Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Kai gavau į snukį nuo „Genčių“ fasilitatoriaus“: D. Koncevičius – atvirai apie toksišką „tikrų vyrų“ katilą

„Apie „Gentis“ teko plačiau pasidomėti po to, kai po raginimų „pakalbėti vyriškai“, nebūt „boba“ ir „myžnium“, patykojus prietemoje, buvau užpultas ir sužalotas „Genčių“ fasilitatoriaus“, – sako Dominykas Koncevičius. Vyras savo patirtimi ir nuomone apie „Genčių“ ideologiją pasidalino su portalu 15min.
Dominykas Koncevičius
Dominykas Koncevičius / Asmeninio arch.

Ieškant kertinės šios agresijos priežasties, radau tokia organizaciją „Vyrų gentys“, kurios fasilitatorius, ką tai bereikštų, minėtasis asmuo ir buvo. Susisiekus su organizacija, jie nuo tokių veiksmų iškart atsiribojo, atseit tai neatitinka jų vertybių. Vėliau pasiekė informacija, kad tas asmuo buvo nušalintas nuo fasilitavimo. Deja, tai nesutrukdė jam vesti kovos menų užsiėmimų „Genčių“ festivalyje po poros mėnesių.

Kadangi buvo patikinta, kad agresija ir smurtas neatitinka „Genčių“ vertybių, nusprendžiau pasidomėti, kokios gi tos jų vertybės, ir kuo jos paremtos. Kiek pavyko išsiaiškinti, visa jų filosofija remiasi nupirktu ar pasiskolintu „ManKind Project“ verslo modeliu ir knyga „Nustok būti mielu vyruku! Gauk tai, ko nori meilės srityje, lovoje ir iš gyvenimo“, kurią, kaip bibliją, cituoja genčių nariai.

„ManKind Project“ įkurtas 1984 metais. Internete galima rasti kelias istorijas apie keistas žmonių patirtis, panašias į neseniai aprašytą Tomo Marcinkevičiaus apsilankymą „Gentys fest“.

Tuo tarpu knyga „NUSTOK BŪTI MIELU VYRUKU!“ – eilinė pseudopsichologinė saviknisos knygelė, parašyta pagal standartinį auksinį šabloną: tema, plius pamokanti kelių puslapių pasakėčia neva iš psichologo praktikos. Istorija apie nuskriaustus, užguitus vyrus. Pasakėlių tiek, kad tikrai rasite savo šeimos ar poros atitikmenų ir galėsite save priskirti tiems nuskriaustiems vyrams.

Viskas pasidaro žymiai įdomiau, pasižiūrėjus podcast‘ą „Gentys Garaže“. 3 epizodas, kuriame savo mintis dėsto „Genčių“ balsas – Marius Šmitas. Jis teigia: jeigu tu nesi pavojingas – tu nesi stiprus, negebėjimas nuskriausti yra blogai. Taip pat teigia, kad geras budelis tas, kuris myli žmones, nes jis nukerta galvą nekankindamas. Ir, kad nepalaiko požiūrio, kad nusikaltimo atveju reikia iškart skambinti „palicijai“.

Marius Šmitas dėsto, kad griūva buvusi visuomenė, „vakarų vadinamosios vertybės“, kad gentyse yra slaptos kuopelės. Kitame podcast‘e (Vėl Tie Patys #103) organizacijos vadovas Antanas Grižas teigia, kad jis yra vadas ir ruošia kariuomenę, siųsti į Ukrainą, ginti. Tai daro pridėjęs du pirštus virš lūpos, vaizduodamas Hitlerio ūsus. Lyg ir juokais, bet žinant, kad ši organizacija jau turi virš tūkstančio narių, darosi, švelniai tariant, nejauku. Norėtųsi, kad tuo pasidomėtų VSD ir kitos institucijos.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dominykas Koncevičius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dominykas Koncevičius

Po puikaus „Genčių“ įkūrėjų prisistatymo nusprendžiau pasidomėti, ką apie tai mano kiti žmonės. Panaršius socialiniuose tinkluose ir „Reddit“ platformoje, galima rasti įvairių nuomonių (kritiškesnės, kaip galima nuspėti – moterų). Kas nustebino, tai gentainių agresiją prie kiekvieno komentaro. Ir loja tie šunys tol, kol ateina dresuotojas Antanas Grižas ir sako: ramiai chebra, davai pagarbiai, aš tuoj čia viską užglaistysiu.

„Bet kai yra 200 vyrų ir visi bėga, tai ką, tu būsi lochas, žinai tipo...“

Gentainių pirmoji korta, sarkastiškasis: taip, mes sekta! Ir visgi, jeigu taip nėra, kodėl reiktų tai visur pabrėžti? Nes patys abejojate? Grįžkime prie „Gentys Garaže“, 1 epizodas. Gediminas Kordušas apie dvejones dėl bėgimo per žarijas: „Bet kai yra 200 vyrų ir visi bėga, tai ką, tu būsi lochas, žinai tipo...“ Toliau pasakoja apie tai, kaip visi „užsiturbinę poginosi“ pagal techno, išsimozoję žemėmis „visiškai nusirovė“, ir tada prasidėjo ritualinė dalis, kuri „labai įvairiapusiškai galinga“.

Užzombinti, įtikėję, agresyvūs idėjos gynėjai, bandos instinktas, ritualai, 300 nuogų vyrų, kuriuos Antanas Grižas ragina nugalėti savo slibiną per „Gentys fest“ – nežinau, visa tai man panašu į sektą.

Organizacijos įkūrėjai ir vadovai, kurie neatsako už savo organizacijos narius, už jų elgesį, už dėstomas seksistines, homofobiškas idėjas ir agresiją viešoj erdvėj – žmonės, kurie žaidžia grupinę psichologinę pagalbą, o iš tikro tiesiog užsiima verslu. Prisidengdami psichologų diplomais ir aukštais visuomenės psichologinės sveikatos gerinimo tikslais, patenka į visus žiniasklaidos kanalus, lyg gėrio nešėjai, nors iš tikro tėra agresyvių kraštutinių pažiūrų asmenų užuovėja.

Nemanau, kad agresyvių, toksiškų „tikrų vyrų“ katile, supriešinant su moterimis, kas nors atras raktą į sveikus santykius su savimi.

Nemanau, kad agresyvių, toksiškų „tikrų vyrų“ katile, supriešinant su moterimis, kas nors atras raktą į sveikus santykius su savimi, savo antra puse, šeima ar visuomene. Panašu į kuriamą problemą, kuri pati save palaiko.

Visuomenė beda pirštu į vis tas pačias problemas, nustokite atsimušinėti, spręskite. Pats laikas pagaliau prisiimti atsakomybę, juk prisistatote diplomuotais psichologais ir psichiatrais. O jeigu negalite atsakyti už savo bendruomenės narius ir jų elgesį, gal būtų laikas susimąstyti, kodėl tokie žmonės renkasi jūsų organizaciją?

Grįžtant prie užpuolimo. Negaliu teigti, kad organizacija kalta dėl konkretaus individo veiksmų, bet kas galėtų paneigti, kad fizinės jėgos, agresijos ir „vyriškumo“ aukštinimas prisidėjo prie būtent tokių problemos sprendimų, o tiksliau noro sureguliuoti kitų žmonių santykius pagal savo interesus, nes: „Gauk tai, ko nori meilės srityje, lovoje ir iš gyvenimo“. Ir tikriausiai nesitikėjo, kad iškart skambinsiu „palicijai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus