Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kunigas A.Toliatas: apie šių Kalėdų išskirtinumą, pervargusius policininkus ir tikrąsias dovanas

Karantininės Kalėdos daugeliui atrodo lyg didžiausia Dievo bausmė ir liūdesį, o ne džiaugsmą atnešianti šventė. Tačiau Vilniaus policijos kapelionas Algirdas Toliatas į jas žvelgia kitaip. Kunigas siūlo neieškoti kaltų, neburnoti ant Dievo ar karantino taisyklių nesilaikančių žmonių. O išnaudoti šias neįprastas šventes dvasiniam tobulėjimui, padedant kitiems ir įsigilinant į save pačius.
Algirdas Toliatas
Algirdas Toliatas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Artėjant šventėms daugumai svarbu ne tik grąžinti skolas, bet ir prieiti išpažinties ar bent pasikalbėti su kunigu. Dėl ko šiemet labiausiai nerimauja jūsų parapijiečiai?

– Šiemet pats susitikimas labai sudėtingas, viskas labiau komplikuota. Tačiau žmonėms išlieka svarbu pabaigti metus juos įvertinant, kaip visada. Norima apgalvoti, kas įvyko gero, ką reikėtų paleisti, prie ko daugiau padirbėti. O aktualiausias dalykas turbūt nerimas. Žmonėms neramu, kaip viskas bus, kokia ateitis laukia, kaip reikės gyventi. Jaučiasi „išmušti“ iš įprastų dalykų, priversti ieškoti naujų būdų kasdieniame gyvenime.

Negaliu generalizuoti, tačiau bendras nerimas labai jaučiamas. Dar prisideda vienatvė, nesaugumas, baimė.

Kaip patartumėte šias Kalėdas paversti džiugesnėmis?

– Reikia pripažinti, kad Kalėdos labai didelei daliai jau buvo tapusios vartotojiška švente. Nebeliko adventinio laukimo. Tas laikas buvo skirtas lėkimui, ruošimuisi, dovanų pirkimui, keliavimui į prekybos centrus. Nebeliko laiko susimąstymui, pabuvimui su savimi, permąstymui. Tačiau šie metai – kitokie. Yra dalykų, kurie nuo mūsų nepriklauso, tad galime į šiuos metus žvelgti kitaip.

Galėtume susimąstyti ir apgalvoti – kuo šios Kalėdos gali būti ypatingos, kaip galime išnaudoti susiklosčiusią situaciją, kol negalime jos pakeisti? Man vienas COVID-19 persirgęs žmogus pasakojo: „maniau, kad mirsiu ir tuo metu apgalvojau, ką dar norėčiau padaryti, jeigu išgyvensiu“. Jis sirgo labai sunkia forma, bet išgyveno. Galbūt ir mums šios Kalėdos galėtų būti ypatingos tuo, kad skirtume laiko apmąstymui, intuityvios ir dvasingos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas