Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Kaip įveikti skausmo ir kitas baimes, kylančias prieš gimdymą? Atsako akušerė

Gimdymas kiekvienai besilaukiančiai moteriai yra svarbus ir kartu labai gąsdinantis įvykis, dažnai nenuspėjamas, dinamiškas procesas, kurio visiškai suvaldyti ir suplanuoti nėra įmanoma.
Gimdymas
Gimdymas / Unsplash nuotr.

„Gimdymas – išties nelengva patirtis, tačiau komandos, dalyvaujančios ir kuriančios šią patirtį, tikslas yra šį šeimai svarbu įvykį paversti džiaugsmingu, kad ir kokį sunkų kelią reikėtų nueiti“, – sako Genovaitė Jasiulevičė, Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos akušerė, rašoma Kauno klinikų pranešime žiniasklaidai.

Kauno klinikų nuotr./Genovaitė Jasiulevičė
Kauno klinikų nuotr./Genovaitė Jasiulevičė

Apie tai, ką kiekvienai būsimai mamai reikėtų žinoti apie gimdymą, kaip jam ruoštis, kad patirtis būtų kuo geresnė, gydytoja atsakė interviu.

– Kodėl reikia domėtis gimdymu dar besilaukiant?

– Išties yra labai svarbus pasiruošimas tiek pačios moters, tiek jos šeimos narių, kurie ruošiasi dalyvauti šiame įvykyje ir visos jų surinktos žinios svarbios. Turimos žinios įgalina moterį, šeimą būti aktyviu komandos nariu – sprendimus medikai pasiūlo, tačiau juos priimti privalo visa komanda – gimdyvė, jos partneris ir prižiūrinti medikų komanda.

Pastebime, kad nepasiruošusi pora dažnai susiduria su nežinomybe, keliančia įtampą, nesaugumą, nepasitikėjimą tiek medikais, tiek ir pačiais savimi.

– Kaip tokioje gausoje informacijos atsirinkti teisingas žinias apie gimdymą?

– Didžiausią žinių bagažą šeima turėtų gauti iš nėštumą prižiūrinčių specialistų: akušerės, gydytojo akušerio ginekologo, šeimos gydytojo. Tačiau taip pat turime labai geras alternatyvas: seminarus, pamokėles, paskaitas. Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje įsikūrusi Akademija šeimai, kurios paskaitose labai aktyviai dalyvauja moterys ir jų artimieji. Šias paskaitas veda akušerės ir kiti specialistai, praktikai, kurie teorinių žinių tiesas kiekvieną dieną patvirtina praktinio darbo metu.

Šiais laikais moteris ir jos artimieji turi galimybę pasiekti daug įvairių kanalų, kuriuose gali pasiskaityti įvairias gimdymo istorijas. Svarbu suprasti, kad kiekviena gimdymo istorija – skirtinga, tad jeigu smalsumas nugali ir norisi pasiskaityti kitų moterų patirtis – skaitykite tik kaip kažkieno istoriją ir visada prisiminkite, kad savo istoriją netrukus jūs susikursite pačios.

123RF.com nuotr./Gimdymas
123RF.com nuotr./Gimdymas

– Ką daryti moterims, jaučiančioms didelę baimę dėl galimo skausmo gimdymo metu?

– Skausmas gimdymo metu – visiškai natūralus jutimas. Visame pasaulyje gimdymų be skausmo ar su mažesniu skausmu yra vos 3-5 proc. Medikų komanda, esanti šalia, yra pasiruošusi padėti moteriai gimdymo metu. Kai moteris supranta, kad šalia esanti akušerė, gydytojas akušeris ginekologas ar kiti specialistai yra kartu su ja, o ne prieš ją, atsitinka labai nuostabus dalykas – gimties stebuklo momentas tampa džiaugsmingu šeimos gyvenimo įvykiu, neįvyksta labai didelio atotrūkio tarp moters gimdymo lūkesčių ir gimdymo patirties.

– Kaip įveikti kitas baimes, susijusias su gimdymu?

– Bijome to, ko nežinome, tad domėkitės, pasiruoškite artėjančiam gimdymui, sužinokite kaip jis prasideda, kokie pirmieji požymiai tai išduoda, kokia yra gimdymo eiga, kaip elgtis, kai nuteka vaisiaus vandenys ir pan.

Patariu lankyti nėščiųjų kursus, kuriuose ne tik sužinosite informaciją apie gimdymą, naujagimio priežiūrą ar žindymą, bet ir susipažinsite su kitomis moterimis, su kuriomis galėsite pasidalinti savo jausmais ir kylančiomis baimėmis.

Atvykusios į nėščiųjų profilaktinius tyrimus nebijokite užduoti klausimus prižiūrintiems specialistams, negalvokite, kad klausimai yra kvaili ar netinkami. Kiekvienas prižiūrintis specialistas stengsis atsakyti į visus jums rūpimus klausimus.

Nepamirškite jums malonios veiklos, hobių, išvykite į romantiškas atostogas su vyrų ar partneriu dar iki gimstant kūdikiui.

Drąsiai pasikonsultuokite su profesionalais, jeigu jaučiate, kad nepavyksta įveikti baimių, jos tampa įkyrios, sutrinka miego ritmas ar dingsta apetitas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius