Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Alkanas žaltys pasikėsino į žvejo laimikį, anot M.Čepulio, tokių istorijų atomazga ne visada laiminga

„Jau daug metų žvejoju Ilgelio ežere, prie Varėnos. Ten visada buvo žalčių. Plaukiodavo jie netoli kranto, krante sukiodavos, kartą per giminaičio, skaičiusio knygą, net kojų pirštus prašliaužė, išgąsdino. Bet to, kas nutiko savaitgalį, dar nebuvau matęs per keliasdešimt metų...“, – 15min prisipažino Jonas iš Paberžės.

„Nekibo. Penktadienį užkliuvo dvi riebios raudės ir, kas keista, lydeka nebloga ant slieko. Jokio lyno ar karoso.

Shutterstock nuotr./Žaltys
Shutterstock nuotr./Žaltys

Vakare atplaukė žaltys. Pasisukiojo po vandeniu, virš jo, o prie kranto išsitiesė lyg kobra, lyg norėtų apsižvalgyt, kas čia yra. Matyt, pamatė tinklelį su žuvimi. Tačiau netrukus dingo šalia esančiuose krūmuose.

Ryte pabudęs pamėčiau, permečiau, užmečiau, truksėjo smulkmė, nieks rimtesnio nekibo. Paskui jau apie dešimtą žiūriu, žuvų tinklelis juda.

Pažiūriu – žalčio galva viduje. Puoliau link jo su pagaliuku, tekštelsiu, išlįs ir dings. Kur tau. Bando, bet... Galva viduj, o kūnas nei pirmyn, nei atgal. Įlindo žuvų medžiot per tinklelio akį. Galvą įkišo, šiek tiek kūno, bet toliau nei pirmyn, nei atgal. Bandė traukt galvą – niekaip.

Ko jis ten lindo, nežinau, nė vienos žuvies nebūtų apžiojęs, per didelės. Bandžiau baidyt, bandė išlįst, bet niekaip. Galvojau, jau imsiu už kūno ir trauksiu, bet galva nutrūks. Netraukiau. Iš vidaus pagaliukais stūmiau jo galvą. Bet kaip jis kabinosi už tinklelio...

Neatplėšt, net baisu, kas būtų, jei įsisegtų. Galiausiai, gal po pusvalandžio pagaliukais jį atplėšiau ir išstūmiau. Labai buvo liūdna. Nuvinguriavo į krūmus, bet kažin, ar išgyvens, buvo smarkiai sužalotas. Labai gaila, kad kitaip niekaip negalėjau jo išvaduot ir jis pats niekaip negalėjo išsivaduot. Bet pirmą kartą mačiau tokį ryžtą ir norą sumedžioti grobį“, – nutikusia istorija su redakcija pasidalino pašnekovas.

Tuo metu gamtininkas, zoologas Marius Čepulis sako, kad varlės ir žuvys yra mėgstamiausias žalčių maistas.

Mariaus Čepulio nuotr./Marius Čepulis
Mariaus Čepulio nuotr./Marius Čepulis

„Gyvena jie prie prūdų ir kūdrų, ten, kur yra žuvyčių. Didelių, tiesa, neapžioja, bet mažesnes doroja, laisvai nardo. Gaudo žuvį ir po vandeniu, ir pakrantėse. Įprastas žalčio racionas žuvis. Tik atsikąsti jie nemoka, ryja visą.

Jei jau nutiko taip, kaip aprašytoje istorijoje, reikėtų stengtis patraukti tą žaltį nespaudžiant. Gana dažnai žalčiai žvejų kibirus tikrina, į juos įlenda ir mažos žuvies pasirenka. Jie reaguoja į sugauto laimikio kvapą ir į judesį. Jei mato, kad yra žuvies, kodėl gi ja nepasivaišinti?

Tik bijoti jų nereikia: tikrai nieko nepadarytų. Na, gali apipurkšti dvokiančiu skysčiu, bet padvoksite mėnesį laiko ir viskas. Paskui vėl kvepėsite. Nei jis kandžiojasi, nei jis ką, tiesiog pamatęs jus mėgins sprukti.

Esu ne kartą ir iš žvejybinio tinklo, ir iš tvoros vadavęs žaltį, pasitaiko, kad jie įsipainioja. Kartais jie įsikanda žvejo žuvį ir negali pro tinklą išlįsti. Iš gobšumo. Jei neišlenda, tada ir žūsta.

Tačiau priešingai nei žaltys, angis nelabai mėgsta žuvį (gyvatė ir nemedžioja vandenyje). Jos medžioklės laikas naktis, o taikinyje paukščiai, pelės, gali pagauti varles, kitus gyvūnus“, – dalinosi gamtininkas.

VIDEO: To dar nematėte: alkanas žaltys pasikėsino į žvejo laimikį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi