Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automobilių spūstyje sunegalavusį vyrą vilniečių pora gaivino 16 minučių: „Jis būtų miręs“

„Nebūkite abejingi, nes niekada nežinote, kada pagalbos gali prireikti jums patiems“. Tokią žinutę visiems siunčia Vilniaus rajone gyvenanti Justina, kuri antradienį vakarinio piko metu susidariusioje automobilių spūstyje tapo nekasdienio įvykio dalyve.
Širdies masažas (asociatyvinė nuotr.)
Širdies masažas (asociatyvinė nuotr.) / Shutterstock nuotr.

Laimingai pasibaigusi nelaimė įvyko Bukiškyje, Vilniaus rajone. Apie tai viešai socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalinusi netoli šios vietos Bajorų kaime gyvenanti Justina sakė norėjusi paskatinti žmones nebūti abejingus. Nes kartais abejingumas gali kainuoti gyvybę.

„Esame labai dėkingi tiems keliems žmonėms, kurie sustojo mums padėti. Svarbi buvo kiekviena minutė. O tiem pypsintojams, ypač vienai nepakančiai moteriai, norėtume perduoti „linkėjimus“, kad niekada gyvenime netektų pačiai atsidurti to žmogaus vietoje“, – 15min sakė jauna moteris.

Vieta, kur įvyko nelaimė
Vieta, kur įvyko nelaimė

Justinai leidus, dalinamės jos įrašu:

„Mes su vyru buvome tie, kurie pirmieji sustojome padėti žmogui. Buvo kamštis susidaręs link žiedo, visi pravažinėjo pro stovinčią mašiną. Mes taip pat lenkėme tą mašiną ir pamatėme žmogų atlenkta galva atgal. Greitai žiede apsisukome ir grįžome. Šokau iš mašinos, išėjo, kad blokavome kelią. Bėgau prie žmogaus, o visi, kurie buvo priversti sustoti, buvo dar ir nepatenkinti – pypino ir pyko. Mums, tiesą pasakius, tas pats buvo, nes žmogus buvo svarbiausia.

Pamatėme, kad jis pramerktomis akimis be sąmonės, nekvėpuoja. Skambinome 112, sustojo dar vienas vyras (esame jam labai dėkingi!). Sujungus su greitąja medicinos pagalba, kai jau vyko ji pas mus, gavome visas instrukcijas, kaip patikrinti žmogaus gyvybines funkcijas ir pradėti gaivinti.

Mano vyras su sustojusiu neabejingu kitu vyru pradėjo gaivinti – pakaitomis didžiuliu tempu darė širdies masažą. Vėliau sustojo dar viena moteris – slaugytoja! Jai taip pat labai dėkojame už pagalbą. Ji laikė galvą, stebėjo gyvybines funkcijas, taip pat prisidėjo prie širdies masažo darymo. Buvo tikrai siaubingos 16 min., per kurias laukėme greitosios ir gaivinome žmogų. Galiausiai ji atvyko ir perėmė gaivinimą.

Labai dėkojo, kad sustojome ir visi kartu gaivinome – patikrino, kad ŠIRDIS ŽMOGAUS PLAKA!!!! Visi vieni kitiems padėkojome, greitai sukrovėme iš automobilio jo daiktus, užrakinome mašiną, atidavėme viską gydytojams ir greitoji išvežė žmogų. Išvykstant pasakė, kad išgelbėjome jam gyvybę ?

MORALAS bendruomenei – NEBŪKITE ABEJINGI!!!! Šitiek mašinų stovėjo kamštyje, kai žmogus merdėjo automobilyje prie vairo, tiesiog pravažiavo ir tiek. Nebijokite sustoti, paklausti, pasiteirauti, ar viskas gerai. Galų galiausia nepypsenkite bent jau iš nepakantumo, nes niekada nežinote, kodėl čia stovi mašinos ir kas vyksta. Galbūt kažkada ir patys to žmogaus vietoje galite būti. Būkite vieni kitiems geresni ir empatiškesni.“

Shutterstock nuotr./Gaivinimas (asociatyvinė nuotr.)
Shutterstock nuotr./Gaivinimas (asociatyvinė nuotr.)

Širdis galėjo sustreikuoti po medicininės procedūros

Kelyje sunegalavęs vyras buvo maždaug 50 metų amžiaus. Pasak Justinos, perdėdami jo asmeninius daiktus iš automobilio į greitosios medicinos pagalbos automobilį jie susidarė įspūdį, kad vyriškis vyko iš ligoninės: maišelyje buvo sukrauti rūbai, kiti daiktai, buvo ir paciento kortelė, o ant jo rankos buvo profesionaliai medikų užklijuotas tvarstis po kateterio išėmimo.

„Mašiną to žmogaus vėliau patraukėme į kelkraštį, nes ji ant važiuojamosios dalies buvo ir stabdė eismą. Viskas vyko kelyje šalia Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos Bukiškių skyriaus“, – pasakojo nelaimės dalyve tapusi Justina, tuo metu vykusi iš namų Bajorų kaime į Vilnių.

Kokia jų gelbėto vyro būklė dabar, Justina sako nežinanti. Visgi vylėsi, kad jam viskas gerai ir dar kartą dėkojo visiems, kurie kartu su ja ir jos vyru neliko abejingi ir padėjo sunegalavusiam vairuotojui.

„Telefonu su greitosios medicinos pagalbos operatore kalbėjau 16 minučių. Visą laiką, kol pas mus vyko greitoji, operatorė palaikė tempą skaičiuodama krūtinės spaudimus, kuriuos turėjome daryti. <...> Tiems žmonėms, kurie prie mūsų su vyru prisijungė, tikrai esame be galo dėkingi! Nes tokiu tempu daryti širdies masažą reikia daug jėgų“, – sakė Justina.

Staigaus širdies sustojimo atveju svarbi kiekviena minutė

Pasak „Locked N' Loaded“ medicinos instruktorės Giedrės, pradinis gaivinimas, apimantis širdies masažą ir dirbtinį kvėpavimą, yra esminis įgūdis, kurį turėtų mokėti kiekvienas pilietis.

„Staigaus širdies sustojimo atveju kiekviena minutė yra itin svarbi. Jei širdies masažas nėra atliekamas, išgyvenimo tikimybė su kiekviena minute sumažėja apie 10%. Tai reiškia, kad po 10 minučių šansai išgyventi tampa minimalūs. Todėl itin svarbu nedelsiant pradėti pradinį gaivinimą, kad būtų palaikoma kraujo apytaka ir smegenų aprūpinimas deguonimi iki atvykstant greitajai medicinos pagalbai“, – primena instruktorė.

15min nuotr./„Locked N' Loaded“ medicinos instruktorė Giedrė veda pirmosios pagalbos mokymus
15min nuotr./„Locked N' Loaded“ medicinos instruktorė Giedrė veda pirmosios pagalbos mokymus

Moksliniai tyrimai rodo, kad pradėjus pradinį gaivinimą per pirmąsias kelias minutes po širdies sustojimo, išgyvenamumo tikimybė gali išaugti kelis kartus. Laiku pradėtas širdies masažas gali būti skirtumas tarp gyvenimo ir mirties, todėl būtina, kad kuo daugiau žmonių išmoktų šiuos esminius įgūdžius.

Skelbimas apie pastate esantį automatinį išorinį defibriliatorių (AED)
Skelbimas apie pastate esantį automatinį išorinį defibriliatorių (AED)

„Labai svarbu, paskambinus 112, klausytis jų nurodymų. Be to, esant galimybei, žmonės, esantys netoliese, turėtų ieškoti automatinio išorinio defibriliatoriaus (AED). Dažniausiai juos galime rasti didžiuosiuose prekybos centruose, įvairiose įmonėse bei stotyse (paprastai ant pastato durų būna nuotrauka su nurodymu, kad čia yra automatinis išorinis defibriliatorius). Šie prietaisai yra skirti naudoti net neprofesionalams ir gali smarkiai padidinti išgyvenamumo tikimybę, svarbu įjungus AED klausyti nurodymų“, – akcentuoja „Locked N' Loaded“ medicinos instruktorė ir kviečia visus dalyvauti mokymuose ir pasirūpinti, kad būtume pasirengę padėti vieni kitiems kritinėse situacijose. Kaip rodo ši istorija, mūsų įgūdžiai ir greita reakcija bei neabejingumas gali išgelbėti gyvybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito