Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Netikėti būdai panaudoti rabarbarus ir kokių klaidų nedaryti juos auginant

„Jūs dėl žiedų ar kotų?“ – jau kitą sezoną skambinančių teirautis rabarbarų žada klausti ūkininkė iš Šiaulių Jurgita Krištopaitienė.
Koliažas
Rabarbarų augintoja iš Šiaulių Jurgita Krištopaitienė. / Asmeninio arch. nuotr.

Keletą metų savo laukuose šiuos pavasario gražuolius, raudonkočius rabarbarus, su vyru Kęstučiu auginanti medicinos darbuotoja pasakoja, kad ūkio idėją parsivežė po atliktos praktikos Danijoje.

Ten jų laukus dažnai pamatysi, kaip ir šparagų ar braškių. Apie močiučių augintą, o dabartinės kartos kiek primirštą, rabarbarą Jurgita sako, kad tai atgimstantis augalas. Daugelis lietuvaičių dabar vėl jį atranda. Taip pašnekovė sprendžia iš netylančių užklausų telefonu, ar būtų galima įsigyti rabarbarų šaknų?

Asmeninio arch.nuotr./Rabarbarų lapkočius jų augintoja ragina ne pjauti, o skinti.
Asmeninio arch.nuotr./Rabarbarų lapkočius jų augintoja ragina ne pjauti, o skinti.

Kasmet 5–7 tonas rabarbarų didiesiems šalies prekybos centrams užauginantys šiauliečiai sako, kad jų ūkyje užaugę rabarbarai tinkami saldiems kepiniams, šaldymui, sultims, uogienėms, vynui ir t.t.

Gal tik floristams tie žiedai grožis, o daržininkams papildomas galvos skausmas ir nepageidaujamas darbas, nes vis tenka į lysves eiti ir tuos žiedkočius laužyti.

Tiesa, pastarojo gamintojai dar lūkuriuoja palankesnių kainų ir tik birželio–liepos mėnesiais skubės pirkti šviežio rabarbarų derliaus. Šiuo metu už vieną kilogramą rabarbarų tektų pakloti 4 Eur.

Veriasi dar neatrastos perspektyvos

Tiesa, gali būti, kad jau kitą sezoną bus geidžiami ne tik kotai, bet ir šių augalų žiedai. Palengva jais domėtis ima ir šalies floristai.

Floristė Šviesa Vinkšnelė / Daumantės Martinėnės nuotr.
Floristė Šviesa Vinkšnelė / Daumantės Martinėnės nuotr.

Kalbinta viena jų, su gėlėmis ne vieną dešimtį metų dirbanti Šviesa Vinkšnelė patikino, kad šio augalo žiedai puikiausia žaliava floristų kūrybai.

Juos derinti galima su žydinčiomis medžių šakelėmis ir kitomis gėlėmis, bet ir vienui vienas rabarbaro žiedas pamerktas vazoje atrodys karališkai.

„Pirkčiau jų jau šiandien savo klientams, jei tik augintojai pasiūlytų", – entuziastingai kalbėjo Š.Vinkšnelė. Ir nors pagrindinis rabarbarų auginimo tikslas yra nuimti valgomus stiebus ir nėra įprasta auginti rabarbarus žiedams, tai gali jau netolimoje ateityje pasikeisti.

„Rabarbarų žiedų leisčiau klientams ir patiems savo ūkio lysvėse pasiskinti", – tikina J.Krištopaitienė.

Anot jos, floristams tie žiedai grožis, o daržininkams papildomas galvos skausmas ir nepageidaujamas darbas, nes vis tenka į lysves eiti ir tuos žiedkočius laužyti. Jie mažina derlių visą energiją žiedams skirdami, taigi auga įspūdingi rožiniai žiedai, bet lapkočiai kenčia.

Asmeninio arch.nuotr./Apie gėlių augintojų dar neatrastus rabarbarų žiedus svajoja ir floristai.
Asmeninio arch.nuotr./Apie gėlių augintojų dar neatrastus rabarbarų žiedus svajoja ir floristai.

Jos tikinimu, iš vieno rabarbaro kero galima tikėtis 1–2 žiedkočių, bet įprastai ūkininkai šiems sužydėti neleidžia, nes tai silpnina kotų derlių.

Tiesa, šie Lietuvoje ir Danijoje labai skirtingi: mūsų šalyje jie stori raudoni, Danijoje liauni ploni.

Svarbiausia paslaptis – tinkamas derliaus nuėmimas

Paprašyta pakomentuoti, kokio rezultato sulauksime rabarbarų lysvėse, jei šių kotus auginsime uždengę po kažkuo tamsiu (būtent toks patarimas klajojo socialiniuose tinkluose), J.Krištopaitienė sako, kad kotai bus gražūs, bet lapų augalas neišleis.

Taigi, svajojantiems apie estetiškąją rabarbarų pusę patarimas vienas – jų neperlaistyti ir nepavožinėti po vazonais ar kibirais.

„O jei svajojate, kad rabarbarų derlių nuiminėtumėte ne vieną sezoną, verta juos ne pjauti peiliu, o laužti. Procesas tikrai nesudėtingas, pakanka stiebelį pasukti ir jis lūžta", – pamokė J.Krištopaitienė.

Asmeninio arch.nuotr./Ar žinote, kokią klaidą daro dauguma lietuvių rabarbarų lysvėje?
Asmeninio arch.nuotr./Ar žinote, kokią klaidą daro dauguma lietuvių rabarbarų lysvėje?

Tokiu būdu šį augalą nuo ligų apsaugosite ir tarsi užrakinsite. Bet, kaip žinia, dauguma lietuvių būtent su peiliais rabarbarų lapkočius pjauna (matyt, močiučių palikimas).

Gardžiausi jie, anot pašnekovės, bene pirmąjį mėnesį, tuomet ir sulčių juose daugiausia. Taigi, tuomet jie sultingiausi, o vėliau po truputį medėja.

Daugybės užklausų dėl spalvingųjų rabarbarų sodinukų sulaukianti I.Krištopatienė sako, kad tai gana kaprizingas augalas.

„Kiek į jį įdėsite, tiek ir turėsite. Tikrai nėra taip, kad pasodinau ir pamiršau. Tenka prižiūrėti: juos ir ligos labai puola, ir grambuoliai šaknis ėda, jei blogai pasodinsite, iššalti gali, taigi, eiti ir žiūrėti, prie jų tikrai reikia", – visiems besidomintiems pataria pašnekovė.

Bet jie puikiai derės ir miesto balkonuose ar terasose, tik sukurkite reikiamas sąlygas.

Jei tokie nepatogūs, kodėl taip vilioja?

„Žmones vilioja iššūkiai. Ne vienas ir ne du pasakoja, kad neįmanoma jų niekur gauti, vis išpirkti. Gana dažnai jais domisi ir šilauogių augintojai, nes sumaišius rabarbarus su šiomis uogomis skonine prasme gimsta topų topas.

O, kur dar rabarbarų ir braškių pyragas? Įspūdingai iš raudonų rabarbarų kotų atrodo mozaikiniu būdu papuošti kepiniai. Idėjų, ką iš jų daryti, ne viena ir ne dvi", – detalizavo bene vienintelio šalyje rabarbarų ūkio šeimininkė.

Tiesa ta, kad naudoti rabarbarus galima ir pikantiškiems padažams, čatniams, marinatams, traškučiams ar kompotams.

Dar svarbu žinoti, kad rabarbarų lapuose yra oksalo rūgšties, kuri gali būti toksiška suvalgius didelius kiekius, todėl maistui reikėtų vartoti tik rabarbarų augalo stiebus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas