Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įvykus radiacijos pavojui: ko pirmiausiai turėtų imtis ir kaip gelbėtis Lietuvos gyventojai?

Koks scenarijus ištiktų Lietuvą įvykus radiaciniam pavojui? Ko pirmiausia turėtų imtis gyventojai? Į šiuos ir daugelį kylančių klausimų atsako Lietuvos Raudonojo Kryžiaus ir 15min inicijuotas bendras projektas, skatinantis šviesti ir informuoti visuomenę.
Ką daryti ištikus radiacijos pavojui ?
Ką daryti ištikus radiacijos pavojui ? / 15min nuotr.

Anot LRK Pasirengimo ekstremalioms situacijoms vadovės Vytautės Stankevičienės, kiekvienam mūsų svarbu žinoti, kas vyksta ir ką reikia daryti, nes informacijos stoka didina neapibrėžtumą, gali formuoti gandus ir kelti nerimo.

Todėl nepamirškime sekti informaciją, naujienas, pateikiamas televizijoje, radijuje“, – gyventojus kviečia specialistė.

Artimiausia, Baltarusijoje esanti Astravo atominė elektrinė, yra prie pat Baltarusijos ir Lietuvos sienos.

„Dėmesio visiems“ vėliau – „radiacinis pavojus“: tokius civilinės saugos signalus išgirstume, jeigu Astravo atominėje elektrinėje įvyktų avarija.

Netrukus į savo mobiliuosius įrenginius gautume ir trumpąją perspėjimo žinutę. Kokių veiksmų tuomet reikėtų imtis gyventojams? Kaip reaguoti ir kaip padėti sau bei artimiesiems?

Patarimai, paremti Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Krizių ir ekstremalių situacijų valdymo programa.

  • Reaguokite ramiai, nepasiduokite emocijoms ir stenkitės nesėti panikos aplinkui esantiems žmonėms. Išgirdus pavojaus signalus, vertėtų susisiekti su artimaisiais ir pasiteirauti, ar žinios pasiekė ir juos, taip pat perspėti kaimynus tam, kad visi galėtų imtis atitinkamų veiksmų ir apsaugoti save bei šeimos narius.
  • Likti uždarose patalpose. Tam, kad radiacijos žala būtų kuo mažesnė, reikėtų nueiti į uždarą patalpą ir pasirūpinti, kad į ją patektų kuo mažiau užteršto oro – uždaryti langus, duris, orlaides, dūmtraukius, išjungti vėdinimo ir šildymo oru sistemas, o langų ir durų tarpus – uždengti rankšluosčiais arba apklijuoti lipnia juostele. Jei radiacijos pavojus ištiktų važiuojant automobiliu, reikėtų sustoti saugioje vietoje, sandariai uždaryti langus, išjungti ventiliacinę sistemą ir užsidengti kvėpavimo takus. Toliau – klausytis radijo pranešimų.
  • Tiek esantiems namuose, tiek automobilyje labai svarbu nepamiršti sekti naujienų – įsijungti televizorių, radiją ir vadovautis nurodymais. Kaip sako LRK Pasirengimo ekstremalioms situacijoms vadovė Vytautė Stankevičienė, labai svarbu žinoti, kas vyksta ir ką reikia daryti, nes informacijos stoka didina neapibrėžtumą, gali formuoti gandus ir kelti nerimą, todėl būtina sekti informaciją, naujienas, pateikiamas televizijoje, radijuje.
  • Jeigu išgirdus pavojaus signalus buvote lauke, kuo greičiau eikite į vidų ir mūvėdami apsaugines pirštines atsargiai nusirenkite viršutinius drabužius, kuriuos dėvėjote lauke, apsaugines pirštines nusiimkite paskutines. Drabužių, su kuriais buvote lauke, nepurtykite ir nevalykite, tiesiog sudėkite į atskirą sandarų plastikinį maišą ir nusiprausę po dušu apsirenkite švariais drabužiais.
  • Nepamirškite pasirūpinti ir vaikais bei kitais artimaisiais, kuriems reikia pagalbos, pat pat pasirūpinkite naminiais gyvūnais – parvestus iš lauko juos kruopščiai nuprauskite, o laukinius gyvulius patartina suvaryti į patalpas, pasirūpinti jų pašaru kelioms dienoms, uždaryti šiltnamius, uždengti šulinius.
  • Į lauką eikite tik neatidėliotinu atveju. Prireikus išeiti į lauką apsirenkite apsauginiu kostiumu arba apsigaubkite vandeniui nepralaidžiu lietpalčiu, užsidėkite apsauginius akinius ir kaukę.
  • Maistą ir vandenį laikykite sandariose talpose ir nepamirškite, kad negalima valgyti maisto, parsinešto iš lauko.
  • Pasiruoškite kalio jodido tabletes, tačiau jas vartokite tik gavę nurodymus per visuomeninį transliuotoją. Todėl sekite informaciją, pateikiamą televizijoje, radijuje.
  • Jei bus paskelbtas evakavimas, atidžiai sekite viešojoje erdvėje pateikiamą informaciją. Bus pranešta, kaip, kada evakuotis ir kur yra evakavimo punktai, ką reikėtų pasiimti su savimi ir kita svarbi informacija.

„Tam, kad, įvykus radiacijos pavojui, kiltų kuo mažiau panikos ir pasimetimo, reikėtų susipažinti patiems ir supažindinti šeimos narius, artimuosius su informacija, kaip elgtis branduolinės avarijos metu.

Svarbu patikrinti, ar visuose mobiliuose telefonuose aktyvuota pranešimų priėmimo funkcija, taip pat svarbu pasiruošti, kad 72 val. (3 paras) galėtumėte išgyventi neišeidami iš namų (turėtumėte pakankamai maisto, vandens, vaistų, asmeninės apsaugos ir higienos priemonių) ir būtinai klausytumėte ir vykdytumėte pareigūnų nurodymus”, – patarimus dalina LRK Pasirengimo ekstremalioms situacijoms vadovė V. Stankevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas