Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

IT įmonės komandos vadovas: noriu išbandyti savo galimybių ribas

Dažniausiai geriausius rezultatus pasiekia tie, kurie geba atrasti balansą tarp darbo ir gyvenimo. To pavyzdys yra Oleg Zajončkovskij, IT įmonės „Cognizant“ programuotojų departamento vadovas, kuris yra atradęs savo receptą – tai įvairiausi ekstremalūs hobiai, kurie padeda praplėsti galimybių ribas ir lengviau pažiūrėti į sudėtingas situacijas darbe.
Oleg Zajončkovskij
Oleg Zajončkovskij / Asmeninio arch. nuotr.
Temos: 2 Darbas Karjera

Pirmoje darbovietėje – 16 metų

Pranešime žiniasklaidai Oleg Zajončkovskij pasakoja, kad IT sritis jį patraukė mokykloje, kuomet dar buvo naudojami „Sinkler“ kompiuteriai (mikrokompiuteriai, kurie buvo gaminami 1982 m.).

Asmeninio arch. nuotr./Oleg Zajončkovskij
Asmeninio arch. nuotr./Oleg Zajončkovskij

Pasak jo, viename iš žaidimų jis atrado klaidų, tad pradėjo skaityti knygas, klausinėti dėdės, kuris darbavosi šioje srityje ir, kai po kelių eksperimentų žaidimą pakoreguoti pavyko, jis pajuto, kad tai – jo aistra.

Po studijų pirmoje darbovietėje jis išdirbo šešiolika metų, antroje – pusantrų, o dabartinėje organizacijoje jis jau skaičiuoja devynerius metus.

„Besidarbuojant antroje darbovietėje buvau užsidegęs mintimi išvykti į Ameriką – laimėjau žalią kortą, tačiau po ilgų diskusijų su žmona, nusprendėme, kad šią svajonę reikia padėti į šalį. Tuomet sulaukiau skambučio iš dabartinės darbovietės ir patraukė tai, kad tuo metu man atsivėrė galimybė keliauti į Čikagą – tai buvo vienas iš aspektų, kuris paskatino pradėti kelionę čia“, – kalba vadovas.

Kas skatina lojalumą

Oleg dalinasi, kad jam pačiam įmonėse pavyksta išdirbti ilgą laiką, nes jis visuomet ieško galimybės tobulėti ir augti.

„Savo kelią pradėjau kaip programuotojas, bet kai pamažu įgauni vis daugiau patirties, pradedi dirbti kaip komandos vadovas, vėliau – departamento, pereini per daugybę skirtingų pozicijų. Kadangi reikia gebėti ne tik dirbti su komanda, bet ir prisidėti prie samdos ir kitų aspektų, ilgainiui pajutau, kokie svarbūs minkštieji įgūdžiai. Tad mane dirbti skatina perspektyva. O kaip komandos vadovui svarbu gebėjimas parodyti darbo vertę – pritraukti ir išlaikyti darbuotojus padeda įdomūs projektai bei tobulėjimo galimybės stiprioje komandoje“, – dalijasi jis.

Asmeninio arch. nuotr./Oleg Zajončkovskij
Asmeninio arch. nuotr./Oleg Zajončkovskij

Pašnekovo teigimu, vadovas turi ne vadovauti, o jausti, ko tuo metu labiausiai reikia komandai – ar būti mediatoriumi; ar tiesiog pastovėti šalia, kai nėra jokių problemų; ar iškart, tik, kai iškyla kokių problemų, imti jas spręsti.

Kadangi versle nuolat ištinka įvairūs klausimai, palaikyti ryšį bei motyvaciją padeda „užklasinės veiklos“. Pavyzdžiui, komandos skraidymas parasparniais ar panirimas į ledinę eketę. Jis pataria ir kitiems vadovams karts nuo karto išbandyti su komanda vis kažką naujo, o kartais tai gali būti ir tiesiog jaukus pasibuvimas vakarieniaujant.

Pranokti savo galimybes

Olegas dalijasi, jog sklandymas parasparniais – tik vienas iš jo ekstremalių hobių. Važiavimas motociklu, maudymasis ledinėje eketėje (kartais ir iki 10 minučių) – tai būdai, kurie, jo teigimu, padeda išbandyti savo galimybių ribas ir bent kuriam laikui atitrūkti nuo dinamiško darbo tarptautiniame versle.

„Būtent tai man padeda sukurti darbo ir poilsio balansą – tuo metu, kai užsiimu šiomis veiklomis visiškai pamirštu realybę ir susikoncentruoju tik į tą akimirką – šis jausmas neįkainojamas“, – pabrėžia jis.

Asmeninio arch. nuotr./Oleg Zajončkovskij
Asmeninio arch. nuotr./Oleg Zajončkovskij

Visgi labiausiai save jis atranda ir jaučiasi atitrūkęs nuo kasdienių rūpesčių sklandydamas. Šiuo hobiu užsiima jau virš 5 metų, yra įgijęs ir tandemo piloto licenciją, tad kartais paskraidina ir savo komandos narius.

„Vis sapnuodavau, kad skrendu. Šis sapnas niekaip neapleisdavo, kol galiausiai vieną dieną, prieš dešimt metų su šeima nuvykome ir išbandėme sklandymą. Prireikė laiko, kol sugrįžau, bet vėl pabandžius, taip užsikabinau, kad čia atvykstu bent kelis kartu per mėnesį. Ši veikla mane išmokino išbūti neapibrėžtume, kas yra labai svarbu dirbant versle“, – mano pašnekovas.

Pavyzdžiui, vieną kartą besklandant ore jį ištiko panikos priepuolis – tiesiog be priežasties.

„Nežinojau, ką daryti, bet ėmiau giliai kvėpuoti, kalbėti su savimi ir pamažu tai praėjo. Taip ir įvairiose situacijose darbe, kaip vadinu – turbulencijose, kurios apima kartais netikėtai, svarbu atrasti tą vidinę ašį ir atramą – visos situacijos yra išsprendžiamos, tereikia susiimti“, – pataria programuotojų departamento vadovas.

Žinoma, tai tik viena iš daugybės ekstremalių situacijų, kurias teko patirti.

Asmeninio arch. nuotr./Oleg Zajončkovskij
Asmeninio arch. nuotr./Oleg Zajončkovskij

„Vieną kartą, pats to nežinodamas, susikūriau pavojingą situaciją, bet ramiai, suėmęs ją į rankas, išsprendžiau. Vėliau, per vienus iš mokymų, instruktorius nupasakojo būtent mano veiksmus – beliko pasijuokti ir prisiminti dar vieną jo patarimą – kadangi šis sportas atrodo labai romantiškas, žvelgiant nuo žemės, nereikia gadinti šio įvaizdžio ir nepasiduoti panikai, kad ir kas benutiktų. O pasidavimas emocijoms niekuomet nepadeda – tai tik prailgina reikiamo sprendimo atradimo laiką. Jeigu vis dėlto, ir jūs norėtumėte išbandyti šį sportą – nebijokite, svarbiausia, kai skrisite su instruktoriumi – pasitikėkite juo. Net mano žmona, kuri labai bijo aukščio, sutiko išbandyti šią pramogą ir liko sužavėta – tas skrydžio jausmas yra su niekuo nepalyginamas“, – dalijasi jis.

Konfliktų sprendimas

Vadovams tenka nuolat spręsti vis kitokias iškilusias situacijas.

„Juokauju, kad visas neigiamas situacijas pirmiausiai reikia spręsti diplomatiniu būdu – nerodyti ambicijų, neiti į konfliktą – juk jame niekuomet nebūna nugalėtojų. Pavyzdžiui, yra buvę, kad viename projekte iš klientų pusės turėjome specialistą, kuris vietoj komentaro pateikdavo vos ne dialogą su savimi, ką reikėtų daryti kitaip – o kaip tai gali paveikti komandą? Žinoma, neigiamai, ypač, kai projekto atlikime labai svarbus ir laikas. Tačiau visur labai svarbu susikurti pasitikėjimu grįstą santykį – pamažu klientas pamatė, kad tiek kontrolės nereikia, įvyko lūžis ir galėjome produktyviai dirbti be demotyvuojančių komentarų. Bet visa tai būtų neįmanoma, jeigu ne kantrybė, supratingumas ir tai, kad nebuvo „šokta į akis“. Kaip spręsti tokias situacijas aptariame ir vadovų išvykstamose sesijose – pamenu, kai anksčiau mūsų buvo 6, o dabar jau išaugome iki 30 komandos narių“, – patirtimi dalijasi IT ekspertas.

Nuolat augti kartu su komanda padeda ir kuriamas glaudus ryšys.

„Esu komandos narys bei kolega, kuris padeda spręsti įvairius kylančius iššūkius. Darbas su žmonėmis ir yra sudėtingiausias dalykas šioje pozicijoje, bet kartu ir suteikiantis daugiausia prasmės. Kadangi mano departamente visi žmonės yra motyvuoti, labai svarbu tą motyvaciją palaikyti, o tam svarbu kurti glaudų ryšį, kuris padėtų atrasti, kas kiekvieną motyvuoja labiausiai“, – sako jis.

Įtraukiantys projektai

Projektai, ties kuriais jis dirba, trunka ne vienerius metus. Vienas iš įsimintinesnių buvo darbas su JAV technologijų bendrove, kuri vystė technologinę platformą ir produktų rinkinį, skirtą, elektroninių duomenų surinkimo, apdorojimo bei analizės proceso įgyvendinimui teisinio tyrimo, ginčo kontekste. Klientui buvo sukurta visiškai nauja platforma.

„Per visą šį laiką teko įveikti daug iššūkių, reikėjo itin daug sudėtingų technologinių sprendimų, be to, mes dirbome kartu ir su kliento komandomis. Teko ieškoti būdų efektyviai bendradarbiauti, įgyti pasitikėjimą, įrodyti, kad mes gebame spręsti sudėtingiausius klausimus. Tai ir buvo didžiausias iššūkis, bet tuo pačiu ir viena iš įdomiausių profesinių patirčių. Pasitikėjimas, sakyčiau, yra kiekvieno projekto raktinis žodis“, – pažymi pašnekovas.

Įdomūs projektai padeda komandai augti greičiau ir lengviau.

„Dabar pradėjome dirbti su dar vienu labai dideliu klientu, kuris tapo motyvacija visai komandai. Kai matai, kad komandos nariai nuoširdžiai serga dėl bendro rezultato, supranti, kad esi čia ne veltui, o kartu tai įrodymas, kad kaip įmonė galime padaryti daug ir įdomiai. Mane būti būtent čia ir įkvepia sėkmingos istorijos – tiek nauji projektai, tiek galimybė matyti, kaip žmonės auga“, – teigia jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas