Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 06

Iš Paryžiaus į Palangą: apie Antano Mončio palikimą – iš jo dukterėčios lūpų

Antano Mončio namai–muziejus – toks užrašas pasitinka priėjus prie S.Daukanto g. 16-uoju numeriu pažymėto ryškiai mėlyno namo Palangoje. Ir vis mažiau tokių, kurie paklaustų: kas tas Mončys? Muziejus – išskirtinė vieta Palangoje, ieškantiems atotrūkio nuo popkultūros. Meno ufonautas, pasaulio žmogus, vienas žymiausių XX a. menininkų modernistų – visa tai apie skulptorių A.Mončį.
Loreta Turauskaitė
Loreta Turauskaitė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Muziejuje svečius dažnai pasitinka A.Mončio dukterėčia Loreta Turauskaitė. Loretos mama – A.Mončio sesuo.

Muziejuje veikia nuolatinė menininko darbų ekspozicija, taip pat pristatomos vis naujos keičiamos parodos. Nuo rugpjūčio 11-osios lankytojams atveriama paroda „Atrakcionų sodai“, kurioje savo darbus pristatys Ieva Mediodia, Virginijus Kinčinaitis, Neda Norbutaitė, Solveiga Gutautė.

15min pokalbis su L.Turauskaite – apie muziejų, jo istoriją, dabartį ir šeimos prisiminimus.

„Muziejus lankomas ir vasarą, ir žiemą“

– Kiek lankytojų per metus sulaukia muziejus?

– Apie 7–8 tūkst., dauguma jų – lietuviai, nes atėjo mada eiti į muziejus ir mums tai yra maloniai keista, nes reklamos per didelės nėra. Žmonės iš lūpų į lūpas perduoda, kad jei būsite Palangoje – būtinai nueikite. Tai suveikia.

Antrame muziejaus aukšte yra nuolatinė A.Mončio darbų ekspozicija, pirmame – keičiamos parodos. Jas darome visus metus, ne tik vasarą. Dabar, kai nemažai žmonių Palangoje yra įsigiję būstus, muziejus lankomas ir vasarą, ir žiemą. O kiek seniau žiema buvo laikas, kai Palanga buvo tarsi negyva, be žmonių.

– Palanga apskritai tapo kurortu, kuris siūlo ne tik POP, tačiau ir kitas, kokybiškas, pramogas, atsirado įvairių kultūros renginių pasiūla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas