Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kviečia išmokti svarbias pamokas: ko mokoma pilietinio pasipriešinimo mokymuose?

„Dažnai pasitaiko, kad žmonės netikėtose situacijose nori padėti, bet nežino, kaip tą daryti. Tad prasidėjus naujiems mokslo metams kviečiame ir suaugusiuosius įsijausti į mokinių vaidmenį bei sužinoti, kokiais būdais galima prisidėti valstybėje prasidėjus nenumatytam ekstremaliam įvykiui bei išmokti svarbias pamokas“, – teigia Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie Krašto apsaugos ministerijos (KAM) direktorius Virginijus Vitalijus Vilkelis.
Pilietinio pasipriešinimo mokymai apima įvairias sritis
Pilietinio pasipriešinimo mokymai apima įvairias sritis / K.Savickytės / KAM, E.Ovčarenko / BNS nuotr.

Rugsėjį startavusia iniciatyva „Svarbios pamokos“ siekiama nemokamai suteikti gyventojams su pilietiniu pasipriešinimu susijusių žinių ir įgūdžių. Viena pagrindinių iniciatyvos dalių – ne tik virtualūs, bet ir kontaktiniai mokymai, kuriuose teorija derinama su praktiniais užsiėmimais.

Kiekvienas tikrai gali sau rasti tinkamą variantą praplėsti žinias apie valstybės gynybą ir pilietinį pasipriešinimą.

„Kiekvienas tikrai gali sau rasti tinkamą variantą praplėsti žinias apie valstybės gynybą ir pilietinį pasipriešinimą bei tam reikalingus įgūdžius. Nenorintys kelti kojos iš namų kviečiami įgyti bazinių žinių apie mobilizacijos sistemą, pilietinį pasipriešinimą bei priimančiosios šalies paramą elektroninėje mokymų platformoje „Mobilizacijos mokykla“, o norintiems ko nors daugiau siūlome kontaktinius vieną ar dvi dienas trunkančius mokymus“, – komentuoja V.V.Vilkelis.

Karolinos Savickytės nuotr./Pilietinio pasipriešinimo iniciatyvos „Svarbios pamokos“ mokymų akimirkos
Karolinos Savickytės nuotr./Pilietinio pasipriešinimo iniciatyvos „Svarbios pamokos“ mokymų akimirkos

Tikslas – paskatinti įgauti realių įgūdžių

Departamento Pilietinio pasipriešinimo skyriaus patarėja Karolina Savickytė teigia, kad mokymų metu įgaunamos žinios ir įgūdžiai yra taikomi ne tik karinės agresijos atveju, bet ir netikėtose civilinėse situacijose ar kasdienybėje.

„Žmonės dažnai įsivaizduoja, kad nelaimės juos visada aplenks. Gyvename tokiame geopolitiniame kontekste, kur karas yra labai arti. Tačiau mokymų metu įgaunami įgūdžiai gali pasitarnauti ir kitais atvejais. Gaisro dėl sprogusios elektrinio paspirtuko baterijos, neatsargaus kaimynų elgesio, potvynių ar kitų stichinių nelaimių metu svarbu tiksliai žinoti savo veiksmų seką, nes nuo to gali priklausyti žmogaus ar jo artimųjų gyvybės.

Tad kartais užtenka žengti vieną žingsnį – vietoj serialo skirti 30 minučių elektroniniams mokymams ar vieną savaitgalio dieną nusimatyti bene kiekviename dideliame mieste vykstantiems kontaktiniams mokymams“, – komentuoja K. Savickytė.

Pašnekovė taip pat atkreipia dėmesį į iš visuomenės ateinantį informacijos nepakankamumo atgarsį. Ji priduria, kad daugeliui girdėtas civilinės saugos aktualijų ir patarimų portalas www.lt72.lt, o naujoji „Svarbių pamokų“ iniciatyva jungia ne tik minėtus mokymus ir registraciją į juos, bet ir pateikia vaidmenų valstybės gynyboje aprašymus pagal piliečių darbo sferas bei naudingų ir lengvai skaitomų knygučių biblioteką.

Karolinos Savickytės nuotr./Pilietinio pasipriešinimo iniciatyvos „Svarbios pamokos“ mokymų akimirkos
Karolinos Savickytės nuotr./Pilietinio pasipriešinimo iniciatyvos „Svarbios pamokos“ mokymų akimirkos

Svarbus kiekvieno indėlis

„Svarbių pamokų“ iniciatyvos atstovės K.Savickytės teigimu, neretai visuomenė įsivaizduoja, kad nutikus nelaimei valstybės gynyba ar kitais gelbėjimo darbais užsiimtų tik kariuomenės, šaulių sąjungos ar kitų statutinių įstaigų pareigūnai. Anaiptol, kiekvienas gali turėti savo vaidmenį.

„Girdžiu tokių pasisakymų – „ką aš, civilis, galėčiau padaryti...“. Iš tiesų – labai daug.

„Girdžiu tokių pasisakymų – „ką aš, civilis, galėčiau padaryti...“. Iš tiesų – labai daug. Jau ir dabar turime tokių organizacijų kaip „Caritas“, Lietuvos Raudonasis Kryžius ar „Maisto bankas“, kurios aktyviai dalyvauja sprendžiant krizines situacijas ir teikiant humanitarinę pagalbą. Kalbant apie taktinę pagalbą – šiuo metu Ukrainos kariams nuolat siunčiami maskuojamieji tinklai ir apkasų žvakės. Visam šiam mechanizmui užkurti kertinis aspektas – savanoriai žmonės. Per užsiėmimus lektoriai kalba apie tai ir praktiškai parodo – ką gali žmogus daryti ir kaip tam ruoštis“, – sakė K.Savickytė.

Karolinos Savickytės nuotr./Pilietinio pasipriešinimo iniciatyvos „Svarbios pamokos“ mokymų akimirkos
Karolinos Savickytės nuotr./Pilietinio pasipriešinimo iniciatyvos „Svarbios pamokos“ mokymų akimirkos

Ji pastebi, kad į mokymus ateina įvairių žmonių, dažniausiai tai 30–40 metų piliečiai, kartais atvykstantys ir poromis. „Visi jie yra pilietiški, besidomintys Lietuvos ir pasaulio politika. Jie sako, kad „aš noriu žinoti, ką man daryti dieną X“. Vadinasi, ateina sąmoningai apsisprendę gauti žinių, norintys išmokti. Jeigu žmogus nori išmokti, daug žinių ir išsineš“, – pabrėžė pašnekovė.

Mokymai vyksta visuose didžiuosiuose miestuose ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais

Dalyvauti mokymuose galima skirtingais būdais, paprasčiausias iš jų – bazinių žinių kursas Mobilizacijos mokyklos platformoje. Departamento atstovai pastebi, kad daliai žmonių joje siūlomi mokymai yra privalomi – pavyzdžiui, norintys gauti leidimą ginklui ar jį prasitęsti asmenys privalo išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą. Jie džiaugiasi, kad piliečiai, o kartais ir pasaulio lietuviai skiria savo laisvą laiką bei savanoriškai prisijungia ir išklauso mokymus, kurių pabaigoje išsprendus nedidelį testą gaunamas apie išklausytą kursą liudijantis pažymėjimas.

Jeigu norisi ne tik interaktyvių nuotolinių paskaitų, bet kažko daugiau, verta užsiregistruoti į kontaktinius mokymus. Šiuo metu jų yra trys grupės:

  • Atsparumo hibridinėms grėsmėms mokymai – 8 valandas trunkantys mokymai, kurių metu susipažįstama su hibridinėmis grėsmėmis, informacinėmis, kibernetinėmis atakomis bei propaganda, paliečiama energetinio saugumo bei teisinių režimų skirtumų temos. Mokymų grupė – iki 50 asmenų.
  • Pilietinio pasipriešinimo įgūdžių mokymai – taip pat 8 valandas trunkantys mokymai, kuriuose daugiausia dėmesio skiriama specialiems įgūdžiams įgyti (pirmoji medicinos pagalba – tiek civilinėje, tiek taktinėje aplinkoje, pateikiami pilietinio pasipriešinimo pavyzdžiai vykstančio karo Ukrainoje kontekste, supažindinama su apkasų žvakių gamyba, tinklų pynimu, dalyviai taip pat susipažįsta su išvykimo krepšių turiniu ir evakuacijos ar pasilikimo planų esant krizei sudarymu). Mokymų grupė – iki 30 asmenų.
  • Civilinės paskirties bepiločių orlaivių (dronų) valdymo mokymai – pasak iniciatyvos atstovų, šie dvi dienas trunkantys mokymai yra patys populiariausi, „laukiančiųjų eilėje“ yra daugiau kaip 500 žmonių, o registracijos užsipildo per kelias minutes. Pirmoji diena skirta teorijai: kursų dalyviai susipažįsta su svarbiausiais dalykais, kuriuos reikia žinoti bepiločio orlaivio valdytojui, dienos pabaigoje išsilaikius teorinį egzaminą gauna licenciją, kuri galioja visoje Europos Sąjungoje. Antroji diena skirta praktiniam skraidymui – išmokstama ne tik pakilti ir paskristi, bet ir įveikti kliūtis, valdyti skirtingo tipo bepiločius. Mokymų grupė – iki 20 asmenų.

Iniciatyvos atstovė K.Savickytė teigia, kad siekiant mokymus vykdyti kuo didesniame geografiniame plote, mokymų vedimui pasitelkiami Lietuvos šaulių sąjungos bei Lietuvos kariuomenės instruktoriai, kiti krašto apsaugos sistemos ar nevyriausybinių organizacijų atstovai. Kaip jau minėta, kontaktiniai mokymai vyksta tiek darbo dienomis, tiek savaitgaliais.

Visą mokymų grafiką ir registraciją galima rasti puslapyje – www.svarbiospamokos.lt

„Reaguojame ir į visuomenės norus – jeigu šiuo metu nerandate mokymų savo mieste, arba norėtumėte juos organizuoti savo įmonei ar bendruomenei, kviečiame su mumis susisiekti ir išsiaiškinti galimybes bei poreikius puslapyje nurodytais kontaktais“, – priduria ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant