Sportas gyvai

Aktorius S.Storpirštis apie sūnus: kartais atrodo, kad jų dienos uždavinys – kuo įdomiau užsimušti

Kiek tėvų profesija lemia tai, kaip šeima augina vaikus? Laidoje „Dar geresnis tėtis“ viešintis aktorius ir dviejų berniukų tėtis Simonas Storpirštis atvirai pasakoja apie savo vaikystę, ryšį su savo menininkais tėvais. Taip pat atvirai prisipažino, kad savo vaikus augina kiek kitaip nei augo pats.

Prisimindamas savo vaikystę Simonas pasakojo, kad joje buvo daug laisvės. „Mano tėvai buvo menininkai – tėtis aktorius, mama balerina. Būdavo linksmiausia vieta namuose virtuvė po visų spektaklių. Jeigu ateina svečiai, ir vaikai gauna kažką ten – užtekdavo, kad atneša gumos“, – kalbėjo taip pat aktoriumi tapęs pašnekovas.

Erlando Abukausko / 15min nuotr./Simonas Storpirštis ir Justas Rožėnas
Erlando Abukausko / 15min nuotr./Simonas Storpirštis ir Justas Rožėnas

Dabar jau ir pats tėčiu tapęs ir du vaikus auginantis vyras neslėpė svarstęs, kuo skiriasi nuo savo tėvų.

„Man atrodo, kad dauguma mano kartos vaikų augo, o mes dabar savo vaikus auginame. Anksčiau gal taip buvo labiau priimtina – išleisdavo visus vaikus į kiemą ir tu ten varai iki vakaro“, – sakė Simonas.

Vilniaus senamiestyje augęs aktorius prisiminė, jog jo ir bendraamžių žaidimų aikštelė buvo vadinamasis „prancūzparkis“, taip pat – dabartinės Prezidentūros kiemas.

„Atviri būdavo ir visi kiti kiemai, kurie dabar yra uždaryti. Kas yra labai liūdna, nes kiekvienas kiemas – kaip atskira architektūrinė šventė“, – laidoje į prisiminimus leidosi aktorius.

Šiais laikais vaikai nebėra tik moterų „rūpestis“ – Simonas sako ir pats sąmoningai prisiimantis daugiau atsakomybės tėvystėje.

„Anksčiau tėvo vaidmuo būdavo apribotas. Kas norėdavo, galėdavo daugiau skirti dėmesio. Bet tai nebūdavo labai priimtina. Aišku, aš augau meniškoje aplinkoje, to dėmesio iš tėvo tikrai būdavo. Bet visąlaik norėdavosi daugiau. Aišku, yra ir kiti faktoriai, pvz., skyrybos, kurios mano atveju įvyko, kai man buvo 6-7 metai. Dėl to tėčio buvo mažiau mano gyvenime. Tik po mamos mirties, paskutinius dešimt metų mes su tėčiu nesitarę suartėjome. Galbūt bandėme atsigriebti už visą tą laiką“, – atvirai mintimis dalinosi pašnekovas.

Erlando Abukausko / 15min nuotr./Simonas Storpirštis
Erlando Abukausko / 15min nuotr./Simonas Storpirštis

Kiek tėvų profesija turi įtakos tėvystės modeliams?

Menininkų šeimoje augęs ir pats aktoriumi tapęs Simonas įsitikinęs, jog tėvų profesija daug lemia, kaip žmogus žiūri į tėvystę. Taip pat – ir jų vaikų gyvenimo įpročius.

„Man atrodo, kad daug. Čia kaip kokia nors profesinė liga. Pvz., aš negaliu žiūrėti spektaklių, negalvodamas, kaip jie padaryti. Taip pat yra ir su tėvyste. Mano atveju mažiau dėmesio būdavo, nes būdavo daug išvykų, gastrolių, spektaklių. Mums vaikams būdavo svarbiausia tėvų vakare sulaukti. Būdavo – paskaito, apkamšo. Ir mano vaikai dabar manęs laukia. Stengiasi sulaukti“, – neslėpė aktorius, prisipažinęs, kad vos grįžęs į namus ir nusivalęs grimą iškart skuba į antrą namų aukštą užmesti akį į savo kambariuose esančius vaikus.

„Tuo metu iš tavęs naudos mažai, nes esi arba „dar darbe“, arba pavargęs. Tai tiesiog pasakai „labanakt“ ir eini“, – prisipažino Simonas.

Erlando Abukausko / 15min nuotr./Simonas Storpirštis
Erlando Abukausko / 15min nuotr./Simonas Storpirštis

Tėčiai „nesicackina“

„Esu griežtas tėtis, besistengiantis įvesti discipliną. Bet man nelabai pavyksta“, – juokėsi Simonas, pridūręs, kad geriausiai jį tėvystėje apibūdina žodis „nesicackina“.

„Aš vaikų taip nesaugau, kaip mama. Nežinau net kaip pasakyti – „nesicackinu“. Auginu du berniukus, kurie yra labai žingeidūs, išdykę. Kartais atrodo, kad jų dienos pagrindinis uždavinys – kuo įdomiau užsimušti. O aš, kaip tėvas, turiu išvengti tragedijos. Bet kartu – pasiekti, kad jiems būtų įdomu, kad jie mokytųsi kažko. Todėl tėtis galbūt atlaidžiau į viską žiūriu“, – pasakojo aktorius.

Kūrybinį darbą dirba ir antroji Simono pusė, todėl rutina jų namuose dėliojasi iš vakaro. „Priklauso nuo filmavimų, įgarsinimų ir kitų darbo grafiko. Pasižiūrime iš vakaro, kaip kita diena atrodo, ir nusprendžiame, kuris veš į darželį. Bet dažniausiai esame pasiskirstę „rytą“ ir „vakarą“. Kadangi aš esu rytinis žmogus, dažniausiai keliuosi padarau valgyti ir vežu vaikus į darželius. O žmona visiškai ne rytinis žmogus, todėl dažniausiai vaikus migdo“, – apie šeimos rutiną truputį papasakojo du sūnus su žmona auginantis vyras.

Jis sako pastebintis, kad tėčio vaikams labiausiai pradeda reikėti jiems ūgtelėjus.

„Sakyčiau, kad iki trejų metų vaikas yra visiškai mamos. Net mano sūnus, kuriam dabar treji, kartą pasakė: „Mama, man tavęs reikėjo iki trejų metų. Dabar man reikia tėčio.“ Jis taip paaiškino viską. Tai va laukiu, kol manęs prireiks ir antrajam sūnui“, – juokėsi berniukus darželinukų tėtis.

Kas Simonui sunkiau – pažadinti vaikus ryte ar užmigdyti juos vakare? Kas namuose atsakingas už skalbimą, maisto gamybą? Kas reikalauja daugiau dėmesio – kūdikis ar darželinukas? Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus apie tėvystę, kuriuose aktoriui Simonui Storpirščiui uždavė laidos „Dar geresnis tėtis“ vedėjas Justas Rožėnas, ieškokite čia.

VIDEO: S.Storpirštis – atvirai apie savo vaikystę ir kaip sekasi pačiam būti tėčiu nusivalius grimą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius