. Jiems mergina pasirinko grafiką: „Iš vienos pusės – tai man buvo artimiausia, iš kitos – tie ryškūs kontrastai, manau, sustiprina efektą. Bandžiau sukelti stiprų įspūdį, kad žmogų jis paveiktų.“

Užsiminus apie meninę gyslelę, Goda šypsodamasi sako, kad veikiausiai ją turi – piešia nuo mažumės, lankė dailės mokyklą, o tolesnius mokslus taip pat planuoja sieti su meno sritimi.

Kalbėdama apie savo sukurtas atvirutes, pašnekovė teigia, kad svarbiausia jose buvo pavaizduoti, jog vienu metu vyksta šventės ir karas, ir kad švenčių laikotarpiu jo nereikėtų pamiršti.

„Kurdama šias atvirutes mąsčiau apie kalėdinius ir karo simbolius ir bandžiau juos sugretinti. Prisipiešiau daug skirtingų eskizų, o tada iš jų rinkausi. Šitie trys man labiausiai patiko“, – sako Goda.

Išsiuntė V.Putinui ir J.Bidenui, planuoja ir kitiems

Pasiteiravus, kiek laiškų su atvirukais jau išsiuntė, pašnekovė sako, kad skaičius turėtų siekti apie 70, o gal ir daugiau. Tarp adresatų – įvairios Lietuvos ir Rusijos žiniasklaidos priemonės, taip pat – ir šalių lyderiai. Goda savo kūrybos atviruką ir trumpą laiškelį nusiuntė ir Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui bei JAV vadovui Joe Bidenui:

„Putinui laišką siunčiau per svetainę en.letters.kremlin.ru, o Bidenui – per Baltųjų rūmų. Be atvirutės, dar parašiau, kad ją sukūriau būtent dėl to, jog noriu visiems priminti apie karo baisumus, o jie, kaip lyderiai, jei turi galią ką nors pakeisti – skatinu juos tai padaryti. Ir, kad tikiuosi, jog 2023 metais visi karai pasibaigs.

Kol kas jokių reakcijų nesulaukiau. Bet planuoju siųsti ir daugiau – dar daliai Rusijos žiniasklaidos priemonių, taip pat Lietuvos ir Ukrainos influenceriams – galbūt jie padėtų šią žinią paskleisti plačiau ir ji pasiektų tuos žmones, kurie ne taip smarkiai į tai atkreipia dėmesį. Svarstau ir apie mūsų prezidentą Gitaną Nausėdą bei kitų šalių lyderius.“

Dalydamasi šiomis atvirutėmis tiesiog noriu, kad žmonės imtų veikti.

Paklausta, ką apie šią iniciatyvą mano artimieji, draugai, klasiokai, Goda sakė dar nespėjusi plačiai tuo su draugais pasidalinti, o artimieji ir tie, kurie žino, labai palaiko ir prisideda.

„Kiek teko girdėti atsiliepimų, ir palaiko, ir mano, kad tai – gera mintis, tikisi, kad turės kokį nors efektą. Pati to tikiuosi, tad dabar aktyviai šia idėja dalinuosi, – sako Goda ir priduria: – Dalydamasi šiomis atvirutėmis tiesiog noriu, kad žmonės imtų veikti, prisimintų, kad gali kažką dėl to padaryti.

Mano atvirukais gali naudotis visi nemokamai. Tad galima tiesiog dalintis šia idėja. Manau, jei būtų pasidalinta plačiai, ji galėtų paveikti ir didesnę galią turinčius. Ir lyderiai turi turėti jausmus, širdį, emocijas. Visi turėtų bandyti prisidėti, kiek gali daugiau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas