Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Infektologė prof. Ligita Jančorienė – apie koronavirusą: „Atsipalaiduoti dar negalima!“

„Galbūt kovo mėnesį mes galime turėti trečiąją koronaviruso bangą“, – žodžių į vatą nevynioja infekcininių lygų gydytoja prof. Ligita Jančorienė. Portalo 15min laidoje „Edvardas Žičkus. Be ribų“ šį sekmadienį 20.00 val. ji kalbės apie metus, kovojant akis į akį su COVID-19.

Dar prieš kelerius metus infektologo profesija atrodė nepatraukli jaunimui dėl ilgų mokslo metų, sudėtingų darbo sąlygų ir menko – vos 1000 eurų – atlyginimo. Šiandien su pandemija kovojantiems medikams lenkiasi viso pasaulio žmonės, o pirmosiose karo su nematomu priešo linijose stovintiems infekcinių ligų specialistams skiriamas ypatingas dėmesys. Deja, tik artimieji mato realybę, su kuria nuo 2020-ųjų pavasario jie susiduria.

„Kai kieme išsirikiuoja 10 greitųjų ir reikia akimirksniu nuspręsti, kurioje sunkiausias ligonis, o kurioje – tas, kurio išgelbėti nebėra vilties, būna nepaprastai emociškai sunku. Po metų kovos su koronavirusu jaunesni medikai tiesiai pasiprašo atostogų dėl emocinio pervargimo – jie tiesiog nebegali matyti mirčių. Dėl nuolatinio deguonies stygiaus, nes dirba su vadinamaisiais skafandrais, atsiranda lėtinis nuovargis, nemiga, nerimas, tai sunkus išbandymas net ilgus metus su infekcijomis dirbančiam žmogui“, – neslėps prof. L.Jančorienė.

TV6 nuotr./Ligita Jančorienė
TV6 nuotr./Ligita Jančorienė

Pavargti jai neleidžia ne tik įtempta situacija, kuri kiekvieną dieną gali pasikeisti tai ė geresnį, tai į blogesnę pusę, nuolat nuomonę keičiantys politikai ir jų sprendimai, bet ir visą parą nenutylantis mobilusis, kuris nebuvo išsikrovęs nuo pat pandemijos pradžios.

Vilniaus „Santaros“ klinikų Infekcinių ligų centrui vadovaujanti profesorė nekovoja su prieš skiepus nusiteikusiais ar internete konspiracijos teorijas rezgančiais žmonėmis, jiems turi vienintelį pasiūlymą: „Tapkite savanoriais, ateikite į priimamąjį, pamatysite viską savo akimis ir tada neliks jokių argumentų.“

55-erių gydytoja su užkrečiamomis ligomis kovoja jau tris dešimtmečius, todėl apie jas jau gali kalbėti ramiai tol, kol pokalbis nepasisuka apie šeimą. Per pirmąjį trys vaikai ir du anūkai jos nematė ne vieną mėnesį, o sutuoktinis išvysdavo tik, kai moteris kelioms valandoms grįždavo pailsėti. Keliones ir aktyvų gyvenimo būdą mėgstanti prof. Ligita Jančorienė, kaip ir daugelis lietuvių, svajoja apie galimybę atsistoti ant slidžių, minti dviračiu per Europą ar su artimaisiais leisti laisvalaikį gamtoje. Tačiau, geriau nei bet kas kitas supranta, jog susigrąžinti koronaviruso pagrobtus gyvenimo malonumus bus įmanoma tik tada, kai pandemiją pavyks įveikti.

„Infektologai ginklus sudės tik tuomet, kai virusas bus visiškai įveiktas. Su didžiuliu širdies skausmu stebėjome, kaip visi atlaisvėjo ir virusas vėl įsisiautėjo“, – emocijų neslėps garsi infektologė.

Kada galima laukti pandemijos atsitraukimo? Kokiam scenarijui verta ruoštis ir kaip planuoti savo gyvenimą? Ko neišgirstame tarp skambių antraščių ir vis stiprėjančių emocijų kalbant apie naująjį virusą? Kur slypi pavojai? O kur galimybės? Visi atsakymai – jau šį sekmadienį 20.00 val. laidoje „Edvardas Žičkus. Be ribų“ portale 15min!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas