Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Erzina prastas šuns burnos kvapas? Veterinarė atskleidė, ką reiktų daryti

Jau kelinti metai lietuviai atranda, kad šunims būtina valyti dantis. Europietiškas pokytis itin džiugina veterinarijos pasaulio atstovus, kurie sako, kad augintinių dantų nepriežiūrą gana dažnai nulemia tai, jog šuo nesileidžia prie to pripratinamas. Tad šeimininkams tampa rimtu iššūkiu atlikti dantų valymo procedūrą.
Tarnybinis šuo Enzo
Tarnybinis šuo Enzo / Alytaus apskrities VPK nuotr

Matyt čia paslapties tiek, kad dalis augintinių šeimininkų tam neskiria laiko, o gal neturi reikiamų žinių, taigi pasuka lengviausiu keliu: šuns dantų priežiūrai pasitelkia valančius valgomuosius kramtalus. Bet, ar to pakanka? Teiraujamės veterinarijos gydytojos Kristinos Raulinaitės.

Kada reikėtų pradėti rūpintis šuns dantų higiena?

– Didžiajai šunų daliai sulaukus trejų metų pradeda formuotis dantų apnašos, todėl jų dantų higiena reikėtų pradėti rūpintis jau nuo ankstyvo amžiaus. Šuo turi 42 dantis, o jų keitimasis prasideda, kada šuniukui sukanka 4 mėnesiai. Šunims taip pat kaip ir žmonėms yra būtina burnos higiena. Neprižiūrimi šuns dantys gali lemti įvairių ligų atsiradimą, dantų netekimą, blogą burnos kvapą.

Ar galite išskirti, kada įvyko pokytis? Kiek laiko jau lietuviai rūpinasi augintinio dantimis?

– Kalbame apie 5-7 metų laikotarpį, vienokia veterinarija buvo iki tol ir kitokia yra dabar. Tas pokytis mus labai džiugina.

Vida Press nuotr./Šuo su šeimininke
Vida Press nuotr./Šuo su šeimininke

Kodėl europiečiai šunų dantis prižiūri jau kuris laikas, o lietuviai atranda tik paskutiniaisiais metais?

– Neatsiejama tai nuo žmonių pragyvenimo lygio Lietuvoje. Palyginti ne taip seniai mūsų šalis Nepriklausomybę atgavusi, buvo kitų dalykų, į kuriuos koncentravomės. Gyvūnai visada šalia mūsų ėjo, bet jiems nebuvo skiriamas toks dėmesys kaip šiandien.

Anksčiau gyvenusios kartos gyvūnų dantų netvarkė, bet nuo to gyvūnų gyvenimo kokybė, patiriamas diskomfortas ir ilgaamžiškumas kentėjo.

Tai, kas vyksta dabar, yra labai gero valstybingumo ir sąmoningėjančios visuomenės požiūris. Vadinasi, kad žmonėms rūpi. Gerovės valstybės galėjo tam dėmesio skirti anksčiau, mums tokie klausimai kaip saugumas buvo aktualesni.

Kodėl reikia prižiūrėti gyvūnų dantis?

– Gyvūnas neverbalus, nepasako, kaip jaučiasi. Jei gyvūnui skauda ir tai yra lėtinis skausmas, jis prisitaiko. Žmogus dažnai, kad jam skauda, tiesiog neatpažįsta. Dėl skausmo būna patiriamas diskomfortas, šuo gali mažiau ėsti.

Kai kurios dantų problemos gali lemti ir širdies problemas. Viskas yra labai susiję. Anksčiau gyvenusios kartos gyvūnų dantų netvarkė, bet nuo to gyvūnų gyvenimo kokybė, patiriamas diskomfortas ir ilgaamžiškumas kentėjo. Pasiimti gyvūną į namus labai atsakingas sprendimas, bet, jei priimame, turime rūpinti atitinkamai.

Kaip dažnai reikėtų gyvūnams valyti dantis?

– Jei kalbame apie priežiūrą namuose, turėtume valyti kasdien su gyvūnams tinkamomis dantų pastomis. Galima ir kartą per dieną, tik, gink Dieve, ne su žmonių pasta, jiems tai būtų pražūtinga.

Jei kalbame apie mechaninį valymą, klinikoje atliekamą priklausomai nuo gyvūno, nuo genetikos, nuo įvairių veiksnių. Jei dantis skausmingas, pacientas klinikoje migdomas ir tik tuomet jam suteikiama pagalba.

Kodėl šuo klinikoje migdomas, kai jam reikia sutvarkyti dantis?

– Pilna narkozė reikalinga, nes tai yra skausminga, gyvūnas vis tik ne žmogus, jam negalima pasakyti, pagulėk ir pakentėk kiek. Ne vien tai, kad jam skaudės, dar save ir sužaloti gali. Taip pat gyvūnui reikėtų atlikti dantų higieną ir rentgeno nuotrauką, kad matyti situaciją ilgalaikėje perspektyvoje. Šunims taip pat dedami ir silantai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas