Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 15

40 metų – jau viskas? Mokslininkė paaiškino, kada ir dėl kokių priežasčių baigiasi mūsų vaisingumas

„Tradiciškai dažniau girdime, kad biologinis laikrodis yra labiau svarbus moterims, iš tikrųjų vaisingas amžius yra aktualus abiem lytims. Nors ilgiau gyvename, visgi reprodukcinis amžius išliko toks pat“, – sako Harvardo universiteto (JAV) biomedicinos mokslininkė dr. Ieva Miceikaitė.
Nevaisingumas
Nevaisingumas / Pexels nuotr.

Nuotolinė jos paskaita apie tai, ką biologinis laikrodis reiškia šiais laikais, buvo vienas iš Nevaisingumo pažinimo savaitės renginių, organizuotų gegužės 13-17 d. Šios iniciatyvos autoriai – Reprodukcinės psichologijos specialistų grupė.

Lietuvoje organizuoti renginiai buvo tarsi įžanga į birželį visame pasaulyje minimą Pasaulinį nevaisingumo supratimo mėnesį (angl. World Infertility Awareness Month), per kurį stengiamasi atkreipti dėmesį į šias viešumoje rečiau matomas temas.

Asmeninė nuotr./Dr. Ieva Miceikaitė
Asmeninė nuotr./Dr. Ieva Miceikaitė

Biologinis amžius ilgėja: o kaip su vaisingumu?

Pradėdama paskaitą mokslininkė paaiškino, kad apie vaisingą amžių ir biologinį laikrodį reikėtų žinoti visiems, ne tik jau susiduriantiems su nevaisingumu. Pirmiausia – dėl to, kad ilgiau gyvename. „Ilgaamžiškumas dabar yra karšta tema visame pasaulyje. 1950-aisiais gyvenimo trukmės vidurkis buvo 46 metai, 2021-aisiais jau buvo 70 metų. Be to, ilgaamžiškumas dabar siejasi ne su ilgu gyvenimu, bet tuo – kaip gyventi ilgai ir kokybiškai. Žinoma, kadangi gyvenimo trukmė pailgėjo, pasaulio žmonių populiacija sensta. Dėl to labiau kreipiamas dėmesys ir iš ekonominės, socialinės pusės, kaip išlaikyti senstančią populiaciją <...>“, – kalbėjo dr. I.Miceikaitė.

Ji sako pastebėjusi įdomų sutapimą: „Nuo 2000-ųjų, kada vidutinė gyvenimo trukmė buvo apie 66 metus, dabar yra apie 72 metus. Vadinasi, jis pailgėjo šešeriais metais. Panašiai nusistūmė – maždaug 6 metais – ir vidutinis amžius, kada moteris susilaukia pirmojo vaiko – nebe apie 22 m., bet 28 m. Vyrai taip pat vėliau susilaukia pirmo vaiko – apie 32 metus. Tai, jei anksčiau minčių apie šeimos pagausėjimą atsirasdavo žmogui sulaukus maždaug nuo 20-ies, dabar – nuo 30-ies. Galbūt atrodytų viskas gerai – ilgiau gyvename, geriau gyvename, daugiau keliaujame, galime daugiau laiko skirti tinkamo partnerio paieškoms. Visgi, vaisingumo rodiklių tyrimai žemi. O tai rodo, kad situacija nėra gera. Kažkas pakito ne į gerąją pusę“, – pasakojo mokslininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius