Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 27

Lukiškių kalėjime dirbęs Vidas tapo gidu: tarp lankytojų – ir į laisvę išėję nuteistieji

Daugiau nei 20 metų Vidas Ragaišis praleido dirbdamas saugumo sistemoje, o savo karjerą baigė rūpindamasis tvarka Lukiškių kalėjime. Būdamas saugumo valdybos skyriaus viršininkas, Vidas turėjo užtikrinti šimtaprocentinę apsaugą, o dėl savo pareigų dirbti tekdavo net grįžus namo. Vis dėlto Lukiškių kalėjimui užsidarius, vyras iš darbo šioje srityje pasitraukė. Tiesa, į vietą jis neilgai trukus sugrįžo, tik jau būdamas gidu. „Kai atvažiavau, buvo lengvas šokas. Durys, vartai atidaryti – nesupranti, kaip taip gali būti“, – nuostabą prisimena Vidas.
Vidas Ragaišis dirbo Lukiškių kalėjime
Vidas Ragaišis dirbo Lukiškių kalėjime / Asmeninio albumo, Sauliaus Žiūros nuotr.

Dirbant kalėjime, reikia būti itin budriam

23 metus šioje sistemoje dirbęs Vidas savo karjerą, kaip pats sako, pradėjo nuo žemiausio rango – darbavosi Viešojo saugumo tarnyboje, Marijampolės ir Kybartų pataisos namuose, o galiausiai, jau tapęs saugumo valdybos skyriaus viršininku, atsidūrė Lukiškių kalėjime.

„Buvo įvairių reakcijų, – šypsodamasis aplinkinių kalbas dėl jo darbo vietos prisimena V.Ragaišis. – Bet žmonės priprato ir tuomet suprato.“

Asmeninio albumo nuotr./Vidas Ragaišis
Asmeninio albumo nuotr./Vidas Ragaišis

Lukiškių kalėjime Vidas buvo atsakingas už visą apsaugą. Savo skyriuje jis turėjo beveik porą šimtų darbuotojų, tad ši komanda buvo viena didžiausių.

„Buvau atsakingas už kalėjimo apsaugą, kad niekas nepabėgtų, rūpindavausi konvojumi, nuteistųjų vežimu į ligoninę. Taip pat reikėdavo palaikyti tvarką viduje“, – aiškina V.Ragaišis.

Anot Vido, darbas kalėjime reikalavo specifinių savybių. Pavyzdžiui, jis niekada negalėdavo eiti atsipalaidavęs, visada privalėjo išlaikyti budrumą.

„Turi žiūrėti, kad tau už nugaros kas nors nevyktų. Eidamas, po savęs uždarai duris, o prieš jas atidarydamas, įsitikini, jog saugu ir tavęs niekas už jų nelaukia. Pojūčiai tikrai stipresni nei tiesiog vaikštant po parką“, – pasakoja V.Ragaišis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas