Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Janus pažadas miestelėnams: ilgėjančius rudens vakarus nušvies stiklo festivalio mėnuo

Stiklo kvartalo idėjos autorė, vietokūros dizainerė Julija Janus primena, kad Lietuva turi seną ir vertingą stiklo istoriją: įvairūs stiklo dirbiniai gaminami jau nuo karaliaus Mindaugo laikų.
Parodos „Slapta meilė“ atidarymas
Julija Janus, bendradarbiaudama su leidykla „Vaga“, pristato unikalią užrašinių-knygų seriją „Slapta meilė“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kiekvieną rudenį sostinės Stiklo kvartalas pakviečia tai prisiminti. Būtent tuo metu matomas ir girdimas XVI a. menantis stiklo istorijos žvangesys.

Asmeninio arch.nuotr./Stiklo kvartalo pažadas miestelėnams
Asmeninio arch.nuotr./Stiklo kvartalo pažadas miestelėnams

Šį rudenį senamiesčio bendruomenė spalio mėnesį taip pat mini savojo kvartalo 607-ąjį gimtadienį, todėl kartu su garsiais šalies stiklo meistrais rengia šiuolaikinio meno pop-up parodą „Ieškok obuolio“.

Obuolio logotipu paženklinta interaktyvi paroda apima Stiklių, Gaono ir Dominikonų gatvėse įsikūrusių restoranų, barų, parduotuvių ir galerijų erdves bei vitrinas, dalis maitinimo įstaigų savo meniu specialiai papildė patiekalais ir gėrimais iš obuolių.

QR kodu paženklintas purpurinis festivalio logotipas obuolys žymi Stiklo kvartalo langus, už kurių slepiasi stiklo menininkų darbai.

Šiuolaikinio stiklo meno ir vitražo parodoje dalyvauja pripažinti ir jauni stiklo dirbinių kūrėjai: Audronė Andrulevičienė, Viktorija ir Ričardas Anskaičiai, Remigijus Kriukas, Rūta Lipaitė, Indrė Stulgaitė, Irina Peleckienė (IP Glass), Laura ir Paulius Rainiai, Eglė Rakauskaitė, Irena Tallat – Kelpšienė, Dalia Truskaitė, Valda Verikaitė, Urtė Lagūnavičiūtė.

Asmeninio arch.nuotr./Stiklo kvartalas skelbia modernaus stiklo meno mėnesį
Asmeninio arch.nuotr./Stiklo kvartalas skelbia modernaus stiklo meno mėnesį

Kvartalo gatves apšvies svečio iš Lenkijos – Stiklo kvartalo bičiulio, menininko Jaroslawo Koziaros meninė instaliacija „Apynių žibintai“, interaktyvias paskaitas apie stiklo ir vitražo kultūrą pristatys Marius Daraškevičius, Dalia Truskaitė, Rūta Lipaitė.

Stiklo kvartalo idėjos autorė, vietokūros dizainerė Julija Janus pasakoja, kad Lietuva turi seną ir vertingą stiklo istoriją, įvairūs stiklo dirbiniai gaminami jau nuo karaliaus Mindaugo laikų, o ištakos viso to senamiestyje, Stiklo kvartale.

Tikrą pakilimą stiklo kultūra išgyveno valdant kunigaikščiui Žygimantui Augustui, kuomet vienas pirmųjų stiklo dirbtuvių čia įkūrė Paleckių šeima.

Stiklo kvartalo idėjos autorė, vietokūros dizainerė Julija Janus pasakoja, kad Lietuva turi seną ir vertingą stiklo istoriją, įvairūs stiklo dirbiniai gaminami jau nuo karaliaus Mindaugo laikų.

Tikrą pakilimą stiklo kultūra išgyveno valdant kunigaikščiui Žygimantui Augustui, kuomet vienas pirmųjų stiklo dirbtuvių čia įkūrė Paleckių šeima.

„Regis, nuo tada stiklininkystė tik augo, tapo menu, kol visai neseniai, siaučiant pandemijai, Lietuvoje viena po kitos buvo užgesintos stiklo pūtimo krosnys, o Stiklo kvartale duris lankytojams užvėrė stiklo meno ir vitražo galerijos. Spalvingus, modernius ir originalius stiklo dirbinius kuriantys meistrai yra priversti išvykti pūsti stiklo į kaimynines šalis.

Ši apmaudi situacija neramina, nes kelia didelę grėsmę stiklo meno egzistencijai Lietuvoje. O kur dar kasmet tyliai sunaikinami vitražo kūriniai interjeruose ir languose?

Negi mūsų nebedžiugins lietuvių autorių stiklo skulptūros? – nuogąstaudama klausia dizainerė ir parodų kuratorė J. Janus.

– Modernaus stiklo meno paroda „Ieškok obuolio“ kviečia atrasti ir palaikyti šalies stiklo kūrėjų bendruomenę ir pajusti šių trapių kūrinių didybę.“

Asmeninio arch.nuotr./Penktadienio vakarą rinkosi stiklui neabejingi menininkai
Asmeninio arch.nuotr./Penktadienio vakarą rinkosi stiklui neabejingi menininkai

Visą spalį vyksianti stiklo paroda jaukiai pavadinta „Ieškok obuolio“ primena apie svetingumo ir unikalumo vertę. Tik svetingumo dėka gali įvykti ir antroji stiklo šventė.

Kvartalo verslininkai, Stiklių, Gaono, Dominikonų gatvių kavinių, restoranų, barų, parduotuvių ir galerijų savininkai įsileidžia stiklo meną į savo patalpas, palanges, vitrinas, interjerus.

Prie stiklo parodos pavadinimo prisiderino maitinimo įstaigos: nauji meniu papildantys patiekalai, kokteiliai, desertai su obuoliais vilioja ateiti ir pabūti. Atrandant stiklo meną, paragauti naujienų.

Stiklo kvartalo bendruomenė minėdama 607-uosius Stiklo kvartalo metus, savo iniciatyva, rengia šiuolaikinio stiklo ir vitražo meno ir dizaino mėnesį.

Vis anksčiau sutemomis besibaigainčiais rudeniniais vakarais, spalvotos meninės instaliacijos šviesos pralinksmins senamiesčio lankytojus ir praneš apie ypatingą senosios stikliorių vietos šventę.

Menininkas Jaroslaw Koziara jau tapo geru Stiklo kvartalo draugu - vilniečiai ir miesto svečiai dar iki šiol atsimena jo nuostabias oro balionų ir žvaigždžių instaliacijas Stiklių gatvėje. Jis pats taip kalba apie savo kūrybą: „Jau 25 metus eksperimentuoju su šviesa už medžiagos, ieškau įvairių sprendimų.

Įkvėpimo semiuosi gamtoje, geometrijoje ir mene. Apynio spurga primena žibinto formą. Mėgstu laisvę ir humorą, todėl instaliacijoje panaudojau įvairias siurrealistines spalvas, nebūdingas natūraliems apyniams“.

Jarosławas Koziara (g. 1967 m. sausio 30 d.) – lenkų menininkas, užsiimantis daugybe vizualiųjų menų, mokytojas ir publicistas.

Už savo veiklą jis gavo daugybę apdovanojimų ir nominacijų.

Nemokamas parodos žemėlapis bus dalinamas visose kvartalo kavinėse, parodys, kur galima rasti tiek iškiliausių, tiek ir jauniausių menininkų kūrinius.

Tam padeda ir alyvinio atspalvio obuolys – šio stiklo festivalio logotipas, laikinai Stiklių ir Gaono gatvėse žymintis tuos langus už kurių slepiasi parodos eksponatai.

Šiais metais stiklo kvartalo gimtadienį stiklo meno ir dizaino festivalį „Ieškok obuolio“ praturtina papildomi užsiėmimai interaktyvios dirbtuvės ir nemokamos paskaitos:

  • 1. Spalio 5 d. 18 val. Rūta Lipaitė/„Irenos Lipienės palikimas: atradimai ir praradimai“
  • 2. Spalio 10 d. 18:30 val. Dr. Marius Daraškevičius „Krištolo kultūra Lietuvoje“
  • 3. Spalio 19 d. 18 val. Dalia Truskaitė/„Šiuolaikinis vitražas Lietuvoje“

Paskaitų programą į savo namus priima Stiklo kvartalo ožiaragis, šiaurietiškos gastronomijos rūmai – Senatorių pasažas, o Justės Bliujūtės „Stiklo karoliukų dirbtuves“ – globoja išskirtinė stiklo kvartalo vieta – juvelyrikos mokykla ir galerija „Vilnensis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas