Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrąjį gimtadienį švenčiantis panevėžietis Antanas: „Reikia pabaigti tai, ką pradėjau“

Balandžio 7-ąją Panevėžyje nuskambėjo žinia apie statybų metu, nuo pastolių, nukritusį darbininką. Jau tuomet buvo pranešama, kad panevėžiečio būklė – itin sunki, todėl galimybės išgyventi – menkos. Vis dėlto, šiandien Respublikinės Panevėžio ligoninės medikai džiaugiasi sėkmės istorija ir, kaip tikino, dirbdami kaip šveicariškas laikrodukas, jie išgelbėjo 58-erių Antano gyvybę ir sugrąžino jį į įprastą gyvenimą.
Antanas
Antanas / Eriko Laužadžio/www.jp.lt nuotr.

Tokių operacijų pasaulyje – vienetai

Panevėžio ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas atskleidė, kad tokių operacijų pasaulyje – vienetai.

„Tai labai retai pasitaikantis atvejis, kuomet pacientui, kuris patyrė tokias daugybines traumas, buvo pilnai atstatyta kepenų arterija. Ši arterija pasižymi tuo, kad išeina iš vienos iš pagrindinių kraujagyslių žmogaus organizme, todėl tokiu atveju gydytojai žaidžia lenktynes su laiku“, – pabrėžė A.Skorupskas.

Jo teigimu, jei nors vienas, šioje grandinėje, būtų padaręs bent menkiausią klaidą, tai būtų kainavę žmogaus gyvybę.

„Šį kartą tenka dėkoti didžiulei komandai, pradedant greitosios bei priėmimo medikais, baigiant chirurgais, kurie greitai susiorientavo, nustatė diagnozę ir pritaikė vieną iš mažiausiai traumatinių operacijų, t.y. atstatė kepenų arterijos kraujotaką. Dabar jo kepenys sėkmingai funkcionuoja ir asmuo gali gyventi pilnavertį gyvenimą“, – sakė Panevėžio ligoninės vadovas.

Dirbo apie trečdalis personalo

Chirurgijos klinikos vedėjas Remigijus Samuolis tikino, kad ši istorija išskirtinė tuo, jog sužalojimai buvo ypač sudėtingi.

„Tokia trauma tikrai testuoja mūsų įstaigos galimybes. Čia buvo svarbūs ir organizaciniai momentai, ir kvalifikacija, ir įranga, ir visa bendra visuma. Šiuo konkrečiu atveju dalyvavo ir pilvo, krūtinės chirurgai, ir neurologai, ir ortopedai, ir traumatologai, ir reabilitologai, ir intervencinis radiologas, ir intensyvios terapijos gydytojai ir t.t. Atlikta begalė tyrimų, todėl buvo reikalingas labai didelis pasiruošimas. Drąsiai galiu sakyti, kad gydymo lygis Panevėžyje – išties labai didelis. Tas matoma ir iš tokių sėkmės istorijų. Prie šio paciento dirbo apie trečdalis ligoninės personalo“, – paaiškino jis.

Tokia operacija – pirmą kartą

Ypač didelį indėlį į šio ligonio gyvybės išsaugojimą įdėjo gydytojas radiologas Andrius Pranculis. Pasak jo, gydymas buvo labai sunkus.

„Tokios daugybinės traumos yra be galo pavojingos. Jo atveju nutrūko arterija, įvyko plaučių pradūrimas, slankstelio lūžiai ir t.t. Kiekviena iš traumų gali baigtis mirtimi. Visgi, vienas iš pavojingiausių dalykų – kraujavimas. Jei plyšta kraujagyslė, žmogus gali greitai nukraujuoti, todėl čia svarbi kiekviena sekundė. Šis atvejis yra unikalus ir todėl, jog pacientas buvo labai greitai atgabentas į ligoninę ir tai leido greitai reaguoti į situaciją“, – komentavo medikas bei pridūrė, kad tokios operacijos jam dar nėra tekę daryti, būtent todėl, jog dažniausiai nespėjama paciento atvežti į ligoninę.

A.Pranculio teigimu, pacientas grįš į normalų gyvenimą. „Be abejo, tas dar šiek tiek užtruks, tačiau ir dabar jis jau mėgina sėkmingai vairuoti“, – sakė gydytojas radiologas.

Reikia pabaigti tai, ką pradėjau. Baimės nėra, juk tokį darbą dirbu jau tris dešimtmečius“, – tvirtino Antanas bei patikino, kad nuo šiol švęs savo antrąjį gimtadienį.

Ketina grįžti į darbą

Nelaimė įvyko balandžio 7-ąją, o iš ligoninės pacientas išleistas gegužės 7-ąją. Pasiteiravus Antano, kaip įvyko nelaimingas nutikimas, jis patikino, kad incidento – neatsimena.

„Trauma įvyko statybose. Nukritau iš beveik 8 metrų aukščio. Kaip atsitiko nelaimė – neatsimenu. Man tik apie ją papasakojo kiti“, – sakė vyras, kuris statybose dirba jau daugiau nei 30 metų.

Nelaimės rimtumą pacientas suprato, kuomet apie tai papasakojo gydytojai. „Pasekmės jaučiamos iki šiol: didelis nuovargis, pasikartojantys skausmai, silpnumas, sunku vaikščioti. Praėjo jau daugiau nei du mėnesiai. Po truputį mėginu vairuoti“, – teigė 58-erių panevėžietis.

Jis pripažino, kad pasveikęs ketina grįžti į darbą. „Reikia pabaigti tai, ką pradėjau. Baimės nėra, juk tokį darbą dirbu jau tris dešimtmečius“, – tvirtino Antanas bei patikino, kad nuo šiol švęs savo antrąjį gimtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas